Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές
ΑΘΗΝΑ-ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ-Διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ . Phasma

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση. Σε διακαναλική συνέντευξη, επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα για συνταξιούχους και μισθωτούς και υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης και την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

Με σαφήνεια έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου στους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη του Μέγκα, Μαρία Χούκλη του ΑΝΤ1, Αιμίλιο Λιάτσο του Στάρ, Ανδρέα Κωνσταντάτο του Αλτερ, Αντώνη Σρόιτερ του Αλφα, Σία Κοσιώνη του Σκάι και Προκόπη Δούκα της ΝΕΤ. (Δείτε εδώ το live της συνέντευξης).

Ο πρωθυπουργός  ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, τόνισε ότι “δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές”, αλλά επεσήμανε ότι εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε – και καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα – θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.

“Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού”.

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από ένα χρόνο, είχε να επιλέξει μεταξύ Άδη και Παραδείσου και δεν δίστασε να πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες στηρίχθηκαν από τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Όπως τόνισε, εξασφαλίστηκε ένα πακέτο 110 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο που εξασφαλίστηκε ποτέ ιστορικά και σήμερα μετά από αυτές τις θυσίες μπορούμε να ελπίζουμε και έχει φανεί το πρώτο φως στο βάθος του τούνελ.

“Εάν καθυστερήσουμε ή σταματήσουμε την πορεία προς τις μεγάλες αλλαγές”, θα χαθούν όλες αυτές οι θυσίες και το πιθανότερο είναι να επανέλθουμε στο παρελθόν και σε χειρότερη ακόμη μοίρα”. προειδοποίησε.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι το προσωπικό του στοίχημα είναι να συγκρουστεί – με στόχο την αλλαγή – με τις δυνάμεις εκείνες που κρατάνε τη χώρα πίσω.

Και απηύθυνε “προσκλητήριο ευθύνης” προς τα εκατομμύρια των πολιτών που συγκροτούν την προοδευτική παράταξη, τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να δοθεί ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και αλλαγής.

“Όχι” σε νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων, που θα πλήττουν μισθούς και συντάξεις και τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το 2010, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η χρονιά της αποτροπής της χρεοκοπίας και το 2011 θα είναι έτος ολοκλήρωσης των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Για τα δύο επόμενα έτη, τόνισε, το 2012 θα είναι το έτος στη διάρκεια του οποίου η ανάπτυξη θα αποκτήσει θετικό πρόσημο και το 2013 θα είναι το έτος εξόδου από το μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ψήφος την πρώτη Κυριακή και ζήτησε θετική ψήφο για τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει μία καθαρή νίκη.

Όπως ανέφερε, , αν από το αποτέλεσμα αδυνατίσει η κυβέρνηση, ίσως υπάρξουν πολλές δυσκολίες και μία κυβέρνηση που θα θεωρείται ότι τελεί υπό την πίεση ενός εκλογικού αποτελέσματος, δεν θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι το αν θα δοθεί ένα σήμα πως θα προχωρήσουμε μπροστά ή όχι, απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα, καθώς ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν λέει πως τέτοια μέτρα θα ληφθούν.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε πως θα σεβαστεί κάθε μήνυμα του ελληνικού λαού, τόνισε, όμως, οτι “παίζονται παιχνίδια απο την αξιωματική αντιπολίτευση και από διαφόρους”, ενώ αναφερόμενος ειδικά σε μέτρα, έκανε λόγο για μέτρα που δεν αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά για μέτρα υπερ της διαφάνειας, καθώς και για μέτρα ώστε να πληρώσουν οι πλούσιοι αυτό που τους αναλογεί, καθώς υπάρχουν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και κάποιοι που θέλουν να κάνουν τους παράγοντες στον τόπο.

Ερωτηθείς, εκ νέου πως μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με επιβολή φορολογίας 45% στις επιχειρήσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “έχουμε φορολογήσει τους μετόχους και τα μερίσματα ως εισόδημα, καθώς πριν υπήρχε φορολογία που ευνοούσε τους πλούσιους και αδικούσε τους φτωχούς”.

Ερωτηθείς γιατί ως πρωθυπουργός έλεγε στις 5 Νοεμβρίου του 2009 οτι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “λεφτά υπάρχουν, αλλά σπαταλήθηκαν και σπαταλούνται ακόμα” και επισήμανε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είχε τύχει της έγκρισης της ΕΕ.

“Δεν μπορέσαμε να διαβλέψουμε το φόβο των αγορών απο τη κρίση και το άγριο μένος τους που ξέσπασε στην Ελλάδα”, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος εν συνεχεία στην προσπάθεια που έγινε για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης και τονίζοντας οτι “αν η Ευρώπη είχε αντιδράσει νωρίτερα θα ήμασταν καλύτερα”.

Μείωση της φορολογίας σε κράτος ευνομίας

Θετικός στο ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα πληρώνουν όλοι τους φόρους τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι έχουν αδικηθεί φορολογικά επιχειρήσεις και καταναλωτές και αν σχεδιάζει την άμεση ή έμμεση μείωση της φορολογίας τους, είπε ότι υπάρχει αδικία στο διεθνές οικονομικό σύστημα και συμπλήρωσε ότι το θέμα ήταν αν “έπρεπε να σώσουμε τη χώρα ή να την αφήσουμε να καταστραφεί”.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις και “ξέραμε ότι υπάρχει πολύ κόστος, αλλά δεν δειλιάσαμε, γιατί ξέραμε ότι υπάρχει το κόστος για την πατρίδα”.

Είπε επίσης ότι αν συνεχίζαμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, το χρέος θα ήταν δυσβάσταχτο λόγω των τόκων και τότε θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες και θα αυξάνονταν οι φόροι.

Το έλλειμμα και τα ελαφρυντικά

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που το έλλειμμα θα ανεβεί πάνω από τις προβλέψεις.

Αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ και των δανειστών της χώρας: Και εκείνοι, όπως ανέφερε, θέλουν να σωθεί η Ελλάδα και απέδωσε την επιθυμία τους αυτή στο ότι το αντίθετο θα δημιουργούσε ενδεχομένως μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη, ακόμα και στη διεθνή οικονομία. Θέλουν και βλέπουν για την Ελλάδα ανάπτυξη, αλλά ζητούν από εμάς συνέπεια. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση, ειπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του προέδρου του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, χωρίς, όμως, να δηλώσει ότι την υιοθετεί και απλά το ανέφερε ως μια δυνατότητα επανδιαπραγμάτευσης, κάτι, το οποίο απέδωσε στην ανεκτημένη αξιοπιστία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ανάρτησης των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας, επίσης, ότι δεν είναι εναντίον της διαφάνειας. Είναι, πρόσθεσε, ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη χώρα και κάτι που εφαρμόζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το χτύπημα των ανισοτήτων.

Αποκατάσταση της αδικίας το συντομότερο

Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα γίνει η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων και αν ήταν αναγκαίες αυτές οι περικοπές,ενώ θα μπορούσε να χτυπηθεί η κρατική σπατάλη, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε πρώτα την σπατάλη, αλλά δεν είχαμε χρόνο.

“Αρκούσε να μας είχε ακούσει η προηγούμενη κυβέρνηση”,είπε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι και το 2008 ακόμα, ο χρόνος για αλλαγές ήταν επαρκής.

Ερωτηθείς εκ νέου για χρονικό όριο αποκατάστασης των συντάξεων, ο πρωθυπουργός είπε “ακόμα και πριν το 2013”, ωστόσο έριξε το βάρος στο σκέλος της απάντησής του όπου ανέφερε “το γρηγορότερο, αν δουλέψουμε να αλλάξει η χώρα”.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε αναλυτικά στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, το οποίο, κατά τον πρωθυπουργό είναι το εθνικό αφήγημα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο κράτος λέγοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό του δημοσίου, με μετατάξεις, αλλά όχι απολύσεις, κάτι που άλλωστε ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κατέληξε, κάνοντας για άλλη μια φορά έκκληση στους πολίτες για υπεύθυνη ψήφο ελπίδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα