Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (16-22/01/10)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (16-22/01/10)

Από το νέο πολύ σημαντικό κενό ασφαλείας των Windows που ανακαλύφθηκε 17 χρόνια μετά μέχρι το δωρεάν Kindle που δίνει η Amazon για να προλάβει τα χ...

Από το νέο πολύ σημαντικό κενό ασφαλείας των Windows που ανακαλύφθηκε 17 χρόνια μετά μέχρι το δωρεάν Kindle που δίνει η Amazon για να προλάβει τα χειρότερα από την κυκλοφορία του Apple Tablet, οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας από το χώρο της τεχνολογίας, των υπολογιστών και του ίντερνετ.
“Τρύπα” στα Windows ετών 17








Ένα πολύ κρίσιμο κενό ασφαλείας στα Windows είχε περάσει απαρατήρητο για 17 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fulldisclosure το κενό ασφαλείας αφορά όλες τις 32μπιτες εκδόσεις των Windows από τα «αρχέγονα» Windows NT 3.1 μέχρι τα πρόσφατα Windows 7.



Ο προγραμματιστής Tavis Ormandy κατάφερε με ένα απλό 16μπιτο πρόγραμμα να αποκτήσει πρόσβαση σε επίπεδο συστήματος μέσω του Virtual DOS Machine (VDM), ενός συστήματος που δημιουργεί ένα DOS περιβάλλον στα Windows. Αυτό σημαίνει ότι ένας χάκερ θα μπορούσε να τρέξει οποιοδήποτε κακόβουλο πρόγραμμα σε οποιοδήποτε υπολογιστή με τις παραπάνω εκδόσεις Windows.



Το περίεργο στην ιστορία είναι ο προγραμματιστής είχε ειδοποιήσει τη Microsoft για το κενό ασφαλείας από τα μέσα Σεπτεμβρίου και η τελευταία δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Ο ίδιος προτείνει και τη λύση που είναι απενεργοποίηση του υποσυστήματος από την επιλογή “Prevent access to 16-bit applications” στο μενού Computer Configuration Administrative Templates Windows Components Application Compatibility section.




Firefox και Opera κερδίζουν από τις επιθέσεις στο Gmail








Οι πρώτοι κερδισμένοι από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Gmail μέσω του Internet Explorer δεν είναι άλλοι από τους αντιπάλους του. Τα downloads του Mozilla Firefox στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 300 χιλιάδες στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14-17 Ιανουαρίου 2010 ενώ η Νορβηγική Opera ανακοίνωσε ότι τα downloads του δικού της browser αυξήθηκαν 100% στη Γερμανία και 40% στη Αυστραλία.



Πίσω από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις στη μάχη των προγραμμάτων περιήγησης βρίσκονται οι συστάσεις των Γερμανικών, Γαλλικών και Αυστραλιανών αρχών προς τους πολίτες τους να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις παρά να περιμένουν τις αναβαθμίσεις από τη Microsoft.




Η Microsoft ετοιμάζει το δικό της Smartphone




Ακολουθώντας τα χνάρια της Apple, η Microsoft σκοπεύει να μπει στην αγορά των Smartphone με δική της συσκευή που θα βασίζεται στο Zune, το φορητό media player της εταιρείας. Το Pink project όπως ονομάζεται θα ανακοινωθεί τους επόμενους δύο μήνες.



Αν και η Microsoft διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Microsoft και της Verizon είναι σε προχωρημένο στάδιο. Η ιστοσελίδα zdnet μάλιστα αναφέρει και πιθανά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Smartphone που θα βασίζεται σε επεξεργαστή ARM v6+.




Επεξεργαστής: ARM v6+, L2 Cache, VFP, Open GL ES 2.0 HW


Μνήμη: 256MB+ DRAM, 1G+ Flash


Οθόνη: WVGA (800×480) ή FWVGA (854×480) 3,5 ιντσών ή μεγαλύτερη




Το internet γίνεται πιο ασφαλές



Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Twitter προωθούνταν αυτόματα σε μια άσχετη ιστοσελίδα, κάτι που κράτησε πάνω από μια ώρα μέχρι οι υπεύθυνοι να επιλύσουν το πρόβλημα. Ήταν μια ακόμα φορά που η ασφάλεια του συστήματος DNS (μετατρέπει τις διευθύνσεις σε IP address) βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής.



Παρεμβαίνοντας στα συστήματα DNS, διάφοροι χάκερ κατά καιρούς έχουν πετύχει να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε ιστοσελίδες κάθε είδους, ακόμα και κυβερνητικών οργανισμών. Παράλληλα, οι επιθέσεις αυτού του τύπου στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη βιομηχανία του ίντερνετ.



Η υιοθέτηση του συστήματος DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) θα προσθέσει έναν ακόμα έλεγχο ασφαλείας που αφορά την ιδιοκτησία της ιστοσελίδας και θα εξασφαλίζει ότι όταν ο χρήστης πληκτρολογεί μια διεύθυνση κατευθύνεται σε έγκυρη ιστοσελίδα.



Ο οργανισμός ICANN που έχει αναλάβει το θεμελιώδες έργο της οργάνωσης του διαδικτύου δοκιμάζει το σύστημα DNSSEC και, αν όλα πάνε καλά, θα το υιοθετήσει από την 1η Ιουλίου 2010.




To ICQ επιστρέφει πιο δυνατό



Πολύ πριν το Facebook, το Twitter, το Gmail και το YouTube μπουν στη ζωή μας, το ICQ έβαζε τις βάσεις αυτού που σήμερα ονομάζουμε κοινωνική δικτύωση: Επαφές, μηνύματα, chat, σχόλια και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.



Ξεκινώντας το 1996 από την εταιρεία Mirabilis, το ICQ έγινε το πρώτο service αυτού του τύπου που διαδόθηκε σε όλο το διαδίκτυο και δύο χρόνια μετά αγοράστηκε από την America Online. Την προηγούμενη δεκαετία ακολούθησε μια σχετικά στάσιμη πορεία.



Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν και το νέο ICQ 7 προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών συνενώνοντας τα υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα και προσθέτοντας ενημέρωση από ιστοσελίδες όπως το Youtube, το Flickr, το Digg και το Delicious.



Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Αντίστοιχο λογισμικό κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια. Με το Digsby για παράδειγμα είναι δυνατόν να συγκεντρώσει ο χρήστης της επαφές του όλες σε ένα παράθυρο και να ενημερώνεται για νέα eMail, Tweets και status updates από απεριόριστο αριθμό υπηρεσιών. Παράλληλα μπορεί να απαντάει, να κάνει Retweet και να βάζει σχόλια στο Facebook κατευθείαν από την εφαρμογή και χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί την ιστοσελίδα.



Το ισχυρό, όμως, brand name της AOL, η νοσταλγία των χρηστών για το πρώτο τους chat και η οικονομική ευρωστία της εταιρείας δεν αποκλείεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά της κοινωνικής δικτύωσης.




Αναβολή για τον Sony controller



Η Sony ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την κυκλοφορία του νέου ασύρματου controller μέχρι το φθινόπωρο του 2010. Είναι η δεύτερη αναβολή σε κυκλοφορία βασικού προϊόντος μετά το “Gran Turismo” που ήταν προγραμματισμένο για το Μάρτιο.




Ο νέος controller βασίζεται σε μια κάμερα συμβατή με PS3 που ανιχνεύει τις κινήσεις του χρήστη καταργώντας την ανάγκη για φυσικά χειριστήρια. Σύμφωνα με την εταιρεία η αναβολή εξυπηρετεί την δημιουργία περισσοτέρων παιχνιδιών που θα υποστηρίζουν τις δυνατότητες του νέου controller.




Νέο Acrobat app για iPhone



Η Adobe ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Acrobat.com Mobile που θα επιτρέπει στους κατόχους iPhone τη δημιουργία, προβολή, επεξεργασία και κοινή χρήση αρχείων pdf. Αν και το ίδιο το app είναι δωρεάν, οι χρήστες του Acrobat.com Mobile θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στην ιστοσελίδα της εταιρείας για το hosting των αρχείων και θα χρεώνονται για κάθε σελίδα pdf που θα δημιουργούν πλέον των πέντε πρώτων που είναι δωρεάν.




Πέντε και σήμερα για το Apple Τablet



Η 27η Ιανουαρίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους φίλους της Apple και ίσως για το μέλλον των υπολογιστών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ένα ειδικό event στη συγκεκριμένη ημερομηνία και στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει το νέο της Tablet υπολογιστή. Οι φήμες για το τελευταίο δίνουν και παίρνουν τους τελευταίους δέκα μήνες.




Τα Tablet PC υπάρχουν στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια αλλά η διάδοση τους είναι σχετικά μικρή. Η Apple, κατά τα φαινόμενα, θα παρουσιάσει μια νέα διαφορετική προσέγγιση στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων αλλάζοντας την αγορά όπως έχει κάνει στο παρελθόν με το iPod και το iPhone. Το συγκεκριμένο event είναι το πιο πολυαναμενόμενο μετά την παρουσίαση του iPhone πριν από τρία χρόνια.




Η Google αυξάνει την ασφάλεια των δεδομένων στο Gmail



Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε λογαριασμούς Gmail Κινέζων ακτιβιστών, η Google αποφάσισε να εντείνει το επίπεδο κρυπτογράφησης των email. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HTTPS που κρυπτογραφεί τα email καθώς αυτά μεταδίδονται από τον υπολογιστή του χρήστη στους server της εταιρείας, η υποκλοπή τους από ασύρματα δίκτυα γίνεται πιο δύσκολη.



Η επιλογή της χρήσης HTTPS υπήρχε και στο παρελθόν αλλά ήταν στη διάθεση του χρήστη να την αλλάξει. Τώρα στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα χρησιμοποιείται HTTPS και ο χρήστης θα πρέπει να το απενεργοποιήσει από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του αν χρειάζεται επιθυμεί περισσότερη ταχύτητα.




Πιθανή συμμαχία Microsoft – Apple στον ορίζοντα



Σύμφωνα με δημοσίευμα του BusinessWeek, είναι πιθανόν η Apple να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Microsoft για τη χρήση του Bing αντί του Google Search ως μηχανή αναζήτησης στο iPhone. Αν αυτό, όντως, ισχύει δεν αποκλείεται να αλλάξει πλήρως το ήδη περίπλοκο τοπίο στο χώρο της πληροφορικής.



Μέχρι πρόσφατα, η Google με την Apple ήταν σύμμαχοι έχοντας μάλιστα κοινά μέλη στα διοικητικά τους συμβούλια. Η απόφαση της Apple, ωστόσο, να απορρίψει το Google Talk από το AppStore για να προστατέψει τα κέρδη της AT&T (πάροχος κινητής τηλεφωνίας) φαίνεται πως ήταν η έναρξη ενός πολέμου σε όλα τα μέτωπα.




Η Google απάντησε αμέσως με το δικό της smartphone, το Google Nexus One και ένα νέο πολύ υποσχόμενο λειτουργικό το Android 2.1. Παράλληλα δημιούργησε το La La Media που σε συνεργασία με το mySpace σκοπεύει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του iTunes στο χώρο της μουσικής.




Έτοιμοι οι διάδοχοι του Snapdragon



Σύμφωνα με στελέχη της Qualcomm, o διάδοχος του πολύ επιτυχημένου επεξεργαστή Snapdragon 8X50A θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο μήνα και συχνότητα λειτουργίας 1,3 GHz. Μέχρι το τέλος του έτους θα κυκλοφορήσει και ο Snapdragon 8X72 που θα είναι διπύρηνος και θα έχει συχνότητα λειτουργίας στα 1,5GHz.




“Τζάμπα” Kindle



Η Amazon ανακοίνωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσφορά για το δημοφιλές eBook Kindle. Οι τακτικοί πελάτες του ηλεκτρονικού της βιβλιοπωλείου θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το Kindle, να το δοκιμάσουν για περίπου ένα μήνα, και αν δεν τους αρέσει να ζητήσουν επιστροφή των χρημάτων τους κρατώντας τη συσκευή.



Σύμφωνα με το TechCrunch, πρόκειται για μια κίνηση τακτικής ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης του Tablet της Apple (η προσφορά λήγει μια μέρα πριν το επερχόμενο event της Apple). Πολύ περισσότερο όμως επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι το νέο ριζοσπαστικό προϊόν της Apple θα είναι ένα εξελιγμένο eBook με μερική ή πλήρη λειτουργικότητα netbook.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα