Aντίστροφη μέτρηση για την τηλεμαχία

Aντίστροφη μέτρηση για την τηλεμαχία

Απόψε στις 20.00 το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών. Ποιες οι θεματικές ενότητες και οι κανόνες. Η ιστορία των τηλεμαχιών

Απόψε στις 8 το βράδυ θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η “τηλεμαχία” των αρχηγών των πέντε κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέκος Αλαβάνος. Γιώργος Καρατζαφέρης θα ερωτηθούν από την Όλγα Τρέμη (Mega), το Νίκο Ευαγγελάτο (ΑΝΤ1), τoν Aντώνη Σρόιτερ (Alpha), τον Αιμίλιο Λιάτσο (Star), τoν Ανδρέα Κωνσταντάτο (Alter) και τη Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ενώ συντονίστρια θα είναι η Μαρία Χούκλη, εκπροσωπώντας την κρατική τηλεόραση.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα “εξεταστούν” οι ερωτηθέντες είναι: Ευρώπη και Εξωτερική πολιτική, Οικονομία και ανάπτυξη, Κοινωνική πολιτική, Παιδεία, Περιβάλλον, Δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση.

Αναφορικά με τη διαδικασία, οι ερωτήσεις θα έχουν διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και θα υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους, ενώ κάθε κύκλος θα ξεκινά από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό. Ο χρόνος απάντησης θα είναι 1,5 λεπτό, ενώ ο δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα επαναφοράς με ερώτημα διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Ο χρόνος απάντησης σε αυτό θα είναι το πολύ ένα λεπτό.

Εάν τελειώνει ο χρόνος απάντησης, θα υπάρχει προειδοποιητικό σήμα για τον πολιτικό αρχηγό και με το τέλος του χρόνου θα αφαιρείται ο ήχος.

Σχετικά με την τηλεοπτική μετάδοση του ντιμπέιτ, η ΕΤ1, η Βουλή Τηλεόραση και ο ΣΚΑΪ (θα το μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση στη 01.00) δεν θα το μεταδώσουν, ενώ το Star θα περιοριστεί στην πρώτη ώρα ζωντανής μετάδοσης (μέχρι τις 21.00).

Η ιστορία των τηλεμαχιών

Το πρώτο “επίσημο” ντιμπέιτ διεξήχθη στις 14 Σεπτεμβρίου 1996, ανάμεσα σε Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ για τις βουλευτικές εκλογές και πλέον έχει γίνει θεσμός και στη χώρα μας. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2004, επίσης για τις βουλευτικές εκλογές, συναντήθηκαν για πρώτη φορά  τηλεοπτικά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μία πρώτη απόπειρα για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, αλλά με ανεπίσημο χαρακτήρα, έγινε στις 12 Μαρτίου του 1990 σε αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Χαρίλαου Φλωράκη. Η μετάδοσή του έγινε από την κρατική τηλεόραση και από τα δύο ιδιωτικά κανάλια, “Μega” και “ANT1”, αλλά σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δυσκολεύτηκαν στο διάλογο, κάνοντας μακρόσυρτους μονολόγους.

Σχόλιο Αντώναρου-Παπακωνσταντίνου

Αναφερόμενος στην αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι “ο πρωθυπουργός, όπως πάντα, με παρρησία, με την ειλικρίνεια, που τον διακρίνει, με την αμεσότητα στην εκφορά του λόγου του, θα τοποθετηθεί σε όλα τα ερωτήματα”. Δήλωσε, επίσης, βέβαιος ότι ο κ. Καραμανλής θα δώσει πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα.

Ερωτηθείς τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από το σημερινό debate, ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “παρά τις αδυναμίες “στησίματος” που έχει η αναμέτρηση, οι πολίτες θα ακούσουν τα βασικά μηνύματα των πολιτικών αρχηγών”, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ “θα απαντήσει όσο το δυνατόν καλύτερα στα ερωτήματα”.




 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα