Ελπίδες μέσω της βιταμίνης D

default image

Η βιταμίνη D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να κάμψει την πορεία της σκλήρυνσης κατα πλάκας, σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη

Η βιταμίνη D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να κάμψει την πορεία της σκλήρυνσης κατα πλάκας, σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη.

Ανάμεσα στους ασθενείς, που έπαιρναν καθημερινά υψηλές ποσότητες βιταμίνης D κατα τη διάρκεια δοκιμαστικού πειράματος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το 84% σημείωσε μεγάλη μείωση του υποτροπιασμού των κρίσεων.

Οι γιατροί στο νοσκομείο St. Michael’s του Τορόντο φαίνονται αισιόδοξοι, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί το πείραμά τους. Παρατήρησαν αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και σήμερα διατείνονται πως η βιταμίνη D μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια.

Ο δρ. Paul O’Connor της Εταιρείας για την Σκλήρυνση Κατα Πλάκας του Καναδά λέει πως τα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά ακόμη πρόωρα.

Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στους ασθενείς που έπαιρναν υψηλότερες δόσεις της βιταμίνης D . Ωστόσο, ο δρ. O’Connor συμβουλεύει τους ασθενείς να μην παίρνουν πολύ υψηλές δόσεις της εν λόγω βιταμίνης. Είπε επίσης πως οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν κι άλλα πειράματα για να καταλήξουν ως προς το πώς λειτουργεί η βιταμίνη D.

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε πως οι πρωτεϊνες που ενεργοποιούνται απο τη βιταμίνη D ανήκουν σε ειδικό τύπο DNA, αποκαλούμενο DRB1-1501, που πιστεύεται πως προκαλεί την ασθένεια.

Η υπόθεση των επιστημόνων είναι πως η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή και σταματάει το ανοσοποιητικό σύστημα απο την επίθεση στα ίδια του τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να σιγουρεύει πως το γονίδιο λειτουργεί σωστά μέσα στο σώμα.

Οι ερευνητές συνιστούν στους κατοίκους χωρών σα τον Καναδά να παίρνουν συμπληρωματική βιταμίνη D κατα τους μήνες του χειμώνα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατα πλάκας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα