GPS για την τρίτη ηλικία

GPS για την τρίτη ηλικία

Έναν πρωτότυπο τρόπο για να μη χάνονται ηλικιωμένοι, που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν στην Κίνα. Όταν ο παπούς απομακρυθνεί, η οικογένεια λαμβάνει μέσω GPS γραπτό μήνυμα που δίνει λεπτομέρειες για τη θέση του

Στην Σαγκάη για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σε περίπτωση που χάσουν κάποιο παππού με Αλτσχάιμερ τον εντοπίζουν σε χρόνο dt μέσω GPS. 

Κι όμως μόλις ο ξεχασιάρης παππούς απομακρυνθεί λίγο από το σπίτι του τότε στέλνεται γραπτό SMS στην οικογένειά του με τις ακριβείς συντεταγμένες ώστε να πάνε να τον βρουν.

Όλο αυτό είναι εφικτό καθώς οι ηλικιωμένοι εντοπίζονται μέσω δορυφόρου ενώ οι συγγενείς μπορούν να πληροφορηθούν εάν το άτομο που χάθηκε έχει μείνει ακίνητο για πάνω από 10 ώρες.

Μέσω πιλοτικού σχεδίου 35 οικογένειες θα λάβουν συσκευές GPS για να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τα ηλικιωμένα μέλη τους που υποφέρουν από απώλεια μνήμης και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα εαν το πιλοτικό πρόγραμμα στεφθεί από επιτυχία τότε θα επεκταθεί σε όλη τη πόλη με τη συσκευή να κοστίζει από 80 μέχρι 100 λίρες.

Σημειώνεται ότι η Σανγκάη έχει 3.2 εκατ κατοίκους ηλικίας 60 ετών και πάνω και μέχρι το 2020 το ένα τρίτου του πληθυσμού θα είναι ηλικίας πάνω από 60.

Είναι πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα για τα άτομα που εργάζονται και δεν μπορούν να προσέχουν διαρκώς τους ηλικιωμένους γονείς τους, είπε η 38χρονη κα. Ζανγκ στην  China Daily.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα