Α. Κούτρας: “Δημοψήφισμα για να τελειώσει το αστείο ευρώ ή δραχμή”

Α. Κούτρας: “Δημοψήφισμα για να τελειώσει το αστείο ευρώ ή δραχμή”

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας, μίλησε στο NEWS 247 για το μεγάλο συμβιβασμό στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας, τα νέα μέτρα και το ερώτημα ευρώ ή δραχμή που παραμένει αναπάντητο (Vid)

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της πολυπόθητης για την Ελλάδα δόσης, ωστόσο η ανακoίνωση των Γιούνκερ, Ρεν και Λαγκάρντ τα ξημερώματα της Τρίτης, είχε αρκετά “σκοτεινά” σημεία και ακόμα περισσότερα “αν”.

Το NEWS 247 φιλοξένησε τον οικονομικό αναλυτή Ανδρέα Κούτρα, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει στα νέα ερωτήματα που θέτει εκ των πραγμάτων η συμφωνία για τη λύση του “ελληνικού προβλήματος”, μέσω της μείωσης χρέους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Κούτρας σημείωσε ότι η επαναγορά ομολόγων θα είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς οι τιμές των ομολόγων πιθανότατα θα αυξηθούν απότομα, κάνοντας τα οφέλη μηδαμινά.

“Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτή η επαναγορά και δεν ξέρουμε πώς θα γίνει” είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η επαναγορά δεν θα γίνει εθελοντικά, αλλά με πιέσεις των κυβερνήσεων προς τους κατόχους των ομολόγων.

Ο κ. Κούτρας σημείωσε ότι η λύση δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή τη στιγμή.

Σημείωσε ακόμα ότι το “κούρεμα” θα ήταν η καλύτερη λύση, ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει για πολιτικούς λόγους, καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης, δεν θα μπορούσαν να πουν στους πολίτες τους ότι τα λεφτά που είχαν δώσει τους προηγούμενους μήνες, πήγαν χαμένα.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κούτρας θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν είχε λόγο στις τελικές αποφάσεις, ωστόσο είχε εκπληρώσει τις τυπικές της υποχρεώσεις.

Ο Α. Κούτρας θεωρεί ως “επικίνδυνο σημείο” της συμφωνίας το γεγονός ότι συνδέονται όλες οι αποφάσεις με την εφαρμογή του προγράμματος και των μέτρων.

“Το κύριο θέμα της Ελλάδας είναι να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να πάει μπροστά” είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο Ανδρέας Κούτρας τονίζει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν νέα μέτρα, καθώς δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν όσα έχουν ψηφιστεί.

“Θα σκοντάψουμε αρκετές φορές” πρόσθεσε ο κ. Κούτρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξηγεί στους πολίτες ότι το Μνημόνιο δεν έχει μόνο περιορισμό μισθών και συντάξεων.

Τέλος, αναφερόμενος στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το αν το θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ έχει κλείσει, ο κ. Κούτρας τόνισε ότι πρόκειται για θέμα υπαρξιακό και όχι αμιγώς οικονομικό.

“Το 1974 ο Κ. Καραμανλής, άρχισε την διαδικασία εισόδου στην ΕΟΚ, όχι επειδή πίστευε σε κάποια πολιτική ευμάρεια αλλά για να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και κατά τα λεγόμενα του να μας κάνει με το ζόρι Ευρωπαίους. Έχουν περάσει από τότε 38 χρόνια και επανέρχεται το ίδιο ερώτημα” υποστηρίζει ο κ. Κούτρας και προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα.

“Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει τώρα δημοψήφισμα, ώστε να σταματήσει αυτό το αστείο”, κατέληξε ο Α. Κούτρας

* Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα