Ένας υπολογιστής στο Twitter

Ένας υπολογιστής στο Twitter

Η NELL είναι ένας υπολογιστής, διαφορετικός από τους άλλους, αφού έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει με την πάροδο του χρόνου να μιλάει και να γράφει, ενώ διατηρεί και προσωπικό λογαριασμό στο Twitter

Σε μια βάση στο Πίτσμπουργκ ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μαθαίνει μόνος του όχι μόνο να μιλάει και να γράφει,  αλλά καταλαβαίνει ακόμα και ποστάρει τιτιβίσματα στο Twitter ζητώντας από εμάς να διορθώσουμε τα λάθη του.

Με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA) και της Google μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon έχει αναπτύξει ένα αέναο σύστημα εκμάθησης΄όπου ένας υπολογιστής μαθαίνει μόνος του τον ανθρώπινο κόσμο.

Ο λόγος για την NELL (Never-Ending Learning System) όπως την ονόμασαν και η οποία κάνοντας πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία αποτελεί τον πρώτο υπολογιστή που θα  μας καταλαβαίνει και θα μας υπακούει.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για την  NELL αφού η γλώσσα μας βασίζεται πάρα πολύ στο περιεχόμενο, τα συναισθήματα και την ιστορία, δεν ερμηνεύονται  δηλαδή όλα με ένα πρόγραμμα και μια συγκεκριμένη λογική αλλά  λαμβάνοντας υπόψη ένα σύνολο παραγόντων.

“Παρά την πρόοδο της πληροφορικής, ακόμα δεν υπάρχει ένας υπολογιστής που να είναι αυτοδίδακτος όπως μπορούν  οι άνθρωποι”, αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας Τομ Μίτσελ, προσθέτοντας ότι η NELL κάνει ότι μπορεί και μετά από 10 μήνες μελέτης αρχίζει να κατανοεί κάποια βασικά πράγματα.

Το κόλπο για να κατανοήσει το τρόπο που μιλάμε είναι να κατανοήσει πως μάθαμε να μιλάμε. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει να βγει μόνη της στο κόσμο και εν περιπτώσει του διαδικτύου και να αρχίσει να μαθαίνει πράγματα.

Αφού λοιπόν έμαθαν κάποια βασικά γλωσσικά στοιχεία στη NELL , την άφησαν μόνη σε ένα υπόγειο να σερφάρει στο διαδίκτυο και να ρουφήξει σαν σφουγγάρι όση περισσότερη γνώση μπορεί. Μέχρι τώρα έχει επισκεφτεί 400.000 ιστοσελίδες ενώ προσφάτως έμαθε ότι το όνομα  “Τζον ΜακΚέιν” αντιστοιχεί στον όρο “πολιτικός”.

Έτσι, αρχίζει να κατηγοριοποιεί δεδομένα και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να μάθει να συνδέει όρους όπως ότι “ο πολιτικός” σχετίζεται με τον όρο “πολιτικά κόμματα”. Ο σύνδεσμος που θα την  βοηθήσει μπορεί να είναι η φράση  “είναι μέλος του”  ή “αντιπροσωπεύει”.

Έτσι, μόλις κατανοήσει τις λέξεις θα μπορεί να συμπεράνει ότι “ο Τζον ΜακΚέιν είναι μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών”, δημιουργώντας μια ορθή πρόταση.

Όσο αυξάνεται το λεξιλόγιό της τόσο θα αυξάνεται και το αρχείο της NEL με πολλές και διάφορες κατηγορίες και συσχετισμούς.

Ωστόσο χρειάζεται σκληρή δουλειά καθώς η ομάδα χρειάστηκε να διορθώσει αρκετά λάθη και παρανοήσεις της.

Όπως για παράδειγμα όταν η NELL βρέθηκε αντιμέτωπη με τον όρο “Internet cookies”, τον οποίο και φακέλωσε υπό τον όρο ψημένα αγαθά!

Μάλιστα η NELLY αναπόφευκτα γνώρισε και το Twitter όπου έκανε λογαριασμό και ζητά τη βοήθειά μας  στο @cmunell. Μέχρι τώρα έχει 938 που την ακολουθούν ενώ προσφάτως χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα ως politicianus έναν δικό της όρο που πολλού υποθέτουν ότι χρησιμεύει σαν έκφραση γνώμης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα