Τουρκικές περιπολίες στη Μεσόγειο
Για περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο βγήκαν τρία τουρκικά πολεμικά πλοία. Η Τουρκία επιλέγει την πολιτική της έντασης επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου
- 23 Σεπτεμβρίου 2011 11:36
Συντηρώντας το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα ενισχύει τη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο με τρία τουρκικά πολεμικά που έχουν ήδη καταπλεύσει.
Συγκεκριμένα, στην ανατολική Μεσόγειο βγήκαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού και όπως γράφει η Hurriyet, με ένα εξ αυτών να “βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά”.
“Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή”, συμπληρώνει το δημοσίευμα, στο οποίο διευκρινίζεται πως τα πλοία του τουρκικού στόλου “δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας” ή του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, στα ανοικτά της Αττάλειας έφθασε το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas που θα εκτελέσει σεισμικές έρευνες μετά από συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας “για ενοικίαση του σκάφους έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων”. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως “η εταιρεία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου”.
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τη στιγμή που σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο δεν έχει που να στηριχτεί, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ από τη Νέα Υόρκη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Αναφερόμενος στην κίνηση τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι η Τουρκία επιλέγει την πολιτική της έντασης. “Η κυπριακή κυβέρνηση”, προσέθεσε, “παρακολουθεί με ψυχραιμία και δεν θα ακολουθήσει”.
Απέπλευσε το Πίρι Ρέις
Απέπλευσε από τη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Πίρι Ρέις” με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, όπου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.
Eρωτηθείς αν θα υπάρξει συνοδεία πολεμικών πλοίων, ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το “Πιρί Ρέις”, αφού σημείωσε πως “δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο”, απάντησε ότι “θα ζητηθεί συνοδεία, αν χρειαστεί”.
Στο πλοίο, που απέπλευσε από το λιμάνι στην Ούρλα (Βουρλά), επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες.
Το μήκους 36 μέτρων και πλάτους 8,10 μέτρων πλοίο, που είχε “πρωταγωνιστήσει” στην “κρίση του Μάρτη” το 1987 στο Αιγαίο, έχει κατασκευαστεί το 1978 στην τότε Δυτική Γερμανία.