Στα χέρια Μέρκελ – Λαγκάρντ η τύχη της Ελλάδας

Στα χέρια Μέρκελ – Λαγκάρντ η τύχη της Ελλάδας

Η συμφωνία στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ και της Άγκελας Μέρκελ

Λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup και η διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος εξαρτάται από τον συγκερασμό των αντιτιθέμενων απόψεων που διατυπώνουν η επικεφαλής του ΔΝΤ και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι δύο “σιδηρές” κυρίες, Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ, καθορίζουν ουσιαστικά τις εξελίξεις στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Αυτό που χρειάζεται είναι αμφότερες να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις “κόκκινες γραμμές” που έχουν χαράξει ώστε να καταστεί δυνατόν να καταλήξει η συνεδρίαση του Eurogroup σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το “Έθνος”, θα πρέπει να πει το “ναι” σε μία δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου συνολικού ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε αυτά να υποχωρήσουν στις 50 με 60 μονάδες βάσης (από τις 150 μονάδες) πλέον Euribor τριμήνου και να συναινέσει στην επιστροφή του συνόλου των κερδών της ΕΚΤ από ομόλογα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Ταμείου θα πρέπει να δεχθεί πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο στο 124% του ΑΕΠ (και όχι 120%) το 2020 και να μην επιμείνει να τεθεί με σαφήνεια στο κείμενο της απόφασης ένα πιθανό “κούρεμα” των διακρατικών δανείων μετά το 2016.

Η προεργασία έχει γίνει επί των τεχνικών θεμάτων και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αργά το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα στις Βρυξέλλες θα επιδιωχθεί να βρεθεί η “χρυσή τομή” σε ένα σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020.

Σε αυτήν την περίπτωση το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα δοθεί στην Ελλάδα με δύο “επιταγές”, μία των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και μία των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη και στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μία οριστική επίλυση του προβλήματος. “Αλίμονο αν δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία τη Δευτέρα, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα”, ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος το Σάββατο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι υπουργοί επιχείρησαν να διαμορφώσουν κοινή βάση διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του χρέους. Ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για τη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συμφωνήθηκε η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, να παραχωρηθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον μέρος των κερδών από ελληνικούς τίτλους που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ φέρεται να υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να γίνει επαναγορά ελληνικού χρέους και το EFSF θα αναλάβει να την υλοποιήσει στη δευτερογενή αγορά.

Το ίδιο στέλεχος τόνιζε πάντως πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το Ταμείο συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτό. Επίσης στο “κοκτέιλ” λύσεων που εξετάστηκε είναι και η αναβολή πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, μέτρο που δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ και για τους τόκους των διακρατικών δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα