Τα ελληνικά κόμματα είναι χρεοκοπημένα στη συνείδηση των πολιτών

Τα ελληνικά κόμματα είναι χρεοκοπημένα στη συνείδηση των πολιτών

Καθηγητές και επιστήμονες μιλούν στην κάμερα του NEWS247 για το μεταβατικό στάδιο των κομμάτων. Η κρίση αντιπροσώπευσης, η εσωκομματική δημοκρατία και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος (Vids)

Το NEWS 247 βρέθηκε στην Ημερίδα με τίτλο ”Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Πώς φτάσαμε εδώ;”. Από το Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελευθέρους μέχρι τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος της Αριστεράς. Οι ομιλητές έκαναν μία ιστορική αναφορά και προσπάθησαν να καταδείξουν γιατί το κάποτε ”ιερό” κόμμα έχει βρεθεί υπό αμφισβήτηση και τελικά αποδοκιμασία.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ και Εκλογολόγος μίλησε στην κάμερά μας και τόνισε πως: ”Το πολιτικό σύστημα βιώνει βαθιά κρίση και καταρρέει, όπως σε κάθε χώρα που έχουν επιβληθεί οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.”

Με αυτή τη διαπίστωση μπορεί κανείς να απαντήσει γιατί τα κόμματα δε μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών, καθώς είναι ”πάρα πολύ δύσκολα για αυτά να αρθρώσουν έναν εναλλακτικό αλλά και πειστικό λόγο.”

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: ”Η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα, σωρρευτικά από το 2009, φτάνει στο 25%. Δηλαδή, κινδυνεύουμε να πλησιάσουμε την ύφεση που γνώρισε η Γερμανία της Βαϊμάρης, πριν την άνοδο του Χίτλερ και την ύφεση των ΗΠΑ, πριν την άνοδο του Ρούσβελτ.”

Πλέον γίνεται ξεκάθαρος λόγος για κρίση αντιπροσώπευσης και ο κ. Νικολακόπουλος επιβεβαιώνει πως μπορούμε να μιλάμε και για κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος καθώς: ”Όταν βλέπουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού γυρίζει την πλάτη στις εκλογές και στα κόμματα και βαθμολογεί με μηδέν τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος.”

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερμηνεία που δίνει για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία ”αναδεικνύεται μέσα από το απελπισμένο κομμάτι του πληθυσμού που γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, αλλά και από κάποια μεσαία στρώματα με δεξιόστροφη πολιτική κουλτούρα”.

”Οι τελευταίοι απενοχοποιούνται από τα ακροδεξιά σύνδρομα και καταλήγουν  να αποδέχονται τέτοιου τύπου πολιτικά μορφώματα, που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην διατυπώνουν ανοιχτά έναν νεοναζιστικό λόγο, αλλά στην πραγματικότητα υιοθετούν πρακτικές που σίγουρα μπορούμε να τις θεωρήσουμε νεοναζιστικές” συμπληρώνει.

Παρακμή λόγω αποτυχίας διαχείρισης της κρίσης

Τη ραγδαία μεταβατική περίοδο των κομμάτων αλλά και την εν γένει απαξίωση του πολιτικού συστήματος επιβεβαιώνει στην κάμερα του NEWS 247 και ο Νίκος Μαραντζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όμως, ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που καταδεικνύουν πως ένα κόμμα οδηγείται σε παρακμή; ”Η αποτυχία τεχνοκρατικής διαχείρισης μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα όταν τα αποτελέσματά της κάνουν κάνουν τραγικές τις συνθήκες διαβίωσης για τον πολίτη.”

Έτσι το κόμμα γίνεται απεχθές. Οι πολίτες όχι μόνο δεν προσφεύγουν στις κάλπες για να το ψηφίσουν και να το υποστηρίξουν, όπως έκαναν άλλοτε, αλλά αισθάνονται και οργή για αυτό.

Στην ελληνική περίπτωση η αποτυχία διαχείρισης συμβαδίζει με ”ένα αίσθημα εξαπάτησης και προδοσίας των ψηφοφόρων από τις πρακτικές που ακολούθησε το κόμμα τους” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη μορφή της διακυβέρνησης ο κ. Μαραντζίδης δηλώνει πως: ”Υπάρχει αλλαγή της κυβερνητικής ελληνικής κουλτούρας κάτι που έχει διαφανεί από τη συνεργασία των τριών κομμάτων, σε διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών”.

”Τα κόμματα μαθαίνουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά, μαθαίνουν να εντάσσουν την προβληματική και την επιχειρηματολογία τους, όχι μόνο στη λογική του άσπρου-μαύρου της προηγούμενης δικομματικής περιόδου, αλλά στην αναζήτηση κοινών παρονομαστών ως προς την άσκηση πολιτικής” συμπληρώνει.

Οι πελατειακές σχέσεις που μαστίζουν το κομματικό σύστημα έχουν αρχίσει να περιορίζονται, ακολουθώντας όμως ένα πάροδο σχήμα, όπως μας αναφέρει ο κ. Μαραντζίδης.

”Έχουν περιοριστεί από την ίδια τη ζωή. Δεν υπάρχουν χρήματα και τα κόμματα δε μπορούν να έχουν πελατειακές σχέσεις, όπως παλιά. Ακόμα και οι θέσεις στο δημόσιο δεν πληρώνουν και γίνονται στόχοι. Πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο για το οποίο όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.”

Η ήττα της πολιτικής συντελέστηκε μέσα στα ίδια τα κόμματα

Τελευταίος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Λευτέρης Κουσούλης, Πολιτικός Επιστήμονας, ο οποίος θέλησε να αναλύσει την αλλαγή της κομματικής συγκρότησης, αλλά και την απαξίωση των κομμάτων. ”Βρισκόμαστε μπροστά στον κερματισμό των κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων. Έχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση, η οποία προαναγγέλλει πολλές μεταβολές” αναφέρει.

Αναφορικά με την εσωκομματική δημοκρατία ο κ. Κουσούλης δηλώνει κατηγορηματικά πως: ”Δεν υπήρξε ποτέ στην ουσία της. Ο πυρήνας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραμένει ουσιαστικά ίδιος. Έχουμε μονοπρόσωπες εκφράσεις των πολιτικών σχηματισμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Γιώργο Παπανδρέου”, με αυτό το χαρακτηριστικό να παραμένει αναλλοίωτο από το 1910 μέχρι σήμερα.

”Η ολιγαρχική συγκρότηση των κομμάτων θα αλλάξει, καθώς η καθολική αλλαγή του πολιτικού συστήματος θα συμπαρασύρει και αυτό το χαρακτηριστικό” συμπληρώνει. ”Η ήττα της πολιτικής συντελέστηκε μέσα στα ίδια τα κόμματα”.

Στην ερώτηση αν σε περιόδους κρίσης οι πολίτες στρέφονται στα άκρα ο κ. Κουσουλής απαντά: ΄’Το έχουμε δει να συμβαίνει. Εμφανίζεται και σήμερα στην εποχή μας, αλλά νομίζω πως έχει μία προσωρινότητα. Πρόκειται για εκδηλώσεις της μεταβατικής φάσης που ζούμε και δεν είναι μία οριστικά διαμορφωμένη πραγματικότητα”.

Από όσα ακούστηκαν είναι προφανές πως η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι μία πραγματικότητα γιατί πρωτίστως τα κόμματα είναι χρεοκοπημένα στη συνείδηση των πολιτών.

Η κρίση αντιπροσώπευσης μεταστρέφεται σε κρίση νομιμοποίησης, με τον αριθμό όσων προσφεύγουν στις κάλπες να είναι σε ”ελεύθερη πτώση”. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μεταβατική περίοδος θα αναδείξει νέα δεδομένα, ίσως και μία νέα κουλτούρα σε επίπεδο κομματικό, πολιτικό και κοινωνικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα