Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για “τυφλά” μαχητικά
Το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 που αγόρασε η Ελλάδα το 2000 δεν λειτούργησε ποτέ σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks. Οι επισκέψεις Βενιζέλου στον Αμερικανό πρέσβη και οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τα Eurofighter
- 26 Μαρτίου 2011 13:01
Προβληματικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αγόρασε από τις ΗΠΑ η Ελλάδα, σύμφωνα με τα απόρρητα τηλεγραφήματα που έφερε στο φως η ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύει η “Καθημερινή της Κυριακής”.
Τον Μάρτιο του 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, υπέγραψε την παραγγελία για 60 F-16 στην τιμή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα αεροσκάφη είναι της Lockhead Martin και το σύστημα αυτοπροστασίας τους της εταιρείας Raytheon. Τα αεροσκάφη παραλαμβάνονται το 2003 και διαπιστώνεται ότι είναι “τυφλά”, δηλαδή το σύστημα αυτοπροστασίας είναι εκτός λειτουργίας.
Αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος δεν έχει κανένα τρόπο να προστατευτεί από επιθέσεις, είναι με λίγα λόγια άχρηστο.
Όπως αποκαλύπτεται από τα τηλεγραφήματα, 9 χρόνια μετά την υπογραφή της παραγγελίας το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Τον Νοέμβριο του 2009 ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζει τα παράπονά του προς τον Αμερικανό πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ ο οποίος και ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
“Ο υπουργός παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στο Peace Xenia III F-16 και υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη” γράφει ο Σπέκχαρντ. Μάλιστα σημειώνει ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω της διακοπής των διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Raytheon και το ελληνικού υπουργείο Άμυνας.
Έναν μήνα αργότερα ο κ. Βενιζέλος επισκέπτεται και πάλι τον Αμερικανό πρέσβη, επαναλαμβάνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την εταιρεία και ζητεί την παρέμβαση των ΗΠΑ για επίλυση της διαφοράς.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης ρωτά τον Βενιζέλο αν αληθεύουν οι φήμες περί αγοράς Eurofighter και ο υπουργός απαντά ότι πρόκειται για φήμες.
Στη απόρρητο τηλεγράφημα, ο Αμερικανός πρέσβης σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία το πρόβλημα με την Raytheon σε περίπτωση που προσπαθήσει να αγοράσει μαχητικά Eurofighter, ωστόσο οι εναλλακτικές των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, τονίζοντας ότι η διαφορά της εταιρείας με το υπουργείο είναι θέμα εμπορικό και όχι διακρατικό.