Μίντια Ανασκόπηση

default image

Η ανασκόπηση της χρονιάς για τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα περιοδικά και το διαδίκτυο

Εφημερίδες

Έκλεισε τον Ιούνιο ο Ελεύθερος Τύπος των Αγγελόπουλων φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο των μίντια, άνοιξε υπό νέα διεύθυνση 5 μήνες μετά. Έκλεισε τον ίδιο μήνα το Derby, μετά από λίγες μέρες επανήλθε ως Derby news. Η Χώρα ανοιγοκλείνει γενικώς. Ο Τριανταφυλλόπουλος έβγαλε με το Λάλα την κυριακάτικη Veto, δεν έχει πάει όμως και πολύ καλά από πωλήσεις.

Πλήθος τα ένθετα περιοδικά σε εφημερίδες (προκειμένου να αποφύγουν το κλείσιμο), με αποκορύφωμα το πανηγύρι στις χονδροειδέστατες κυριακάτικες εκδόσεις. Στις τελευταίες, οι προσφορές ήταν και το 2009 πολλές (μέχρι και ακυκλοφόρητα CD επιστρατεύτηκαν) με σκοπό να προσελκύσουν τους αναγνώστες που κοιτούσαν μπερδεμένοι τα περίπτερα/super market. Το Πρώτο Θέμα είχε μάλλον τις καλύτερες και γι’ αυτό ήταν τις περισσότερες Κυριακές στην κορυφή (συνήθως δεύτερο ήταν το Βήμα).

To Νews 24|7 προσέφερε τα καλύτερα
πρωτοσέλιδα .

Στις free-press ήρθε να προστεθεί η εβδομαδιαία Ελευθεροτυπία, ενώ η πιο φρέσκια της χρονιάς ήταν η LifO που μάλιστα έφερε στην Ελλάδα και το Vice.

Απεβίωσαν οι Χρήστος Λαμπράκης και Νίκος Κακαουνάκης.

Ραδιόφωνο
Ο City έγινε Βήμα, ο Alpha έγινε Θέμα. Το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ήταν το πρώτο σε ακροαματικότητα, ενώ το φθινόπωρο βγήκε στον αέρα ο επίσημος σταθμός της ομάδας του Άρη. Στους αθλητικούς ραδιοσταθμούς πρωταγωνίστησε ο Nova Σπορ FM με πεσμένα πάντως νούμερα, ενώ τον ακολουθούσε από κοντά η ΕΡΑ Σπορ. Ο Sentra βρήκε το κοινό του, ο Arrena όμως δυσκολεύεται.
Εμείς ακούσαμε άπειρες ώρες Best και Εν Λευκώ.

Τηλεόραση
Η ιδιωτική τηλεόραση έκλεισε τα 20 της χρόνια (και μυαλό δεν έβαλε). Το μόνο καλό που διαπιστώσαμε φέτος είναι πως μειώθηκαν οι ελληνικές σειρές. Οικονομικοί βέβαια οι λόγοι και όχι αισθητικής. Το MEGA έμεινε να στηρίζει τους Έλληνες ηθοποιούς που βέβαια δεν φταίνε και σε τίποτα αυτοί για τις τραγικές παραγωγές που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα υπόλοιπα κανάλια ακολούθησαν κατά πολύ το παράδειγμα του STAR με τις ξένες σειρές, το κακό όμως είναι πως μαζί με τις σειρές ήρθε από το εξωτερικό και πλήθος κακών ριάλιτι και τάλεντ σόου. Μοντέλα, μένταλιστ, αγρότες, πολύ μαγείρεμα, βαρετά και λίγα τηλεπαιχνίδια, πολύ μιζέρια. Χειρότερο τηλεπαιχνίδι ήταν μάλλον το ‘Η στιγμή της αλήθειας’, ενώ η παρουσία της Πετρούλας στον καιρό του STAR κούρασε πολύ σύντομα.
Ανιαρές ανακατατάξεις στα πρωινάδικα (λες και μας νοιάζει-πάντα στη δουλειά είμαστε και δεν τα βλέπουμε), ‘τι έγινε με τον Πρωινό Καφέ’, ‘τι θα κάνει τώρα η Μενεγάκη που απειλείται’ και άλλα τέτοια.
O ALPHA έβαλε ριάλιτι μαγειρικής απέναντι από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των άλλων σταθμών και δεν έχασε. Μαζί με Λαζόπουλο και Πακέτο, βγήκε μια χαρά η χρονιά.
Πολλές προβολές ταινιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, από όλα σχεδόν τα κανάλια.
Ειδήσεις είδαμε στη ΝΕΤ και το ΣΚΑΪ, μια και στα άλλα κανάλια μας κούρασε ο μικρός αριθμός θεμάτων, ειδικά στα διεθνή.
Πρώτο στα νούμερα όπως κάθε χρόνο το MEGA, απλά φέτος το κατάφερε πολύ εύκολα χάρη στην αδυναμία των υπολοίπων.
Δεν μας έλειψε ο Αντρέας Μικρούτσικος, ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του.

Περιοδικά

Πρέπει να είμαστε η χώρα με τα περισσότερα περιοδικά. Βέβαια πλέον με την ευκολία που ανοίγουν, κλείνουν, μια και ξεμένουν στα περίπτερα απούλητα. Έκλεισε η Diva, το Έξοδος, το Games, το Max μπήκε στη Goal News, το On/Off της Ελευθεροτυπία έμεινε στο Off, πολλά γυναικεία περιοδικά μετακόμισαν από τη μία κυριακάτικη εφημερίδα στην άλλη ή μας αποχαιρέτησαν οριστικά, το National Geographic άλλαξε χέρια. Το Cosmopolitan είχε τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα μηνιαία. Τηλεοπτικά περιοδικά με Μικρούς Μήτσους και Γκάμι Μπερ εκτόξευσαν τις πωλήσεις τους.
Δυστυχώς τίποτα νέο το 2009 που να μας τράβηξε την προσοχή.

Ίντερνετ

Πλήθος γνωστών τηλεοπτικών δημοσιογράφων ανοίγουν ή συμμετέχουν σε ειδησεογραφικά πόρταλ, βλέποντας (καθυστερημένα) πως προς τα εκεί πάει το πράγμα. Τα παραπολιτικά μπλογκ πρωταγωνίστησαν και πάλι σε αποκαλύψεις, δεν αποφεύχθηκαν όμως οι κιτρινίλες, οι αντιπαραθέσεις, οι υπερβολές και τα ψέματα.
Έκρηξη των κοινωνικών δικτύων. Μετά το Facebook και το MySpace, στη ζωή μας μπήκε για τα καλά και το Twitter. Είδαμε αμέτρητα βίντεο στα YouTube και Dailymotion, σερφάραμε περισσότερο από ποτέ σε μπλογκς για τεχνολογία, ίντερνετ και γκάτζετ.
Μανία μας έπιασε με το iPhone που έγινε προέκταση του χεριού μας.
Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά, το SPORT 24 γίνεται το πρώτο αθλητικό Μέσο που βγάζει εφαρμογή στο μαγικό τηλέφωνο της Apple.

Η αθλητική ανασκόπηση του 2009.

To Δίκτυο 24 και τα Media* σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία!

Υ.Γ
Φρέντο κάτσε και λίγο Ελλάδα. Πέρυσι Ν. Υόρκη , φέτος Παρίσι, του χρόνου που;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα