Σκωτσέζικο ντους

Σκωτσέζικο ντους
ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση των spread δεκαετούς ομολόγου. Τα καλά νέα όμως δεν συνδυάστηκαν με άνοδο του χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με απώλειες -2,52%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος

Αντιστρόφως ανάλογες πορείες ακολούθησαν σήμερα τα spread και το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας.

Τα spread δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν και άλλο συνεχίζοντας την πτώση που είχαν όλο αυτό το διάστημα και αναπτερώνοντας τις ελπίδες για σταδιακή ανάπτυξη.

 

Από την άλλη, στο χρηματιστήριο οι τάσεις ήταν πτωτικές. Αν και ξεκίνησε με ελαφρά άνοδο στη συνέχεια το κλίμα έγινε αρνητικό και έκλεισε με σημαντική πτώση.

Οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώσουν μέρους των σημαντικών κερδών των προηγούμενων ημερών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.541,79 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,52%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 151,126 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,06% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,73%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί 6,41%, της Alpha Bank -6,14%, της Eurobank να σημειώνει πτώση 5,44% και του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου κατά 4,33%. Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες των Χημικών +1,80% και των Προσωπικών Προϊόντων +0,12%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών -4,61% και του Εμπορίου -3,08%.

Από τις μετοχές, 52 κινήθηκαν ανοδικά, 114 πτωτικά και 47 παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των χρηματιστών επικράτησε επιφυλακτικότητα κυρίως στον τραπεζικό κλάδο με αποτέλεσμα την πτώση.

Οι πωλητές, λένε οι ειδικοί αναλυτές, έδειξαν να παίρνουν πρωτοβουλίες πολύ νωρίς στον Τραπεζικό κλάδο οπότε και η χθεσινή ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη, ουσιαστικά έμεινε ανεκμετάλλευτη, λόγω της σημερινής επιφυλακτικότητας, αν και η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές παραμένει σχετικά θετική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank από τα πολύ πρόσφατα χαμηλά, ξαφνικά σημείωσαν πολύ υψηλές αποδόσεις. Για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής από το κλείσιμο της στις 30/9 στα 7,17 ευρώ μέχρι χθες σημείωνε άνοδο 19,67%. Ο τίτλος της Eurobank από το κλείσιμο της 1/10 (4,28 ευρώ) μέχρι χθες, δηλαδή μέσα σε 8 συνεδριάσεις σημείωνε κέρδη 20,33%, ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank από το κλείσιμο της 1/10 (4,45 ευρώ) μέχρι χθες τα κέρδη έφθαναν το 24,5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα