Και η Ελλάδα στη σύνοδο

Και η Ελλάδα στη σύνοδο
Από παλαιότερη διαμαρτυρία υπέρ των Παλαιστινίων

Πρόσκληση στην Ελλάδα να πάρει μέρος στη σύνοδο για τη Μέση Ανατολή, που θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου απέστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων έως τη λήξη της θητείας του Τζορτζ Μπους εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.  Όπως δήλωσε μάλιστα αναφερόμενη στη διεθνή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίουστην Ανάπολη, κοντά στην Ουάσινγκτον, η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το εάν θα οδηγήσει στο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

Πρόσκληση να μετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη της Αννάπολης έλαβε η Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας προσκαλείται σε μια τέτοια διεθνή συνδιάσκεψη για το Μεσανατολικό και έκανε λόγο για αναγνώριση της πολιτικής, του ρόλου και της συμβολής που έχει όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα με την πολιτική της στην περιοχή.

Ο κ.Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας για το ζήτημα αλλά και στο ενεργό ελληνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή. ” Η Διάσκεψη θα αποτελέσει αφετηριακό σημείο για τις διαπραγματεύσεις, στόχος των οποίων είναι να επιτευχθεί η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, καθώς και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ώστε δύο δημοκρατικά κράτη να μπορούν να ζήσουν αρμονικά δίπλα- δίπλα, όπως προβλέπει άλλωστε ο Οδικός Χάρτης του 2003, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Όπως σημείωσε επίσης, η Ελλάδα δεν παρέλειπε να θέτει το ζήτημα στη διεθνή κοινότητα με στόχο την εξομάλυνση της έντασης και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σχολιάζοντας τέλος την ιδια τη Διάσκεψη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι δίνει μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον παλαιστινιακό λαό και τον ισραηλινό λαό ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει το δρόμο για μια οριστική βιώσιμη λύση με τη δημιουργία των δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα