Οδηγούμε το Opel Mokka1.4Τ 4×4. Δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο

Οδηγούμε το Opel Mokka1.4Τ 4×4. Δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο

Υπάρχουν αυτοκίνητα που είναι …καταδικασμένα να πετύχουν στην αγορά. Ένα από αυτά είναι το Opel Mokka.Το κόμπακτ SUV με το οποίο η φίρμα επανατοποθετείται –μετά το χωρίς επιτυχία πείραμα του Antara- στην αγορά των οχημάτων ελεύθερου χρόνου και το κάνει με επιτυχία.

Αν μη τι άλλο, η Opel καταφέρνει να μας εκπλήσσει ευχάριστα τα τελευταία χρόνια. Από την εποχή του Insignia και μετά, η φίρμα παρουσιάζει στην αγορά ολοκληρωμένα , ελκυστικά πακέτα που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Σε αυτή τη λίστα, και μάιστα πολύ ψηλά, τοποθετείται και το Mokka. Ένα SUV κόμπακτ διαστάσεων – το μήκος του φτάνει μόλις τα 4,278 μέτρα- το οποίο όμως προσφέρει απλόχερα χώρους για τέσσερις επιβάτες. Παράλληλα το δημιούργημα της Opel έχει όμορφη εξωτερική εμφάνιση, η οποία εναρμονίζεται στο σχεδιαστικό στιλ που έχει υιοθετήσει η εταιρία και συναντάμε στα Insignia και Astra. Η σιλουέτα του Mokka προκαλεί τόση εντύπωση όσο και ο ισχυρός και φαρδύς κορμός. Οι γραμμές της μέσης που ρέουν προς τα επάνω είναι μυώδεις και αθλητικής εμφάνισης, χωρίς να είναι επιθετικές. Οι κοντοί πρόβολοι και οι στρογγυλεμένοι θόλοι τροχών υπογραμμίζουν τη δυνατότητά του να πηγαίνει παντού.

Και αν η εμφάνιση και η πρώτη ματιά είναι ένα το βασικό στοιχείο για να ασχοληθείς με ένα αυτοκίνητο, τα καλύτερα έπονται. Γιατί ανοίγοντας την πόρτα του Mokka βρίσκεσαι μπροστά σε εκπλήξεις. Γιατί, αν και μικρό εξωτερικά, είναι ευρύχωρο εσωτερικά και με ενσωματωμένους πολλούς βολικούς αποθηκευτικούς χώρους. Ο χώρος αποσκευών ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τα 1371 λίτρα (356 λίτρα σε κανονικές συνθήκες) κρίνεται ικανοποιητικός για το αυτοκίνητο.

Κάτω από το καπό της συγκεκριμένης έκδοσης του Mokka συναντάμε τον γνωστό κινητήρα της Opel, χωρητικότητας 1.4 λ. με τούρμπο που αποδίδει 140 άλογα. Ο συγκεκριμένος βενζινοκινητήρας καταφέρνει να κινεί το αυτοκίνητο κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά δίνοντας τελική ταχύτητα 190 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώα σε 9,9 δευτερόλεπτα. Κι όλα αυτά κρατώντας την κατανάλωση βενζίνης σε λογικά επίπεδα (6,4 λίτρα μικτή κατανάλωση στα 100 χλμ. σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις).

Η έκδοση με τον 1,4 τούρμπο με τους 140 ίππους είναι αρκετά ζωηρή στο δρόμο. Η τετρακίνηση –χωρίς να είναι κάτι περίπλοκο-  βασίζεται σε έναν ηλεκτροµαγνητικό συµπλέκτη, που αναλαµβάνει να µεταφέρει τη ροπή στους πίσω τροχούς σε αναλογία από 100/0 (εµπρός/πίσω) έως 50/50,  δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά. Έτσι εξασφαλίζει πολύ καλό επίπεδο πρόσφυσης στην άσφαλτο, ακόμη και αν αυτή είναι βρεγμένη, ενώ καταφέρνει να ανταποκρίνεται μάλλον αγόγγυστα σε λάιτ περιπέτειες εκτός δρόμου. Άλλωστε και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτοί που θα αγοράσουν το Mokka θα κάνουν το 95% των διαδρομών τους στην πόλη και είναι ζήτημα αν θα βρεθούν 2-3 φορές τον χρόνο εκτός δρόμου. Το Mokka διαθέτει στάνταρ σύστημα ελέγχου κατάβασης και εκκίνησης σε ανηφόρα κάτι που θα βγάλει τον οδηγό από …σκέψεις, αν βρεθεί σε κάποια δύσκολη κατάσταση.

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Το Mokka, με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και τετρακίνηση, καλή συμπεριφορά στο δρόμο, λογική τιμή πώλησης, όμορφη εξωτερική εμφάνιση αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποίο καλύπτει εκείνους που αναζητούν ένα αστικού χαρακτήρα SUV. Γιατί στα συν του συγκαταλέγονται επίσης  η καλή αίσθηση του τιμονιού και η ανάρτηση που αποσβαίνει τις ανωμαλίες του δρόμου. Το γεγονός ότι η τετρακίνηση είναι αρκετά λάιτ, μάλλον δεν πρόκειται να απασχολήσει όσους αγοράσουν το αυτοκίνητο, αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι προσφέρεται για λάιτ περιπέτειες εκτός δρόμου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Opel Mokka 1.4T 4×4

Κυβισμός 1.364 κ.εκ

Ισχύς 140 ίπποι / 6.000 σ.α.λ.

Ροπή στρέψης 20,4 χλγμ. / 1.800 σ.α.λ.

0-100 χλμ./ώρα 9,9 δλ.

Τελική ταχύτητα 190 χλμ. / ώρα

Μέση κατανάλωση (εργοστασιακή) 6,4 λίτρα / 100 χλμ.

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) 4,278×1,777×1,658 μέτρα

Χώρος αποσκευών 356 λίτρα

Βάρος 1.275 κιλά

Εκπομπή CO2 149 γραμμ. / χλμ..

Τιμή: 23.370 (22.410 με απόσυρση και προσφορά)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα