“Η Ευρώπη που θέλουμε”

“Η Ευρώπη που θέλουμε”

"Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την Ευρώπη" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα

“Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την Ευρώπη” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας απόψε σε ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα “Η Ευρώπη που θέλουμε”.

Η Ευρώπη που έχουμε σήμερα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και απέδωσε την κακή της πορεία στην επικυριαρχία των συντηρητικών κυβερνήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανισότητα του πλούτου και της πολιτικής δύναμης, τόνισε επίσης, βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής κρίσης η οποία είναι βαθύτατα πολιτική και έχει σημαντικές προεκτάσεις στην οικονομία. Μίλησε για απληστία, κερδοσκοπία, συγκέντρωση τεράστιου πλούτου και δημιουργία μεγάλων ανισοτήτων καθώς και για αιχμαλωσία των δημοκρατικών θεσμών, για διαφθορά και αδιαφάνεια, τα οποία παρατηρούνται σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια της επικυριαρχίας των συντηρητικών.

Αναφέρθηκε επίσης στο ιδεολόγημα, όπως είπε, της ελεύθερης αγοράς το οποίο, όπως τόνισε, έχει καταρριφθεί, καθώς και οι ίδιοι οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού αναγνώρισαν την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού κράτους. Και αναφέρθηκε ειδικότερα σε μια φράση του Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του νεοφιλελευθερισμού που είπε ότι ένα ευνομούμενο κράτος είναι πιό απαραίτητο από την ιδιωτικοποίηση.

Εμείς, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, θέλουμε μια αγορά που να υπηρετεί το γενικό καλό, τον πολίτη και τις ανάγκες του και ένα κράτος επιτελικό που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη, θα ελέγχει και θα ρυθμίζει την αγορά.

Αυτά που χρειαζόμαστε σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό μοντέλο τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και ο εξανθρωπισμός της παγκοσμιοποίησης.

Ένα παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να κινείται σε τρεις άξονες: Πρώτον, στη δημοκρατική αναμόρφωση των παλαιών θεσμών, δεύτερον, στη δημιουργία νέων θεσμών ελέγχου των αγορών και τρίτον, αλλαγή στην παγκόσμια εκπροσώπηση. 

Έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη δίκαιης κατανομής του πλούτου και στην ανάγκη δέσμευσης όλων των κρατών για την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου πρέπει να σημάνουν την προοδευτική κατεύθυνση της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την εκλογική μάχη ως μάχη κατ’ εξοχήν πολιτική και ιδεολογική. Το πραγματικό στοίχημα σήμερα, πρόσθεσε, είναι σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ρυθμιστικός στη διεθνή σκακιέρα και να στηρίζεται στην κοινή εξωτερική πολιτική και σε μια γνήσια πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Θα ήταν τραγωδία, πρόσθεσε, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου ο οποίος αναδύεται και καταλόγισε πλήρη αμηχανία στις νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ένωσης ενόψει μιας πιό προοδευτικής ατζέντας που διαμορφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την αποτροπή ενός νέου ψυχρού πολέμου στην πολιτική πυρηνικού αποκλεισμού και στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά της επανεκλογής του Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι, όπως τόνισε, είναι ένας άνθρωπος που σηματοδότησε τον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η νίκη των σοσιαλιστών στις Ευρωεκλογές θα επιτρέψει την διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Επιτροπής.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σύμφωνο απασχόλησης και ανάπτυξης για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας.

Ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχική δημοκρατία πρέπει να αποτελέσει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατύπωσε επίσης προτάσεις για να περιληφθούν σ’ αυτό. Πρώτο την θεσμοθέτηση του πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, δεύτερον την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άμεσα από τους πολίτες της Ένωσης και τρίτον τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις σημαντικές αποφάσεις της Ένωσης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες των Βαλκανίων τόνισε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος για την Ένωση να εγκαταλείψει τις βαλκανικές χώρες στην τύχη τους και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διεκδικήσει ένα προενταξιακό καθεστώς για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Η διεύρυνση, πρόσθεσε, με ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων θα γίνει με εξασφάλιση των κριτηρίων της καλής γειτονίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την οποία, όπως είπε, ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν, συνδέοντας όμως την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι εγκατέλειψε αυτή την στρατηγική και η Τουρκία συνεχίζει ανεμπόδιστη την ευρωπαϊκή της πορεία. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, βλέπουμε την πορεία της Τουρκίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ελσίνκι και την τήρηση εκ μέρους της των υποχρεώσεών της.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το 2005 και πρόσφατα τα βασικά εργαλεία διαπραγμάτευσης που είχαν διαμορφωθεί και με βάση τα οποία θα μπορούσε να είχε βρεθεί ικανοποιητική λύση για την υφαλοκρηπίδα και έτσι θα είχαμε αποφύγει όλες τις εντάσεις που υπάρχουν σήμερα στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, φυγομαχεί με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας με την Τουρκία να διολισθαίνουν σε κλίμα όξυνσης και πόλωσης.

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον όρο ότι θα πληροί τα κριτήρια και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Και πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία πρέπει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Συνεχίζοντας τις επικρίσεις του κατά της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν ισχυρή και κατάντησε ο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ ήταν αρκετά για να αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η διαφθορά, τόνισε, αγγίζει κάθε πολίτη η Ελλάδα είναι χωρίς φωνή, χωρίς διαπραγματευτική ισχύ, άφωνη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, άπραγη απέναντι στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και χωρίς σχέδιο και προσανατολισμό στην εξωτερική της πολιτική.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα