Συναγερμός σε Ελλάδα και Κύπρο

Συναγερμός σε Ελλάδα και Κύπρο
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΑΓ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΟΡΙΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΗΛΙΑΔΗ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ(Α) ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ(Δ)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Τη συνάντηση Μπεγλίτη - Ηλιάδη, ο Κύπριος ομόλογος του υπουργού, μονοπώλησε όπως ήταν εύλογο η τουρκική επιθετικότητα. Σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας η Εθνική Φρουρά

Συζήτηση ευ όλης της ύλης είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης με τον Κύπριο ομόλογό του.

Ωστόσο, και όπως είναι εύλογο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο ενώ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, και ευρύτερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.

Το θέμα των τουρκικών απειλών θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας εν όψει της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ετοιμότητα η Εθνική Φρουρά

Πέρα από τις διπλωματικές διαβουλεύσεις και τις συσκέψεις στα κυβερνητικά γραφεία, τις δικές του κινήσεις κάνει και η στρατιωτική μηχανή.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας, ενώ η Αθήνα προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης, πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ όπου αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε προ δωδεκαημέρου ο κ. Μπεγλίτης στο Ισραήλ.

Άλλωστε, από το απόγευμα της Πέμπτης, η πλατφόρμα “Όμηρος” της Noble Energy βρίσκεται στο οικόπεδο 12 “Αφροδίτη”, πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία θα ερευνήσει και οι γεωτρήσεις επισπεύδονται ώστε να αρχίσουν τη Δευτέρα.

Με τον καθορισμό των Αποκλειστικών Θαλάσσιων Ζωνών (ΑΟΖ) με τις χώρες της περιοχής η Κυπριακή Δημοκρατία εισήγαγε το Κυπριακό στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τόνισε από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Έρογλου, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δυσκολέψουν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα