Δεν υπήρξε πισωγύρισμα στον νόμο για τα ΑΕΙ

Δεν υπήρξε πισωγύρισμα στον νόμο για τα ΑΕΙ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007/NOMIKH ( EUROKINISSI /ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) αναφορικά με τον νόμο Αρβανιτόπουλου και τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

Μεγάλο πολιτικό θέμα προέκυψε χθες, με την καταψήφιση εκ μέρους σημαινόντων στελεχών του ΠΑΣΟΚ του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ του κ. Αρβανιτόπουλου. Τα στελέχη αυτά με προεξάρχοντες την κα Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατηγόρησαν τον Υπουργό, ότι υπεχώρησε στην Πανεπιστημιακή Συντεχνία και ότι έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην Κοινωνία. Είναι όμως έτσι;

Είναι σε όλους στην Βουλή γνωστό, ότι είμαι από αυτούς που εργάστηκα πολύ σκληρά ως Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. στον διάλογο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπεστήριξα και υποστηρίζω μετά πάθους την Μεταρρύθμιση των Πανεπιστημίων μας και σας διαβεβαιώ ότι αποκλείεται να ψήφιζα ένα νομοσχέδιο, που θα την ακύρωνε, ακόμη και στην περίπτωση που θα ετίθετο θέμα κομματικής Πειθαρχίας.

Είναι όμως λυπηρό που είτε από βιασύνη, είτε για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, οι Μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Χώρας, διεσπάσθηκαν σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Δεν υπήρξε πισωγύρισμα ούτε αντιμεταρρύθμιση και οι κριτικές που ακούστηκαν ως επί το πλείστον στηρίχθηκαν σε ένα προσχέδιο νόμου και όχι στο τελικό κείμενο.

Τα γεγονότα:

Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να κυκλοφορούν κάποιες σκέψεις για το τελικό κείμενο του νόμου, τότε ο πρώην Πρύτανις του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο σεβαστός κ. Γρυσπολάκης έστειλε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μία επιστολή με τις παρατηρήσεις του επί των σχεδιαζομένων αλλαγών. Επικοινώνησα και εγώ αμέσως μαζί του, αλλά γνωρίζω ότι και ο ίδιος ο Υπουργός φρόντισε να δώσει εντολή στους συνεργάτες του να προσεχθούν ιδιαιτέρως οι παρατηρήσεις του κ. Γρυσπολάκη.

Έτσι και με την δική μου προσωπική παρέμβαση αλλά και άλλων, κυρίως όμως χάρη στην ακλόνητη βούληση του κ. Αρβανιτόπουλου να μην  υποχωρήσει στις πιέσεις –το αντίθετο ακριβώς δηλαδή απ’ ότι τον κατηγόρησαν- όλες οι ανησυχίες μας ικανοποιήθηκαν.

Πχ. Υπήρχε η φήμη, ότι θα καταργηθεί η Διεθνής προκήρυξη για την επιλογή του Πρυτάνεως. Δεν καταργήθηκε.

Υπήρχε η σκέψη να μπουν οι φοιτητές στην διαδικασία εκλογών για το Τμήμα, ανοίγοντας την πόρτα για νέα συναλλαγή, δεν μπήκαν.

Υπήρχε η φήμη ότι θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση με την Χρηματοδότηση, δεν αποσυνδέθηκε.

Ότι θα υπάρξει μέσω της αποδόσεως των εργαστηρίων και των Μουσείων στο Τμήμα, νέος χώρος σπατάλης και συναλλαγής, δεν απεδόθησαν, παρέμειναν στην Σχολή κλπ

Όλοι οι βασικοί πυλώνες της Μεταρρυθμίσεως του νόμου 4009/2011, γνωστού και ως Νόμου Διαμαντοπούλου, έμειναν ανέπαφοι:

1. Συμβούλιο Διοικήσεως

2. Έξοδος των Φοιτητών από τις εκλογές των Οργάνων

3. Κατάργηση Πανεπιστημιακού Ασύλου

4. Η σύνδεση της πρόσθετης χρηματοδοτήσεως με την Αξιολόγηση

Είναι δε λυπηρό, που και καθηγητές υπέρ της Μεταρρυθμίσεως, όπως πχ ο κ. Βερέμης, αρθρογράφησαν ή μίλησαν στα ΜΜΕ για την δήθεν “Αντιμεταρρύθμιση” επικαλούμενοι σημεία του νόμου, πχ έλεγε χθες στον ΣΚΑΪ ότι βάζει ως προαπαιτούμενο την κατοχή διδακτορικού για να αποκλείσει όλους του μη Πανεπιστημιακούς, που όμως δεν υπάρχουν στο νόμο.

Το μόνο σημείο κριτικής που απομένει είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων Πρυτάνεων, αλλά αφ’ ενός αυτό γίνεται με προϋπόθεση την εφαρμογή εκ μέρους τους, του νόμου, άρα τους ακυρώνει όλα τα έως σήμερα επιχειρήματα και αφ’ ετέρου, το σημείο της διακοπής της θητείας τους, ήταν το κομμάτι στο οποίο είχαν εστιάσει τις ενστάσεις Αντισυνταγματικότητας και άρα έτσι διασφάλισε και την υπόθεση των προσφυγών στο ΣτΕ.

Ακόμη και διασάφηση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος που έκανε στο τέλος, η αποδοχή για μία θητεία του Κοσμήτορος κλπ όλα έγιναν  υπέρ της συνέχειας της Μεταρρυθμίσεως

Είναι κρίμα λοιπόν άλλοι από βιασύνη, άλλοι από πολιτική σκοπιμότητα να δημιουργούν την αίσθηση ότι η Μεταρρύθμιση σταμάτησε ενώ αυτό ουδόλως ισχύει.

Τέλος θέλω να διευκρινίσω ότι όσα γράφω δεν εμπεριέχουν καμία αιχμή προς την κα Άννα Διαμαντοπούλου. Θεωρώ απολύτως θεμιτή την ανησυχία της και την επιθυμία της να δει το νόμο της να εφαρμόζεται. Της πιστώνω την αποφασιστικότητα που οδήγησε στην υπερψήφιση πέρυσι του νόμου και το λέω δημοσίως, ότι θεωρώ πολιτική αδικία τη μη επανεκλογή της μετά από τόση μεγάλη προσπάθεια. Όμως η Μεταρρύθμιση συνεχίζεται και η πολιτική δεν γίνεται για τα πρόσωπα αλλά για την ουσία, που είναι να φτιάξουμε επιτέλους μία Ελλάδα όπως της αξίζει.

Άδωνις Α. Γεωργιάδης

Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Υ.Γ. Η σύγκρουσή μου με τον κ. Μαριά, λυπούμαι μεν που πήρε προσωπικό χαρακτήρα, όμως πρώτον δεν αφήνω καμία προσβολή να περάσει αναπάντητη, ιδιαιτέρως εάν προέρχεται από παντελώς αναξιόπιστα πολιτικά πρόσωπα και δεύτερον η ανακολουθία του κ. Καμμένου, ο οποίος πέρυσι υποστήριζε την Μεταρρύθμιση και φέτος την χρέωσε στο Μνημόνιο και την Τρόϊκα, έπρεπε κατά την γνώμη μου να αναδειχθεί.

*Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης είναι βουλευτής της ΝΔ στην Β΄περιφέρεια Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα