Δοκιμή HTC TyTN II: Πραγματικά Smart Phone

Δοκιμή HTC TyTN II: Πραγματικά Smart Phone

Όλα σε ένα (τηλέφωνο) και ένα (τηλέφωνο) για όλα. Το TyTN II HTC εντυπωσιάζει για την εργονομία του και την ευχρηστία όλων των εφαρμογών σε Windows...

Όλα σε ένα (τηλέφωνο) και ένα (τηλέφωνο) για όλα. Το TyTN II HTC εντυπωσιάζει για την εργονομία του και την ευχρηστία όλων των εφαρμογών σε Windows Mobile 6.
Αναμέτρηση με τον TyΤάΝα II



18:30. Το κείμενο που βλέπετε εδώ έχει γραφτεί στο νέο κινητό τηλέφωνο της HTC “Kaiser” TyTN II για να αξιολογήσουμε πόσο εύχρηστες είναι οι καινοτομίες τους και ειδικότερα το συρόμενο πληκτρολόγιο και η ρυθμιζόμενη γωνία της οθόνης.



Η εμμονή μας με τα εκτός mainstream τηλέφωνα είναι εμφανής και σε προηγούμενα άρθρα. Ναι είμαστε υπέρ του όλα σε ένα και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Και βασικές λειτουργίες τηλεφώνου και multimedia εφαρμογές (μουσική, βίντεο, βιβλία, φωτογραφίες) και συνδεσιμότητες και όλα κομπλέ και να δουλεύουν γρήγορα.



Από αυτή την άποψη ο TyΤάΝας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ναι μεν η HTC είναι ο πιο δραστήριος κατασκευαστής αλλά ποτέ δεν ήταν στη λογική του όλα σε ένα: Σου έδινε GPS και σου έπαιρνε το ραδιόφωνο, στα έδινε και τα δύο αλλά χωρίς μνήμη και επεξεργαστική ισχύ. Σου έδινε TouchFlo και σου έπαιρνε τα δύο προηγούμενα.



Και επιτέλους αποφάσισε να τα χωρέσει όλα σε μια compact συσκευή με μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην εργονομία. Εκτός από το TouchFlo και το πλήρες φυσικό πληκτρολόγιο αποφάσισε ότι θα επιτρέπει και το στήσιμο του κινητού σαν μικρό Laptop πάνω στο γραφείο για να μην το κρατάς συνέχεια στα χέρια και να μην το κοιτάς από ανορθόδοξες γωνίες.



Όταν λοιπόν ήρθε ο TyTαΝας ΙΙ στα γραφεία του ΜΕΝ 24 δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι, βάση τεχνικών χαρακτηριστικών, πρόκειται για την πιο πλήρη συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά και μία απο τις πιο δυνατές: 3G κινητό των 256/128 ΜΒ, με HSDPA/GPRS, TouchFlo οθόνη, συρταρωτό πληκτρολόγιο, Bluetooth/ Wi-Fi, ενσωματωμένο GPS, διπλή κάμερα με την κύρια στα 3 megapixels (χωρίς flash) και όλα αυτά να παίρνουν δύναμη από ένα 400 ΜΗz επεξεργαστή.



Επομένως το ζήτημα σε μια τέτοια συσκευή δεν είναι να ψάξεις πόση ώρα κρατάει η μπαταρία σε αναμονή ή αν η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή για να βλέπεις και σε ντάλα ήλιο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν σχεδόν τα ίδια υποσυστήματα και ακριβώς το ίδιο λειτουργικό (Windows Mobile 5 ή 6). Αυτά τα τεχνολογικά ζητήματα έχουν λυθεί με ικανοποιητικό τρόπο εδώ και καιρό.



Και τα ζητήματα για εμάς ήταν -πάντα- τα εξής:



Α) Μπορεί κάποιος να συντάξει ένα ολόκληρο κείμενο δύο σελίδων με σχετική ευκολία και ταχύτητα ώστε να δικαιολογηθεί το σχετικά αυξημένο βάρος που προσδίδει το πληκτρολόγιο και να αποτελέσει η συσκευή μια αξιόπιστη λύση εκτός γραφείου. Και αν ναι μπορεί να το στείλει εξίσου εύκολα email.



Β) Είναι όντως τόσο εργονομικό όσο διατείνεται η φουτουριστική του σχεδίαση και μπορεί όντως να περιορίσει τη χρήση της γραφίδας;



Γ) Είναι τα Windows Μobile 6 καλογραμμένα και σωστά παραμετροποιημένα στις ανάγκες της συσκευής; 19:32




Πίσω στο Laptop



20:20. Ανοίγοντας τη υπερπολυτελή συσκευασία του HTC ΤyTN ΙΙ διαπιστώνεις αμέσως την πληρότητα του πακέτου. Τα πάντα είναι μέσα: Συσκευή, καλώδιο USB, hands free USB, φορτιστής, επιπλέον γραφίδα (εύγε), δερμάτινη θήκη, manuals και CD με το απαιτούμενο λογισμικό και αυτοκόλλητη μεμβράνη για το πίσω μέρος του κινητού (ξανά εύγε).



Η συσκευή είναι επιβλητική από κάθε άποψη. Στιβαρή, κάπως βαριά, αλλά σε καμία περίπτωση ενοχλητικά ογκώδης. Μαύρα ματ πλαστικά επενδύουν την «πλάτη» ενώ στην εμπρός όψη συνδυάζονται με ασημί σαγρέ επιφάνειες. 9 κουμπιά και ένα τζόιστικ μπροστά για τις βασικές λειτουργίες, 4 κουμπιά (κάμερα, on/off, μενού και έξοδος) και ένα jog wheel στα πλάγια είναι παραπάνω από αρκετά για να μη βγάλεις ποτέ τη γραφίδα από τη θήκη της.









«
Ουάου! Τι είναι αυτό;» ήταν η αντίδραση μιας γυναίκας συναδέλφου όταν ανοίξαμε το συρτάρι – πληκτρολόγιο αλά Laptop για να βάλουμε τη SIM card! Απογοήτευση Νο 1: «Ρε
γαμώτο. Έχουμε δύο από τα πιο σύγχρονα smartphone που κάνουν παπάδες εδώ και πάνω από ένα χρόνο και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς. Και όποιος το πήρε ρώτησε «τι παντόφλα είναι αυτή



Φόρτιση της μπαταρίας, τοποθέτηση της κάρτας SIM στην υποδοχή πίσω από την οθόνη, boot -σχετικά χρονοβόρο- και εμφάνιση της οθόνης υποδοχής με τα εξής μενού: “Σήμερα”, “Επαφές”, “Καιρός”, “εκκίνηση” και “προφίλ”. Μέχρι εδώ όλα καλά. Σύνδεση μέσω USB σε PC για ActiveSync και συγχρονισμό δεδομένων και απογοήτευση Νο 2.





Αυτή τη φορά όμως είναι κυριολεκτική. Ο συγχρονισμός αποδεικνύεται πιο δύσκολος και από το να στήσεις δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια προσπάθεια, δύο προσπάθειες, τρεις και… άντε γεια. Μια υπόθεση που σε άλλα smarthphone είναι απλώς να βάλεις το καλώδιο εδώ έχει γίνει “Κυπριακό”. Τέταρτη, πέμπτη φορά… Τίποτα!



Plan B: Συγχρονισμός με Bluetooth για να λύσουμε το πρόβλημα και ως δια μαγείας γίνεται με την πρώτη. Συγχρονίζουμε με Bluetooth από επαφές και utilities μέχρι παιχνίδια παρατηρώντας ότι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι εντυπωσιακή. Και για να επιβεβαιωθεί και ο νόμος του Murphy ξαναδοκιμάζουμε το USB Synch και δουλεύει. «Κάτι δεν πάει καλά εδώ με τη ROM» είναι οι πρώτες σκέψεις.



Test B: Πάμε να δούμε πόσο καλά δουλεύει η TouchFlo οθόνη. Έναρξη, επαφές και scroll up και down: Πρώτο δείγμα πολύ θετικό. Η οθόνη ανταποκρίνεται άψογα και αντιδρά στις διαφορετικές ταχύτητες του δείκτη ανεβοκατεβάζοντας τις επαφές αλά Steve Jobs στην παρουσίαση του iPhοne . Ok. Έξοδος με το κόκκινο κουμπί και πάμε στη λίστα των προγραμμάτων. Και εδώ η λειτουργία της οθόνης είναι υποδειγματική. Και ευαισθησία στην κίνηση και αντίληψη της ταχύτητας του δείκτη.



Test C, και ώρα για να δούμε πως δουλεύει το GPS. Έχοντας εγκαταστήσει το, αναγκαίο για κάθε συσκευή πλέον, GPS Gate 2.5 που ρυθμίζει τις θύρες επικοινωνίας με τις εφαρμογές απεικόνισης του στίγματος (TomTom, Destinator, Gps Tuner, Ozi Explorer) και αφήνοντας το λογισμικό να κάνει τα settings μόνο του, το fix της θέσης ήρθε εντός λεπτού. Κομπλέ! 21:15.



Και μιας και βρεθήκαμε σε εξωτερικό χώρο, ώρα για Test D και δοκιμή της φωτογραφικής μηχανής των τριών megapixels. Εντυπώσεις; Το software της κάμερας είναι εντυπωσιακά γρήγορο και σου δίνει κατευθείαν «στόχο». Οι ρυθμίσεις από το μενού γίνονται και με το δάκτυλο εξαιρετικά εύκολα. Μια ενδιαφέρουσα ρύθμιση είναι η αυτόματη αναμονή στην οποία μπαίνει η κάμερα όταν υπάρξει αδράνεια για μικρή χρόνο και η άμεση επαναφορά της με το ίδιο κουμπί. Οι φωτογραφίες που πήραμε δεν ήταν ιδιαίτερα καλές αλλά σε καμία περίπτωση κακές. Το “κλείστρο” δούλευε ρολόι ενώ πολύ χρήσιμος ήταν και ο ήχος του στη λήψη.









Ετυμηγορία



Υπάρχουν διάφορες μικρολεπτομέρειες που δεν έχουν προσεχτεί όπως η έξοδος του ήχου που είναι USB και όχι “καρφί”, η επέκταση της μνήμης με micro SD, η έλλειψη πλήκτρων ρύθμισης του ήχου εξωτερικά (δεν μπορούσαμε με τίποτα να χαμηλώσουμε τον ήχο παίζοντας Εκατομμυριούχο) αλλά όλα αυτά είναι πλημμελήματα. Το πιο αρνητικό ήταν η δυσκολία στο synchronization των αρχείων μέσω USB που ευελπιστούμε ότι θα φτιάξει σε επόμενες ROM.



Σε ότι αφορά τις εφαρμογές γραφείου o TyΤάΝας είναι μια αξιόπιστη on the go λύση. Χρειαστήκαμε:

1 ώρα και 02 λεπτά για τις 419 λέξεις πρώτες λέξεις αυτού του κειμένου με το HTC TyTN II και…

465 λέξεις -πιο δύσκολες για να λέμε και την αλήθεια- σε 55 λεπτά στο Laptop.



Ο χρόνος αυτός ήταν παγκόσμιο ρεκόρ σε σχέση με ότι έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν για την εισαγωγή στοιχείων (stylus, virtual keyboard, character recognition, touch virtual keyboard) και όντως η γωνία της οθόνης ήταν μια σημαντική καινοτομία.



Όταν γράφεις κείμενο αφενός δεν χρειάζεται να το κοιτάς από περίεργες γωνίες αφετέρου μπορείς να κάνεις μια ελάχιστη κίνηση του αντιχείρα για να βάλεις “προκάτ” κείμενο. Ποιο τηλέφωνο και ποιο Laptop τα κάνει αυτά; Επιπλέον όταν παίζεις τον TyΤάΝας στα δάχτυλα, ο δεξιός δείκτης βρίσκεται στα πλήκτρα πλοήγησης του μενού (Jogwheel, menu, ok) για να έχεις πρόσβαση στο μενού των εφαρμογών, και οι δύο αντιχείρες στα κουμπιά της κάμερας και του on/off. Καταπληκτικό!



Παρά ορισμένες δικαιολογημένες ενστάσεις το HTC TyTN II είναι ένα πολύ-εργαλείο. Είναι το σημείο σύγκλισης μεταξύ των προσκυνητών της εργονομίας του iPhone, των αιρετικών των Smartphones και των αθεράπευτα ερωτευμένων με τα Sony Ericcson και τις υπερτέλειες φωτογραφικές τους μηχανές.



Πραγματικά ευφυής σχεδίαση και ένα πραγματικά Ευφυές Phone.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα