Τα Παιδιά του Πολέμου

Τα Παιδιά του Πολέμου

Βασισμένο στο βιβλίο της Ρέιτσελ Σέιφερτ ''The Dark Room'', το 'Lore'' δανείζεται τον τίτλο του από την κεντρική του ηρωίδα, την κόρη ενός αξιωματικού των SS στην Γερμανία του 1945

Επιμέλεια: Γιώργος Κρασσακόπουλος

Οχτώ χρόνια μετά το ντεμπούτο της με το φημισμένο «Somersault», η Αυστραλή σκηνοθέτης επιστρέφει με μια ταινία εποχής γυρισμένη στην Γερμανία που επιβεβαιώνει το εξαιρετικό ταλέντο της.

Βασισμένο στο βιβλίο της Ρέιτσελ Σέιφερτ «The Dark Room», το «Lore» δανείζεται τον τίτλο του από την κεντρική του ηρωίδα, την κόρη ενός αξιωματικού των SS στην Γερμανία του 1945. Με τον δεύτερο παγκόσμιο να τελειώνει, τον Χίτλερ να έχει αυτοκτονήσει και τους γονείς της να έχουν συλληφθεί από τους συμμάχους, η δεκατετράχρονη Λόρε, θα διασχίσει με τα αδέλφια της τη Γερμανία, βρίσκοντας βοήθεια στο πρόσωπο ενός νεαρού Εβραίου που έχει μόλις αποφυλακιστεί από στρατόπεδο συγκέντρωσης, την προσωποποίηση αυτού που είχε μάθει να θεωρεί κατ εξοχήν εχθρό της.

Τις περισσότερες φορές, η τραγωδία διαβάζεται μόνο από την μία πλευρά. Στις συλλογικά επώδυνες στιγμές, η συμπόνοια πέφτει δικαίως στην πλευρά του «βασανισμένου» και ελαφρυντικά σπανίως αναγνωρίζονται στον υπαίτιο του κακού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κάτι τόσο σοκαριστικό όσο η επέλαση της Χιτλερικής Γερμανίας την φρίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το Ολοκαύτωμα.

Ομως η ταινία της Κέιτ Σόρτλαντ μας προκαλεί να κοιτάξουμε τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά, από την θέση των παιδιών μιας οικογένειας, των οποίων οι γονείς συνειδητά ήταν συμμέτοχοι σε μια αποτρόπαιη διαδικασία. Οταν εκείνοι θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, τα παιδιά τους θα χρειαστεί να δοκιμαστούν κι εκείνα για κάτι του οποίου το φορτίο άθελά τους κουβαλούν.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα