Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

Αρχίζει την Πέμπτη ο εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία του Σαββάτου

Αρχίζει την Πέμπτη ο εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται για άλλη μια φορά το κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς στους δρόμους. 

Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια. Μεταξύ άλλων προβλέπονται προληπτικοί έλεγχοι, στενή συνεργασία με πρυτανικές αρχές, περιφρούρηση του εσωτερικού των πανεπιστημιακών χώρων τόσο από ένστολους όσο και από μυστικούς αστυνομικούς με πολιτικά και εξωτερική φύλαξη από δυνάμεις των ΜΑΤ, έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο καταλήψεων τις παραμονές ή την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Προβλέπεται ακόμα διακριτική παρουσία της αστυνομίας σε όλο το μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι διαδηλωτές και φρούρηση ευαίσθητων χώρων όπως είναι τα υπουργεία, οι πρεσβείες και η Βουλή.

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έχει προγραμματιστεί  πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, ενώ οι Αρχές του ιδρύματος καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος σε αυτές. Το Σάββατο το μεσημέρι,  λίγο πριν από την πορεία θα κλείσουν οι πόρτες, αλλά το πανεπιστήμιο θα είναι γεμάτο φοιτητές, καθηγητές και εκπροσώπους συνδικάτων εργατών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην περιφρούρηση. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τριάντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη μεγάλη βραδιά του Νοέμβρη του ’73. Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι“, και όπως έγραψε ο Μίλαν Κούντερα, ” Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη“, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία και καλεί τους δασκάλους να λάβουν μέρος στην πορεία του Σαββάτου.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα