Ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο

Ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο
ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Με εντυπωσιακή άνοδο που έσπασε το φράγμα των 1500 μονάδων και κλίμα αισιοδοξίας λόγω της αποκλιμάκωσης των spreads έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τα αμφιλεγόμενα νέα από την Eurostat που προσπαθεί να βάλει πιο μακρυά το καρότο και να δυναμώσει το χτύπημα από το μαστίγιο

Η πτώση των ελληνικών spreads φαίνεται πως μέτρησε περισσότερο για την Αγορά, παρά τα νέα από την Eurostat που ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσο και γιατί, καθώς πλέον τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στους καταμετρητές της Ε.Ε.

Έτσι το χρηματιστήριο έκανε ράλι με σημαντική άνοδο και πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.552,55 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,29%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 131,170 εκατ. ευρώ.

“Οι θετικότερες εκτιμήσεις για την Ελλάδα που οδήγησαν σε μείωση των spreads των ομολόγων έδωσαν ώθηση στην βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση”, εκτίμησε η αισιόδοξη μερίδα των επαγγελματιών της Αγοράς, ενώ και ο τερματισμός της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα ανοδικής τάσης στην Σοφοκλέους.

Σημαντικό θεωρείται το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από τον απλό μέσο όρο των 30 τελευταίων ημερών που εντοπιζόταν στις 1.544 μονάδες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η Αγορά κάνει στροφή ανόδου. 

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 6,77%, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 6,45%, η Eurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,26%, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 4,16% και η Atebank με κέρδη 7,87%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,81 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,84%.

Ολοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με κέρδη και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών +5,49% και του Εμπορίου +4,96%.

Συνολικά, 151 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 πτωτικά και 34 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Βιοτέρ+ 20,00%, Paperpack +16,33%, Χατζηϊωάννου(κο) +15,38% και Revoil+14,93%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:Compucon -16,67%, Μοτοδυναμική -10,00%, Κεραμεία Αλλατίνη -9,23% και Ηλεκτρονική Αθηνών -8,77%.

Να σημειωθεί άλλωστε, ότι οι σημερινοί αγοραστές δεν έδωσαν σημασία στην είδηση, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Οκτωβρίου προχωρά σε αναθεώρηση των στοιχείων για το Ελληνικό έλλειμμα και χρέος.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj, η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων θα καλύπτει την περίοδο 2006 – 2009. Παράλληλα, η Κομισιόν σημείωσε ότι η Eurostat θα ενισχύσει το δυναμικό της στην Ελλάδα, λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά στα δημοσιονομικά της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα