Αντιδράσεις για την υπόθεση Siemens

Αντιδράσεις για την υπόθεση Siemens

Εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Βουλή προκαλούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Siemens, ενώ συνεχίζεται η δικαστική έρευνα

Εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Βουλή προκαλούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Siemens, ενώ συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Ζάππειο, κατά την οποία θα αναφερθεί σε σειρά πρωτοβουλιών για τη διαφάνεια. Αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμαμτος πάντως άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, δήλωσε χαρακτηριστικά: “επεδίωξα να καταλάβω τη θέση του προέδρου αλλά δεν την κατάλαβα”. Ζήτησε να ερευνηθεί σε βάθος και με σεβασμό το θέμα, τόνισε ότι θα ήταν τραγικό λάθος να εγκαταλειφθεί η ιστορία του κόμματος όσο ήταν στην εξουσία και ζήτησε να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός και όχι άλμα στο κενό. Μιλώντας αργότερα στη Βουλή, επανήλθε στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λέγοντας: “όταν εμείς, ως Βουλή, αποφεύγουμε, υπεκφεύγουμε, συγκαλύπτουμε, ή αναβάλλουμε, παραπέμπουμε σε ένα αόριστο μέλλον, ποιος μπορεί να πείσει ότι έχουμε επαφή με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών;”

Φραστικοί διαξιφισμοί στη Βουλή υπήρξαν επίσης μεταξύ Γιώργου Καρατζαφέρη και Πάνου Παναγιωτόπουλου, για το εάν υπάρχει ανάμειξη και του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εκτίμησε ότι “ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση απρακτεί” και ζήτησε να μην διακοπούν για το καλοκαίρι οι συνεδριάσεις της Βουλής, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων αδικημάτων έχουν διαπραχθεί από πολιτικά πρόσωπα. Ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη να δίνεται η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας. 

“Αν η ΝΔ είχε ακολουθήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, πριν προχωρήσει το έργο της Δικαιοσύνης, το όλο θέμα θα είχε αναχθεί σε ένα κυνήγι πολιτικών εντυπώσεων και μόνο”, απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν μελετά, ούτε μηχανεύεται για κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – γιατί πρόωρες εκλογές μπορεί να σημαίνει και λειτουργία της διαδικασίας παραγραφής. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. “Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να μην πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές όμως θα πάμε τώρα, γιατί υπάρχουν πράγματα που συνδέουν ευθέως την κυβέρνησή σας με την Ζήμενς, όπως συνέδεαν τη Ζήμενς με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ” σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου εξετάζει μάρτυρες σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στις διαδρομές του “μαύρου χρήματος”. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, που είχε κληθεί να καταθέσει προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν συναντήθηκε με το Θεόδωρο Τσουκάτο και προσέφερε το ένα εκατομμύριο μάρκα, δεν παρουσιάστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα. Οι συνήγοροί του ζήτησαν να εξεταστεί ο κ.Χριστοφοράκος αφού ενημερωθεί επί του συνόλου της δικογραφίας. Για σήμερα κλήθηκε επίσης να καταθέσει ένας από τους συνδικαιούχους των επτά λογαριασμών, οι υπεύθυνοι Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο Δήμητρα Παπαχρήστου και Σπύρος Αυγερινός, η γραμματέας του κ. Τσουκάτου, καθώς κι ένας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος εταιρίας, που φέρεται να εμπλέκεται στη διακίνηση των χρημάτων. Ο κ.Αυγερινός αναμένεται να διαψεύσει ότι το ένα εκατομμύριο μάρκα έφτασε στα ταμεία του κόμματος ενώ ο Θόδωρος Τσουκάτος -που ζήτησε και πήρε αναβολή για το Σάββατο-εκτιμάται ότι θα ζητήσει εξέταση κατ’ αντιπαράσταση με άλλα στελέχη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα