Στήριξη, χωρίς συμμετοχή σε βομβαρδισμούς
Έτοιμη να σεβαστεί τις συμμαχικές της υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Λιβύης, δηλώνει η Ελλάδα. Αναλαμβάνει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύσκεψη στο Μαξίμου. Οι απαιτήσεις της συμμαχίας
- 18 Μαρτίου 2011 18:38
Με 4 F-16, ένα ιπτάμενο ραντάρ(τύπου ERIEYE), δύο ελικόπτερα διάσωσης και δύο φρεγάτες θα στηρίξει η Ελλάδα τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Λιβύης.
Επίσης θα διαθέσει τις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Τα ελληνικά μαχητικά θα περιπολούν στην εμπόλεμη περιοχή, την ώρα που δύο φρεγάτες θα πλέουν στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης.
Σύμφωνα με αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, οι εμπλεκόμενες ελληνικές δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος σε βομβαρδισμούς επί λιβυκού εδάφους, αλλά θα συνδράμουν τις νατοϊκές δυνάμεις.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο ΑΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος και ο γγ του ΥΠΕΞ Ιωάννης Ζέππος.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.
Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Δρούτσας στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΕΣΕΠ ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη “κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου “.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα”.
Επικοινωνία Παπανδρέου με Ερντογάν και Αλ Μαχμουντι
Τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης, είχε σήμερα με πρωτοβουλία του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν.
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου, λόγω των εξελίξεων στην Ιαπωνία, είχε τη δυνατότητα, να επαναλάβει στον κ. Ερντογάν τις θέσεις της χώρας μας στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας και την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαιτέρως την απαίτηση όλων να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση.