Η τεχνητή νοημοσύνη κατά της διαδικτυακής παρενόχλησης

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά της διαδικτυακής παρενόχλησης

Νέο όπλο κατά της παρενόχλησης (bullying) στο διαδίκτυο. Η τεχνολογία βοηθά στην καταπολέμηση του φαινομένου με την τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από το ΜΙΤ, το γνωστό πανεπιστημιακό ίδρυμα, για την καταπολέμηση της κακοποίησης μέσω του ιντερνέτ.

Το “bullying”, στα ελληνικά “εκφοβισμός” ή “παρενόχληση”, είναι κάτι που παρατηρείται έντονα και στον κόσμο του διαδικτύου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ενισχυμένο, καθώς η ανωνυμία και η απόσταση δίνει την πεποίθηση της ατιμωρησίας.

Δυστυχώς, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, το bullying έχει οδηγήσει και σε αυτοκτονίες, ειδικά με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων.

Παρά τις κατά καιρούς εκστρατείες κατά του bullying, οι οποίες μάλλον δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, μία ομάδα του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Κάρθικ Ντίνακαρ επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα νέο “όπλο” κατά του φαινομένου:

την τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός αλγορίθμου ο οποίος θα αναλύει τις δημοσιεύσεις εφήβων οι οποίοι στην ιστοσελίδα με θέματα για εφήβους του MTV, A Thin Line, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τις εμπειρίες τους ανώνυμα και να λάβουν συμβουλές από άλλους για θέματα όπως τέτοιου είδους παρενοχλήσεις, σεξ κ.α.

Ο αλγόριθμος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να αναγνωρίζει αλληλουχίες λέξεων οι οποίες υποδεικνύουν διάφορες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από απλά προβλήματα σε μία ερωτική σχέση μέχρι πιο ακραία φαινόμενα, όπως η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών του/της συντρόφου στο Ίντερνετ.

Στις δοκιμές που έγιναν ο αλγόριθμος σημείωσε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από ένα “απλό” σύστημα το οποίο λειτουργεί με keywords.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε συνδιάσκεψη σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα στο Δουβλίνο, και το ΜΤV σχεδιάζει ήδη να το ενσωματώσει στην ιστοσελίδα του, όπου θα χρησιμοποιείται για να φέρνει κοντά άτομα με παρεμφερείς εμπειρίες, ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και ενδεχομένως να αλληλοβοηθηθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα