Την Τρίτη η κατάθεση Τσουκάτου

Την Τρίτη η κατάθεση Τσουκάτου

Υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων στο σκάνδαλο της Siemens ζουν τα κόμματα εξουσίας, καθώς η έρευνα για την πορεία του "μαύρου χρήματος" συνεχίζεται

Υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων στο σκάνδαλο της Siemens ζουν τα κόμματα εξουσίας, καθώς η έρευνα για την πορεία του “μαύρου” χρήματος συνεχίζεται. Εντός της εβδομάδας προβλέπεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς την Τρίτη έχει κληθεί να καταθέσει ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος του θα ζητήσει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί ωστόσο η κατάθεση του κ.Τσουκάτου εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Την Τετάρτη αναμένεται στον εισαγγελέα ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν και οι συνδικαιούχοι των επτά λογαριασμών, στους οποίους μοιράστηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά το μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, το Σάββατο, επανέλαβε το αίτημά του για τη σύσταση εξεσταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens. “Aπέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση που δεν τολμά, που παραδίδεται, απαιτώ την εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ως την απαρχή βαθιών, μεγάλων τομών του πολιτικού μας συστήματος, και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και με την κυβέρνηση και με το πολιτικό σύστημα και με πρακτικές που αδικούν την Ελλάδα και τους Έλληνες” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της Siemens, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα τη δικαιοσύνης. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η θέση της κυβέρνησης είναι “πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης  από τη Δικαιοσύνη, πλήρης αποκάλυψη και απόδοση ευθυνών”, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή. “Δεν φοβάμαι τίποτα” είπε ο πρωθυπουργός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν ολοκληρωθεί το έργο της Δικαιοσύνης. Η γενική εικόνα περί συγκάλυψης που υπήρχε στο παρελθόν έχει πλέον καταργηθεί, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ  υπάρχει αμηχανία για το ενδεχόμενο να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα ονόματα και από τους δύο πολιτικούς χώρους, τα οποία θα εμπλέκονται με μίζες από τη Siemens. Πάντως, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι πια πολύ πιθανή γι’ αυτό άλλωστε ασκούνται και πιέσεις στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της έρευνας της δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή έδωσε κατάθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη. Ο μάρτυρας φέρεται να είναι ο συντάκτης ιδιόγραφου σημειώματος, με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα απο τα λεγόμενα “μαύρα ταμεία” της Siemens. Εάν ο μάρτυρας αμφισβητήσει τη γνησιότητα του σημειώματος, ο Εισαγγελέας θα διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης. Ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και σωματοφύλακα του κ. Τσουκάτου, ο οποίος φέρεται να ήταν συνδικαιούχος ύποπτων λογαριασμών. 

Βενιζέλος: “Δική μας εξεταστική”

Την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Siemens επισημαίνει σε συνέντευξή του στη “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, προτείνει το κόμμα του να διεξάγει δική του εσωτερική έρευνα, εφόσον η κυβέρνηση αρνείται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το θέμα της Siemens αφορά πλέον την καρδιά της δημοκρατίας.. Εφόσον η κυβέρνηση δεν δέχθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, είναι αναγκαίο το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αμέσως στη δική του εσωτερική «εξεταστική επιτροπή» ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια, διαχρονικά, στη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Δεν αρκεί η αναστολή της κομματικής ιδιότητας των εμπλεκομένων προσώπων” δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος τονίζει ότι   ” η υπόθεση Siemens είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής της κοινωνίας. Ζούμε το αντίστοιχο της περιόδου με τα «καθαρά χέρια» στην Ιταλία, και ας μην έχουμε εισαγγελέα τον Ντι Πιέτρο, αλλά τον Σανιδά“.

Στο θέμα των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Siemens αναφέρεται και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται στον “Αγγελιοφόρο της Κυριακής”.

 “Ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά να ξέρετε δεν θα βγουν στο φως τα πολλά”, επισημαίνει και προσθέτει: ” Έτσι γίνεται πάντα. Διότι είναι το σύστημα το οποίο σαπίζει. Ο αγώνας πια πρέπει να είναι για τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού και του συστήματος. Οι ένοχοι είναι σε εκείνους τους πολιτικούς χώρους οι οποίοι συνδέονται με αποφάσεις εξουσίας. Τουλάχιστον, αυτό είναι φανερό. Τα κόμματα εξουσίας είναι εκτεθειμένα σε αυτούς τους μηχανισμούς. Είναι σάπια η πολιτική τους και σαπίζουν και τα κλαδιά της“.




 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα