“The Hollow Crown”: Ο Σέξπιρ για το κοινό του “Game of Thrones”;

“The Hollow Crown”: Ο Σέξπιρ για το κοινό του “Game of Thrones”;

Η τετραλογία του Σέξπιρ "Henriad" μεταφέρεται, θεαματικά στην μικρή οθόνη με παραγωγό τον Σαμ Μέντες κι ένα εξαιρετικό καστ, επιτρέποντας σε ένα διαφορετικά συνηθισμένο κοινό, να ανακαλύψει το βάθος και την γοητεία των έργων του

Επιμέλεια: Γιώργος Κρασσακόπουλος

Μπορεί τα έργα του Σέξπιρ να γράφτηκαν για την σκηνή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πρόζα του Βάρδου θα έβρισκε ένα διαφορετικό μέσο έκφρασης αν στις μέρες του υπήρχε ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση.

Κι αν ο φυσικός τους χώρος εξακολουθεί να παραμένει το θέατρο, οι μεταφορές των κινηματογραφικών έργων του Σέξπιρ, υπήρξαν κι εξακολουθούν να είναι πολυάριθμες, συχνά πετυχημένες, άλλοτε όχι και τόσο, κάποτε πιστές, άλλες φορές ανανεωτικές ή ακόμη και αιρετικές.

Η σχέση των θεατρικών του με την τηλεόραση εν τούτοις είναι μια μάλλον διαφορετική ιστορία. Στη δεκαετία του ’70, το BBC δοκίμασε να μεταφέρει όλα τα έργα του στην τηλεόραση, αλλά το αποτέλεσμα δεν υπήρξε όσο πετυχημένο ήλπιζαν οι δημιουργοί του. Οι πιο αυστηροί κριτικοί δεν συγχώρησαν τα ψεύτικα σκηνικά, τις θεατρικές ερμηνείες, την προχειρότητα της απόπειρας, κάποια μάλιστα από τα έργα όπως το “Πολύ Κακό για το Τίποτα”, παρ ότι γυρίστηκαν, δεν προβλήθηκαν ποτέ.

Τώρα με αφορμή την πολιτιστική ολυμπιάδα που συνοδεύει το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων, το BBC 2 αποπειράται ξανά να μεταφέρει κάποια από τα έργα του Σέξπιρ στην μικρή οθόνη, αλλά αυτή τη φορά με μια τελείως διαφορετική προσέγγιση.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και δείτε το τρέιλερ στο Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα