Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 39 ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (EUROKINISSI) Eurokinissi

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το μεσημέρι η πορεία. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με την κεντρική εκδήλωση, στις 3 το μεσημέρι, και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, περίπου μία ώρα αργότερα, κορυφώνονται το Σάββατο οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στις 2, θα κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος, για να αρχίσει η καθιερωμένη εκδήλωση με ομιλίες και προσκλητήριο νεκρών. Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, αναμένεται να αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης.

Επί ποδός θα βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ καθώς δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας με 7.000 αστυνομικούς στο δρόμο.

Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ θα σχηματίσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη θα βρεθεί και στην Γερμανική πρεσβεία, μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης με την επίθεση στον Γερμανό πρόξενο. Παράλληλα άνδρες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ θα οργώνουν όλο το κέντρο της Αθήνας με εντολή να πραγματοποιούν ελέγχους και όπου κρίνεται απαραίτητο θα προχωρούν σε προληπτικές προσαγωγές.

Χθες χιλιάδες Αθηναίοι, κάθε ηλικίας, πήγαν στο Πολυτεχνείο, για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στην εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρέστη σε συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του, με τραγούδια που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του΄73.

Το Πολυτεχνείο επισκέφθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής, μαζί με μαθητές από διάφορα σχολεία και ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδ. Παπαθεοδώρου.

Το πρωί της Παρασκευής, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ).

Οι δηλώσεις όλων επικεντρώθηκαν στο ότι το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», εξακολουθεί, μετά από 39 χρόνια, να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων τόνισαν, ιδιαίτερα, τις περικοπές και τις μειώσεις που γίνονται παντού και ιδιαιτέρως στην Παιδεία, ενώ οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων έκαναν λόγο για αναβίωση του φασισμού στις ημέρες μας, με το μόρφωμα «Χρυσή Αυγή».

Ο υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι και σε δηλώσεις του επισήμανε την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου. Κατά την έξοδό του όμως από την κεντρική πύλη, μια μικρή ομάδα νεαρών ατόμων φώναξε συνθήματα αποδοκιμασίας, ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να εκσφενδονίσουν εναντίον του κύπελλα με καφέ και μπουκάλια με νερό.

Υπενθυμίζεται ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των εκδηλώσεων, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, ενώ η Σύγκλητος βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία το μεσημέρι, με την οποία κορυφώνονται και φέτος οι εορτασμοί για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, επιφέρει αρκετές αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και στη λειτουργία των σταθμών του Μετρό και του Τραμ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΣΤΑΣΥ, οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη και Μοναστηράκι θα κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ οι σταθμοί σε Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Άμυνα θα παραμείνουν κλειστοί από τις 2 το μεσημέρι και μέχρι η αστυνομία να ανάψει το «πράσινο φώς» για να ανοίξουν και να δοθούν ξανά προς χρήση από το κοινό.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις στάσεις του Τραμ σε Σύνταγμα και Ζάππειο που θα κλείσουν από τις 2 μ.μ., μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει η ΣΤΑΣΥ η σύνδεση μεταξύ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό θα γίνεται με λεωφορειακή γραμμή από τους σταθμούς Κεραμεικός (της γραμμής 3) και Σταθμός Λαρίσης (της γραμμής 2).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα