Τζόνι Σιχ: Ο κύριος EeePC

Τζόνι Σιχ: Ο κύριος EeePC

O 57χρονος πρόεδρος της Asustek έχει πολλά παρατσούκλια που αποδεικνύουν το μείγμα σεβασμού και φόβου που απολαμβάνει από φίλους και εχθρούς: Ο «τρ...

O 57χρονος πρόεδρος της Asustek έχει πολλά παρατσούκλια που αποδεικνύουν το μείγμα σεβασμού και φόβου που απολαμβάνει από φίλους και εχθρούς: Ο «τρελός βουδιστής»! Ο κύριος Eee Pc! Ο Στιβ Τζομπς της Ασίας! Ντυμένος με ένα συντηρητικό γκρι κοστούμι, ίσως ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερο απ’ ότι πρέπει, μικρός στο ανάστημα και με γυαλιά μυωπίας που έρχονται να προστεθούν στο παιδικό του προσώπου του, ο Τζόνι Σιχ από την Ταιβάν δύσκολα σε πείθει για γκουρού της τεχνολογίας.



Στον κλάδο της κατασκευής προσωπικών υπολογιστών, ωστόσο, τα παρατσούκλια του 57χρονου προέδρου της Asustek αποδεικνύουν το μείγμα σεβασμού και φόβου που απολαμβάνει από φίλους και εχθρούς: Ο «τρελός βουδιστής»! Ο κύριος Eee Pc! Ο Στιβ Τζομπς της Ασίας!




Τα πρώτα βήματα



Ήταν το 1985, στην ετήσια έκθεση ηλεκτρονικών CES, στο Λας Βέγκας, όταν ο νεαρός τότε μηχανικός της Acer, του έτερου ηλεκτρονικού γίγαντα της χώρας, παρουσίασε ένα motherboard που θα μπορούσε να υποστηρίξει το νέο επεξεργαστή 386 της Intel. Οι αντίπαλοι του Τζόνι ήταν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές.



Στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάθε εταιρεία φροντίζει να έχει στη συσκευή της το motherboard που εκμεταλλεύεται έναν επεξεργαστή όσο το δυνατόν καλύτερα. Στη CES του 1985, η καλύτερη πρόταση από πλευράς επιδόσεων ήταν της Dell αλλά η σχεδιαστική της φιλοσοφία την έκανε ακατάλληλη για μαζική παραγωγή.



Αντίθετα, η μητρική κάρτα του Σιχ ήταν κατάλληλη και οι επιδόσεις της μακράν καλύτερες από τις μητρικές της IBM, της Compaq και των άλλων γιγάντων που διεκδικούσαν την αποκλειστικότητα της Intel. Μετά την έκθεση, οι παραγγελίες άρχισαν να έρχονται σωρηδόν και η φήμη του Σιχ στην Intel να γιγαντώνεται.




Στο τιμόνι της Asus



Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, τέσσερις πρώην μηχανικοί της Acer ίδρυσαν μια νέα εταιρεία με όνομα προερχόμενο από τον Πήγασο. Ήταν μια εποχή που η Acer μετέτρεπε την Ταιβάν σε κατασκευαστικό κέντρο της Ασίας και έμπαινε στο χρηματιστήριο. Ακολούθως, πολλοί εργαζόμενοι ρευστοποιούσαν τα κέρδη τους και ξεκινούσαν τη δική τους εταιρεία.



Ο Τζόνι Σιχ δεν ήταν στην ιδρυτική ομάδα της Asus παρά της αγωνιώδεις προσπάθειες των τεσσάρων πρώην συναδέλφων του, σε ένα καφέ της Ταϊπέι, για να τον πείσουν να τους ακολουθήσει. Αν και αγόρασε ένα μερίδιο στην εταιρεία, η αφοσίωση στο μέντορα του και πρόεδρο Σταν Σιχ (συνωνυμία), τον κράτησαν στην Acer.



Η μεταγραφή ήρθε μερικά χρόνια αργότερα. Μετά από μια θητεία ως επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και τρία ως επικεφαλής των πωλήσεων, ο Σιχ αποφάσισε ότι η θέση του ήταν στο σχεδιασμό της τεχνολογίας και όχι στις πωλήσεις. Στην Asus πήγε ως εκτελεστικός διευθυντής.



Μετακομίζοντας στην νέα του εταιρεία, η πρώτη επιτυχία ήρθε πάλι με την Intel και τον 486. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές, Sony, Hewlett-Packard και Dell, κατάλαβαν ότι οι μητρικές της Asus ήταν πιο γρήγορες και ο 486 έγινε το εφαλτήριο για να σκαρφαλώσει η εταιρεία στην πρώτη θέση της αγοράς των μητρικών καρτών.



Η πρώτη πρόκληση για το Σιχ ως διευθυντή της Asus ήρθε το 2001. Αντίπαλες εταιρείες όπως η ECS και η Foxconn κατάφεραν σημαντικά χτυπήματα παράγοντας παρεμφερή προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Τα έσοδα της εταιρείας εκείνη τη χρονιά έπεσαν από 500 εκατομμύρια σε 300 εκατομμύρια.




Η στρατηγική του λιονταριού



«
Πρέπει να είσαι λιοντάρι. Να έχεις τη θέση σου στη ζούγκλα» θυμάται ο Σιx που απάντησε με δύο κινήσεις: Ιδρύοντας την ASRock, χτύπησε την κατηγορία των προϊόντων χαμηλής τεχνολογίας/τιμής και διατηρώντας την ποιότητα και την καινοτομία σε υψηλά επίπεδα, επανέφερε την εταιρεία στην πρώτη θέση μέσα σε δύο χρόνια.



Στο μεσοδιάστημα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η Pegatron, μια άλλη θυγατρική που έφερνε ζεστό χρήμα στην εταιρεία με την κατασκευή mp3 player και άλλων συσκευών για καταναλωτικές φίρμες όπως η Sony. Το 2003, τα έσοδα της Asus έφταναν τα έσοδα της δεύτερης, της τρίτης και της τέταρτης εταιρείας μαζί.



Η επαναφορά της Asus στην πρωτοκαθεδρία της αγοράς, ωστόσο, δεν αρκούσε για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του Σιχ που ονειρευόταν μια Asus που να ξεπερνάει τα στενά όρια των μητρικών καρτών. Ο Σιχ ονειρευόταν τον υπολογιστή του επόμενου δισεκατομμυρίου ανθρώπων.




Ο κύριος Eee PC



Εκείνη την εποχή, η Intel ανέπτυσσε στο παρασκήνιο έναν καινούριο επεξεργαστή με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές επιδόσεις, τη χαμηλή κατανάλωση και το χαμηλό κόστος. «
Μόλις άκουσε για τον Atom» θυμάται ο εκτελεστικός υποδιευθυντής της Intel Σον Μαλόνι, «
το ζήτησε αμέσως» για να δει τι μπορεί να χτιστεί γύρω του.



Για τρεις μήνες ο Σιχ και ο υπεύθυνος του τμήματος των μητρικών καρτών Τζέρι Σεν εργάστηκαν προσωπικά για να καθοριστούν οι βασικές προδιαγραφές ενός νέου υπέρ-φορητού μηχανήματος που βασισμένο στον Atom θα κάνει αποτελεσματικά τις βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστή



Όταν αποφασίστηκαν οι προδιαγραφές, ο Τζέρι Σεν πήρε το υπόλοιπο project στους ώμους του και συγκρότησε μια ομάδα μηχανικών για να το υλοποιήσει. Όταν, χαρακτηριστικά, η ομάδα συνάντησε προβλήματα με τη επιφάνεια εργασίας, ο Σεν πήγε τους μηχανικούς σε ένα ξενοδοχείο-σπα της Ταϊπέι και τους «κλείδωσε μέσα» μέχρι να βρουν τις λύσεις.



Το αποτέλεσμα ήταν το Eee PC και τα πρώτα χίλια κομμάτια που βγήκαν στην αγορά τον Οκτώβριο του 2007 εξαφανίστηκαν σε μόλις 30 λεπτά. Αυτό που οι ανταγωνιστές έσπευσαν να κατονομάσουν παιχνίδι, έκανε εκατομμύρια πωλήσεις και εκτόξευσε την εταιρεία στην πέμπτη θέση των κατασκευαστών υπολογιστών (όχι απλώς μητρικών) παγκοσμίως.





Ο Τρελός Βουδιστής



Ο Σιχ αποδίδει την επιτυχία του στη Βουδιστική φιλοσοφία. «
Στο βουδισμό» λέει «
αποδέχεσαι τα πάντα. Τα αφήνεις να σε διαπεράσουν. Μετά ηρεμείς και σκέφτεσαι καθαρά.» Αν και στο βουδισμό απαγορεύονται οι τεχνολογικές σκέψεις, ο διαλογισμός είναι που τον βοήθησε να δει το netbook και μια αγορά 10 δις δολαρίων.



H Asustek χτυπήθηκε σκληρά από την οικονομική ύφεση. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν το πρώτο που έκλεισε με απώλειες μετά από 20 χρόνια. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έσπευσαν στη νέα αγορά προσφέροντας τις δικές τους λύσεις netbook . H Acer, ο πρώην εργοδότης του Σιχ, με το One έγινε το λιοντάρι της τεχνολογικής αυτής ζούγκλας εκθρονίζοντας την Asus.



Η απάντηση της εταιρείας σε πρώτη φάση ήταν οικονομικά μέτρα, απολύσεις και ο περιορισμός του καταλόγου των προϊόντων που έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, το ένστικτο του Σιχ λέει ότι το «νέο netbook» δε θα βγει από τεχνολογικές καινοτομίες αλλά από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν, διασκεδάζουν και κάνουν τη δουλειά τους.



Το Nuviphone G60, ένα τηλέφωνο με έμφαση στην πληροφορία θέσης αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Garmin καθυστέρησε τόσο πολύ που δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το θόρυβο γύρω από το όνομα του. Και το αλουμινένιο Eee keyboard, ένα υπερφορητό υβρίδιο υπολογιστή-πληκτρολογίου δε φαίνεται να έχει την επιθυμητή αποδοχή.



Ωστόσο, κανείς δεν υποτιμά, πλέον, τον «Τρελό Βουδιστή». Όλοι οι αντίπαλοι του ξέρουν ότι αν «πάρει τις ανάσες του» η ιδέα που θα κατεβάσει μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη βιομηχανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα