Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (28/11-4/12/09)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (28/11-4/12/09)

Νέοι ιοί απασχολούν τις αρχές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κοντά στους "τίτλους τέλους" και το Mininova, το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών Sq...

Νέοι ιοί απασχολούν τις αρχές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κοντά στους “τίτλους τέλους” και το Mininova, το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών Square, η στροφή της Acer στο Android και οι σημαντικότερες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας.
Koobface vs Facebook



Το Koobface ένας από τους πιο διαδεδομένους «κοινωνικούς» ιούς γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός. Η πιο διαδεδομένη έκδοση ήταν αυτή που προσομοίαζε flash video όπως στην εικόνα.








Η τελευταία, ωστόσο, μετάλλαξη του ιού δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook (το όνομα του ιού είναι αναγραμματισμός της υπηρεσίας) αφού πρώτα παραπλανήσει τους χρήστες ώστε να συμπληρώσουν ένα τεστ CAPTCHA (το πεδίο που ξεχωρίζει ανθρώπινες από μηχανικές απαντήσεις).



Αφού τα καταφέρει χρησιμοποιεί το τεστ για να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ. Αν και αυτό είναι φαινομενικά αδιάφορο για τους χρήστες, μακροπρόθεσμα αυξάνεται ο κίνδυνος για κακόβουλα μηνύματα και υποκλοπή προσωπικών και τραπεζικών στοιχείων.




ikeex: Από χάκερ iPhone App Developer




Ο 21χρονος χάκερ από την Αυστραλία που δημιούργησε τον ιό Ikee είναι πλέον υπάλληλος της mogeneration, εταιρείας που αναπτύσσει εφαρμογές για iPhone. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο χάκερ (ikeex) στο Twitter.



Ο Ashley Towns, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έγραψε πριν από λίγο καιρό τον ιό ως μέρος ενός πειράματος και ο ιός κατάφερε να διαδοθεί σε σπασμένα iPhone της Αυστραλίας και λίγο αργότερα της Ολλανδίας τοποθετώντας την εικόνα του Rick Astley (τραγουδιστής των 80’s) στην οθόνη τους.



Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι Graham Cluley της Sophos Security που υπέδειξε τον Towns ως πιθανό συγγραφέα μετά από εξέταση του κώδικα του ιού θεωρεί ότι είναι κακός προγραμματιστής γιατί ο Ikee είναι γεμάτος bugs.




Ηλεκτρονικός ιός από τη γρίπη των χοίρων



Ο γρίπη των χοίρων έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από άγνωστους χάκερ που έστελναν παραπλανητικά μηνύματα προσφέροντας εμβόλια μέσω μιας ιστοσελίδας.



Συγκεκριμένα τα μηνύματα είχαν, κατά τα φαινόμενα, αποστολέα το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ και παρέπεμπαν σε κυβερνητική επίσης ιστοσελίδα που δεχόταν αιτήσεις για εμβολιασμούς.



Όταν το θύμα επισκεπτόταν τη ιστοσελίδα αποκτούσε έναν ηλεκτρονικό ιό που κατέβαζε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του και τον μετέτρεπε σε server για spam μηνύματα.




Επικίνδυνα Panda



Οι αρχές της Κίνας προειδοποιούν για μια νέα έκδοση του ιού Panda Burning Incense που μόλυνε εκατομμύρια υπολογιστές πριν από τρία χρόνια και οδήγησε στις πρώτες σοβαρές ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης για τη δίωξη του κυβερνοεγκλήματος.



Η νέα έκδοση δε θεωρείται ικανή να μολύνει εξίσου μεγάλο αριθμό υπολογιστών κυρίως λόγω της επώδυνης εμπειρίας του πρώτου Panda.



Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει την έκπληξη. Το κυβερνοέγκλημα οργανώνεται ολοένα και περισσότερο σύμφωνα με επαγγελματικά πρότυπα στοχεύοντας στην υποκλοπή και διάθεση πληροφοριών. Πρόσφατα η σύλληψη μιας εξαμελούς ομάδας που ειδικευόταν στα botnet έδειξε ότι τα κέρδη της ήταν 300 χιλιάδες δολάρια σε έξι μήνες.




Το καλοκαίρι τα εγκαίνια του Office 2010




Το Microsoft Office 2010 θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Η έκδοση θα περιλαμβάνει την offline σουίτα και πιθανότατα μια έκδοση των Office Web Apps.



Αυτό που ανησυχεί πολλούς αναλυτές, καθώς το προϊόν δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα είναι ότι η διάκριση μεταξύ των offline και των online κομματιών παραμένει ασαφής.




Στη νομιμότητα περνάει το Mininova



Η Mininova, ξέρει πως είναι ο επόμενος στόχος της οργανώσεων κατά της πειρατείας μετά την «παράδοση» του PirateBay και στοχεύει σε νομιμοποίηση των λειτουργιών της.



Προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταργήσει όλους τους ελεύθερους συνδέσμους για αρχεία torrent.




Το ολλανδικό site που δημιουργήθηκε το 2005 από πέντε φοιτητές μετά το κλείσιμο του Suprnova, ως χόμπι και κατάφερε να γίνει μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια από τα sponsored links.



Ωστόσο, η πρώτη δικαστική απόφαση εις βάρος τους μετά από μήνυση της οργάνωσης BREIN έχει θορυβήσει τους υπεύθυνους που ξέρουν ότι ουσιαστικά τα βάζουν με την πανίσχυρη βιομηχανία κινηματογράφου και μουσικής.




Square: Χρεώστε την κάρτα σας μέσω iPhone

Ένα νέο σύστημα πληρωμών παρουσίασε ο ιδρυτής του Twitter Jack Dorsey. Το Square επιτρέπει τη χρέωση τραπεζικών καρτών από έναν υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο μέσω μιας μικρής συσκευής που θα συνδέεται μαζί του.



Προς το παρόν, το Square συνεργάζεται με περιορισμένο αριθμό εταιρειών αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα και ο χρήστης θα μπορεί να πληρώνει ακόμα και τον καφέ του μέσω της υπηρεσίας που θα αποστέλλει αποδείξεις υπηρεσιών.










Στροφή στο Android από την Acer



Η Acer σκοπεύει να παρουσιάσει 8-10 smartphones βασισμένα στο Android μέσα στον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία που παρουσίασε την πρώτη της συσκευή με Windows Mobile (Tempo m900) πριν από ένα περίπου χρόνο έχει εντυπωσιαστεί από την υποδοχή που είχε το Liquid και θεωρεί ότι το Android είναι το μέλλον.




Δύσκολοι καιροί για τη Wikipedia




Μετά τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal που έκαναν λόγο για παραίτηση μεγάλου αριθμού συντακτών, η Wikipedia ανακοίνωσε ένα νέο γύρο δωρεών με στόχο να συγκεντρωθούν 7,5 εκατομμύρια δολάρια και να συνεχιστεί η λειτουργία της.



Η Wikipedia, αν και αρνείται τις διαστάσεις που δίνουν τα δημοσιεύματα, παραδέχεται τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ζητάει τη βοήθεια της κοινότητας των χρηστών.




Δημοφιλέστερες αναζητήσεις



Τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις για το 2009 ανακοινώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μηχανές αναζήτησης. Η πρώτη πεντάδα για τις τρεις μεγαλύτερες έχει ως εξής




Google

1. sarah palin

2. beijing 2008

3. facebook login

4. tuenti

5. heath ledger




Yahoo

1. Britney Spears

2. WWE (World Wrestling Entertainment)

3. Barack Obama

4. Miley Cyrus

5. RuneScape




Bing

1. Michael Jackson

2. Twitter

3. Swine Flu

4. Stock Market

5. Farrah Fawcett




Μειώσεις τιμών από τη Vodafone



Η Vodafone μειώνει κατά 20,6% τα τέλη τερματισμού κλήσεων από όλα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα προς το δίκτυό της. Οι νέες μειωμένες τιμές, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2010.



Συγκεκριμένα, τα τέλη τερματισμού κλήσεων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Vodafone θα μειωθούν από €0,0786 το λεπτό σε €0,0624 το λεπτό, χωρίς ελάχιστη χρέωση και με χρέωση ανά δευτερόλεπτο.

Sony PS3 δώρο από τη Vodafone



Η Vodafone υποδέχεται τα Χριστούγεννα δίνοντας δώρο μία από τις πιο δημοφιλείς παιχνιδομηχανές της αγοράς, το εκπληκτικό PS3! Συγκεκριμένα, επιλέγοντας μία Nokia συσκευή από τις 5800, E66, N86 και N97 με νέα σύνδεση σε συγκεκριμένα προγράμματα Vodafone Unlimited, η Vodafone προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να απολαύσουν το μοναδικό αυτό δώρο!




Νέα Υπηρεσία Ασφάλισης Κινητών από τη «Γερμανός»



Το Δίκτυο Καταστημάτων Γερμανός καινοτομεί για ακόμη μια φορά και διευρύνει τις υπηρεσίες του προσφέροντας αποκλειστικά για τους επισκέπτες του, ασφάλιση του κινητού τους τηλεφώνου.



Η υπηρεσία που φέρει το όνομα G Insurance, προστατεύει τους καταναλωτές από κάθε μεγάλη ή μικρή απροσεξία που έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη του κινητού τους τηλεφώνου.



Η ασφάλεια αφορά σε νέα κινητά τηλέφωνα που αγοράζονται από τα καταστήματα του Δικτύου και καλύπτει θραύση από τυχαία πτώση, καταστροφή από υγρό στοιχείο και πυρκαγιά.



Όσο για το κόστος, είναι ανάλογο της αξίας του κινητού και κυμαίνεται από 19,99€ έως 39,99€ σε ετήσια βάση.




Sony ICD-UX200 και ICD-UX300F



Τα νέα 3-σε-1 ψηφιακά recorder φωνής της Sony προσφέρουν στυλάτη πολύχρωμη σχεδίαση και δυνατότητες αναπαραγωγής ΜΡ3, αλλά και αποθήκευσης δεδομένων μέσω θύρας USB.



Εκτός από την καθαρά στερεοφωνική καταγραφή φωνής και τη μεγάλη διάρκεια εγγραφής (μέχρι και 1.072 ώρες) προσφέρουν λειτουργίες mp3 player και back up αρχείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα