Έπεσαν οι υπογραφές

Έπεσαν οι υπογραφές
ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ HDW FERROSTAAL. PRISMA

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η συμφωνία για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την υπογραφή της από τον εκτελεστικό πρόεδρο της Abhu Dhabi Mar Ισκαντάρ Σάφα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το σκηνικό της υπογραφής

Γύρω στις 9 το πρωί 4 άντρες με κουστούμια και χαρτοφύλακες πέρασαν την πύλη του Πενταγώνου. Παρά τη «γιάπικη» εμφάνιση δεν κέντριζαν καθόλου την προσοχή : εκτός από έναν ψηλόλιγνο άντρα με κάποιες εξεζητημένες διαφοροποιήσεις στην ενδυμασία, με αέρινη περπατησιά και σπινθηροβόλο βλέμμα.

Είναι ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: ο Ισκαντάρ Σάφα με καταγωγή από πλούσια οικογένεια του Λιβάνου και μυστηριώδεις διαδρομές στο χώρο της εμπορίας όπλων.

Λίγο αργότερα ο Σάφα και οι συνεργάτες του οδηγούνται από τους υπαλλήλους της εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μια από τις αίθουσες τελετών του ΓΕΕΘΑ.

Εκεί γίνεται η συνάντηση με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι οποίοι πλαισιώνονται από τη στρατιωτική ηγεσία και ανώτατα στελέχη της διεύθυνσης εξοπλισμών. Οι ογκωδέστατοι φάκελοι με το περιεχόμενο της συμφωνίας καταφθάνουν: ο ένας μετά τον άλλο βάζει την υπογραφή του.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε μια νέα εποχή με άραβα ιδιοκτήτη. Τα 4 υποβρύχια τύπου 214 για τα οποία η Ελλάδα είχε προκαταβάλλει περίπου το 80% της αξίας τους (!) παίρνουν το δρόμο προς την πατρίδα. Στο υποβρύχιο «Παπανικολής»  -που έγερνε και που τώρα, όπως διαβεβαιώνει το Πολεμικό Ναυτικό με τις τεχνικές επισκευές δεν γέρνει πλέον – θα υψωθεί η ελληνική σημαία και θα ενταχθεί άμεσα, μέσα στον Οκτώβριο, στον ελληνικό στόλο. Οι 1300 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων διασώθηκαν, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, αφού ανατέθηκε σε αυτά η ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων.

Η καθιερωμένη χειραψία και λίγη σαμπάνια δίνουν τέλος στη σεμνή τελετή της υπογραφής. Όμως η συμφωνία, αυτή καθ’αυτή θα κριθεί στο μέλλον.

Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, ο κ.Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους νέους ιδιόκτητες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, η οποία πάντως πρέπει να πούμε ότι επήλθε ύστερα από σκληρές, πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Με τη συμφωνία διαμορφώνονται νέες προοπτικές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκεκριμένα εντάσσονται άμεσα στον ελληνικό στόλο τα 4 υποβρύχια τύπου 214 που ενώ είχε δοθεί προκαταβολή της τάξεως του 80%, δεν είχαν παραληφθεί από τη χώρα μας.

Διασφαλίζεται η τεχνική αρτιότητα των υποβρυχίων ύστερα από συγκεκριμένους όρους που έθεσε το Πολεμικό Ναυτικό στην προκάτοχο γερμανική εταιρεία Τίσεν Κρουπ Ματιν Σίστεμς.

Ακόμη προγραμματίζεται η ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων με ελάχιστο κόστος για το δημόσιο, δίνοντας συγχρόνως δουλειά στα Ναυπηγεία για τα επόμενα 5 χρόνια και τέλος με τη συμφωνία διασφαλίζονται οι περίπου 1300 θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα