Πρώτος ο Μανούσης

Πρώτος ο Μανούσης

Συγκροτείται από σήμερα σε σώμα η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Ο Φ. Μανούσης πρώτος μάρτυρας

Συγκροτείται από σήμερα το απόγευμα σε σώμα η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση έως τις 27 Απριλίου.

Την κλήση του εφοπλιστή Φ. Μανούση, ως πρώτου μάρτυρα, αποφάσισε η επιτροπή. Η εξέταση του κ. Μανούση προσδιορίστηκε για αύριο το μεσημέρι (13:00), ενώ νωρίτερα, τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταθέσει κατάλογο των μαρτύρων που προτείνουν να κληθούν.

Στην σημερινή πρώτη συνεδρίασή τους, οι 13 βουλευτές-μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να συνεδριάζουν δύο φορές την ημέρα ενώ εξέλεξαν προεδρείο με πρόεδρο τον γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Αν. Νεράτζης, αντιπρόεδρο το βουλευτή Δράμας Μ. Τζίμα και γραμματέα τη βουλευτή Καστοριάς Π. Μπουζάλη.

Η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική, δεν θα δημοσιευτούν πρακτικά και δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της ή για το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων. Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και θα υποβάλει το πόρισμά της στις 27 Απριλίου.

Βάσει των έγγραφων υποδείξεων των κοινοβουλευτικών ομάδων και μετά από σχετική απόφαση του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, η επιτροπή συγκροτείται ως ακολούθως: 

Από τη ΝΔ οι κ.κ. Γρ. Αποστολάκος, Θ. Θαλασσινός, Α. Κουτσούμπας, Π. Μπουζάλη, Αν. Νεράντζης, Κ. Τζαβάρας και Μ. Τζίμας, από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Μ. Μπόλαρης, Γ,. Πεταλωτής και Π. Ρήγας, από το ΚΚΕ η κα Βέρα Νικολαΐδου, από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Τσούκαλης και από το ΛΑΟΣ ο κ. Αθ. Πλεύρης.

“Υπέρ” ψήφισαν οι βουλευτές

Μετά από μυστική ψηφοφορία, στην οποία δεν μετείχε ο πρώην υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και επί 294 ψηφισάντων, 215 ψήφισαν υπέρ της σύστασης της επιτροπής, 67 την καταψήφισαν, 6 ψήφισαν “λευκό” και 6 δήλωσαν “παρών”.

Απουσίαζαν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης και Μιλιτιάδης Έβερτ, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (ο οποίος έστειλε επιστολή στήριξης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ) και του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Η επιτροπή, που θα αποτελείται από 13 μέλη (7 ΝΔ, 3 ΠΑΣΟΚ, 1 ΚΚΕ, 1 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΛΑΟΣ), θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 17.00 το απόγευμα και θα υποβάλλει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής στις 27 Απριλίου.

Ο κ. Παυλίδης δήλωσε σήμερα ότι “η χθεσινοβραδινή απόφαση των μελών του Κοινοβουλίου, στη λήψη της οποίας πιστεύω ότι συνέβαλα και εγώ, οδηγεί στη σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση Μανούση.

“Δηλώνω ότι προσβλέπω με εμπιστοσύνη στην κρίση των μελών της, βέβαιος για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας” τόνισε ο πρώην υπυργός.

Παπακωνσταντίνου: “Η Επιτροπή θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του πολιτικού κόσμου”

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει από την επιτροπή προκαταρκτικής διερεύνησης της Βουλής, η οποία συνεστήθη για να διερευνήσει την υπόθεση Παυλίδη να κάνει σωστά τη δουλειά της, με ευθύνη και να παραδώσει ένα πόρισμα το οποίο θα αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι η σύσταση της Επιτροπής θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του πολιτικού κόσμου. Χαρακτήρισε πολύ προσωπική την τοποθέτηση του κ.Παυλίδη την οποία δεν θέλησε να σχολιάσει αν και ρωτήθηκε. 

Σημείωσε, όμως, ότι αυτό που πρατήρησε από τη χθεσινή διαδικασία και όχι μόνο, είναι ότι η κυβέρνηση σέρνεται υπό το βάρος των διαφόρων σκανδάλων και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. 

Επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν ο φάκελος που πήγε στη Βουλή είναι αδύναμος, απάντησε ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι απολύτως σαφές ότι η Βουλή πήρε τη σωστή απόφαση, ενώ σχετικά με το μεγάλο αριθμό βουλευτών που ψήφισαν κατά της επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι υπήρχε μια λογική συναδελφικής αλληλεγγύης,σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά πολιτικά δυσκολεύεται κανείς να εξηγήσει αυτή τη στάση. 

Με αφορμή την χθεσινή απόφαση της Βουλής, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση Παυλίδη υπάρχουν και ευρύτερα ζητήματα με τα διάφορα εφοπλιστικά συμφέροντα στο Αιγαίο,κάτι που έχουν βιώσει στο πετσί τους, κυρίως, οι κάτοικοι των μικρών νησιών και πρόσθεσε ότι οι ευθύνες γι’ αυτό ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση.

Δεν παραιτούμαι  

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου, στην ομιλία του στη Βουλή, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε να ανεξαρτητοποιηθεί, κρατώντας για τις επόμενες 20 μέρες σε μια ιδιότυπη ομηρία την κυβέρνηση.

“Παραμένω στη θέση μου. Αν ψήφιζα απόψε, θα ψήφιζα ναι” είπε ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Χαρακτήρισε “αναξιόπιστο και συκοφάντη” τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση, που κατήγγειλε ότι δέχθηκε εκβιασμό από συνεργάτη του πρώην υπουργού και εξέφρασε πικρία κι έκπληξη για την στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στις αιτιάσεις του:  “Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τρίτα πρόσωπα, δεν θα μιλήσω. Αλλά να υιοθετούνται αποκλειστικά και μόνον, οι θέσεις ενός γνωστού στην αγορά. Μου κάνει εντύπωση, ότι ένας ανακριτής υιοθετεί μόνον τα κατατιθέμενα από τον Μανούση και δύο υπαλλήλους του, που σύρει κάθε φορά”. 

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε, πως ο εφοπλιστής τον είχε απειλήσει πως αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, θα άνοιγε το στόμα του. Παρείχε επίσης διευκρινίσεις για την αγορά ακινήτου εκ μέρους της κόρης του, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος κατέθεσε όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ανακριτή. Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ως κυβερνητικός βουλευτής, ο κ.Παυλίδης είπε: “Εγώ δεν ψηφίζω απόψε, αλλά λειτουργώ κατά συνείδησιν. Δεν αποστασιοποιούμαι, αλλά είμαι μέσα στα πράγματα”.

Μάλιστα εκτίμησε ότι εάν ανεξαρτητοποιούνταν, αυτό θα σήμαινε παραγραφή.  “Δεν επεδίωξα παραγραφή, καμία απολύτως. Και επιπροσθέτως, δεν παραιτούμαι. Παραιτούνται οι έχοντες διαφωνήσει με το κόμμα, ή την κυβέρνηση. Έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις εδώ. Δεν παραιτούμαι. Παραμένω στη θέση μου, υπήκων εις όσα το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει. Και δεν δέχομαι την θεωρία των διευκολύνσεων. Διευκολύνει δηλαδή κανείς το κόμμα, παραδεχόμενος πως είναι κατεργάρης;” κατέληξε ο κ.Παυλίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα