Τι πληρώνουμε με περαίωση

Τι πληρώνουμε με περαίωση

Οριστικοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις για την περαίωση με την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ποιους αφορά, τι θα πληρώσουν, ποιοι εξαιρούνται. Τα ελάχιστα ποσά ανά χρήση. Σκληρά μέτρα κατά των φοροφυγάδων. Οι παραβάσεις και οι ποινές που θα επιβάλλονται

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση. Όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα προηγούµενα χρόνια, προβλέπεται ότι έως και το 2007 αν δεν περιλαµβάνονται στο δείγµα ελέγχου δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις.

Για υποθέσεις αυτοπεραίωσης 2008 και 2009 οι φορολογούµενοι υπάγονται στην περαίωση αλλά µε µείωση των ελάχιστων φόρων στο µισό.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν

*Για τήρηση βιβλίων Β’ κατηγορίας 700 ευρώ ανά χρήση

*Για τήρηση βιβλίων Γ’ κατηγορίας 1000 ευρώ ανά χρήση

Έτσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας για δέκα χρήσεις περαίωσης Β’ κατηγορίας της περιόδου 2000-2009 θα κληθεί να πληρώσει 7.000 ευρώ και κάποιος με Γ’ κατηγορίας 10.000 ευρώ!

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερα ποσά:

*Για τήρηση βιβλίων Α’ κατηγορίας 300 ευρώ

*Για τήρηση βιβλίων Β’ κατηγορίας 500 ευρώ

*Για τήρηση βιβλίων Γ’ κατηγορίας 700 ευρώ

Πώς θα υπολογίζονται τα ακαθάριστα έσοδα;

Καθιερώνεται μαθηματικό τύπος µε αρχικό συντελεστή προσδιορισµού των έξτρα φόρων 2% και την εφαρµογή σχετικά ελαστικότερων συντελεστών προοδευτικότητας ανάλογα µε το ύψος των ακαθάριστων εσόδων στη συνέχεια.

Οι συντελεστές προοδευτικότητας κυµαίνονται από 1 έως 1,3 για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισµούς επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 20% εκτός από τις Α.Ε. και ΕΠΕ, για τις οποίες επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 25%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται στην περίπτωση φορολογικών παραβάσεων κατά 20% έως και 60%.

Για ποιες υποθέσεις

Στην περαίωση υπάγονται:

-Εκκρεµείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήµατος, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν µέχρι και τις 31/12/2009 και για τις οποίες:

*Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί,

*Εχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη αποτελεσµάτων, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί,

*Εκκρεµούν στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από άσκηση εµπρόθεσµης προσφυγής ή έφεσης και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθµιου δικαστηρίου.

-Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθµιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσµία άσκησης έφεσης για κάποιον από τους διαδίκους

-Υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί και µέχρι τις 31/8/2010 έχουν εκδοθεί συµπληρωµατικά φύλλα ελέγχου τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίµου που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή εκκρεµούν στα δικαστήρια.

Ποιοι εξαιρούνται

*Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί µέχρι 31.8.2010 εµπρόθεσµη ή εκπρόθεσµη αρχική δήλωση φόρου εισοδήµατος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόµενες αυτής.

*Οι υποθέσεις αγροτών ειδικού καθεστώτος.

*Υποθέσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί συµπληρωµατικές δηλώσεις σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2753/1999, µε εξαίρεση τις προηγούµενες ή επόµενες χρήσεις αυτών για τις οποίες υποβλήθηκαν οι συµπληρωµατικές δηλώσεις.

*Από κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα είναι µεγαλύτερα των 20 εκατομμυρίων ευρώ και όλες οι επόµενες αυτής χρήσεις.

*Υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, µεγάλης ακίνητης περιουσίας, µεταβίβασης ακινήτων και κληρονοµιών, δωρεών, προικών και γονικών παροχών, ενιαίου τέλους ακινήτων, ειδικού φόρου επί των ακινήτων, φόρου αυτόµατου υπερτιµήµατος και τέλους συναλλαγής.

*Υποθέσεις επιχειρήσεων εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο.

*Υποθέσεις επιχειρήσεων για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου.

*Από κάθε υπόθεση η ανέλεγκτη χρήση για την οποία υφίσταται παράβαση ΚΒΣ για έκδοση πλαστού φορολογικού στοιχείου ή προκύπτει αναµφισβήτητα από δελτίο πληροφοριών ή από άλλα στοιχεία ή έγγραφα η έκδοση τέτοιου στοιχείου και όλες οι επόµενες αυτής χρήσεις.

*Οι υποθέσεις επιτηδευµατιών φυσικών προσώπων τα οποία µε βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία τους.

Φοροδιαφυγή και τιμωρία

Εκτός από την περαίωση το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σκληρά μέτρα και για την πάταξη της φοροδιαφυγής με δίκες εξπρές λουκέτα, αλλά και ποινές φυλάκισης ακόμα και για μικροποσά. Το έργο της είσπραξης θα αναλάβουν ειδικές ομάδες εφοριακών, οι οποίοι θα προχωρούν και σε κατασχέσεις όταν οι οφειλέτες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Αυστηρές ποινές

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο για την περαίωση υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν:

*Διήμερα λουκέτα για επιχειρήσεις που δεν έχουν κόψει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή μία αξίας 500 ευρώ και πάνω.

*Ποινές φυλάκισης από 30 μέρες έως 5 χρόνια σε όσους δεν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ ή έχουν οφειλές προς το δημόσιο, ακόμα και αν αυτές δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

*Όπως ισχύει και σήμερα, θα προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για φοροδιαφυγή από 3.000 έως και 75.000 ευρώ και ποινή κάθειρξης µέχρι 10 χρόνια, εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ.

*Αυξάνεται η ποινή φυλάκισης από τουλάχιστον 2 σε κατ’ ελάχιστον 4 µήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιµολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεµποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου µε χρησιµοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων.

*Σε περίπτωση υποτροπής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι αρχικές ποινές διπλασιάζονται.

Ποιες υποθέσεις θα τιμωρούνται

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται:

*Υποθέσεις µη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δηµόσιο του ΦΠΑ, του Φόρου Κύκλου Εργασιών και των παρακρατούµενων και επιρριπτόµενων φόρων,  εφόσον το ποσό που δεν αποδόθηκε ξεπερνά ανά έτος πάνω από τα 75.000 ευρώ.

*Υποθέσεις µη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιµολογίων όταν τα παραστατικά στοιχεία που δεν εκδόθηκαν από τον υπόχρεο είναι πάνω από δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ

*Υποθέσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η αξία των στοιχείων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα