Ανοιχτή σύγκρουση

Ανοιχτή σύγκρουση

Διχασμό προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση στη Βουλή για τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία επικυρώθηκε με 250 ψήφους υπέρ και 40 κατά

Με 250 ψήφους υπέρ και 42 κατά, η Βουλή επικύρωσε τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτός του Κώστα Σημίτη, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, κατά προτεραιότητα, μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση προκάλεσε κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ . Ο  Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση αυτή. Σε ανακοίνωσή του προς το Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε ότι η πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν η κύρωση της ευρωπαϊκής συνθήκης μέσω της Βουλής, προκειμένου να ενδυναμωθεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε δημοψήφισμα προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή “δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών”. Απαντώντας εμμέσως στον Κώστα Σημίτη είπε: “το δημοψήφισμα δεν το ανακαλύψαμε σήμερα: Το ζήτησα ως υπουργός Εξωτερικών, όταν το 2003 παρουσίαζα στη Βουλή τη διαπραγμάτευση για τη συνταγματική συνθήκη, το ΠΑΣΟΚ το αποφάσισε στο συνέδριό του, το απαίτησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος το 2005, το ζητά και σήμερα”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ακατανόητη την επιστολή του κ. Σημίτη “ειδικά εφόσον ο ίδιος έχει το 2005 προσυπογράψει την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και έχει επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού στη Βουλή”.

Ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι η μεταρρυθμιστική συνθήκη δεν ικανοποιεί πλήρως όλες τις χώρες ωστόσο αποτελεί έναν πολιτικό συμβιβασμό με κοινό παρονομαστή, που θα βοηθήσει να εξέλθει η Ευρωπαϊκή Ενωση από την περίοδο της περίσκεψης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κύρωση της Συνθήκης ως ένα αναγκαίο βήμα προόδου που θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της αλλά και έναν ρεαλιστικό δρόμο αλληλεγγύης και σταθερότητας που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων.

Προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνει την κούρσα της διαπάλης, ώστε από δεύτερη παγκόσμια δύναμη να γίνει και ο δεύτερος παγκόσμιος χωροφύλακας, διαβλέπει η Αλέκα Παπαρήγα πίσω από την Συνθήκη της Λισαβόνας. Η Αλέκα Παπαρήγα επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.  “Μπορεί να θεωρηθεί ξεπερασμένο αλλά το θέσαμε για να συμβάλλουμε στο να εκφραστεί ένα καθαρό “όχι” απέναντι στην ΕΕ και το παιδί της, την Συνθήκη, μέσα στο οποίο εκφράζονται οι νόμοι της κοινότητας και το καπιταλιστικό σύστημα της Ευρώπης”, είπε η κα.Παπαρήγα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ για συστράτευση μαζί της αφού ψηφίζει την Συνθήκη της Λισαβόνας τη στιγμή που άλλοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες “κρούουν τον κώδωνα”. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε χαρακτηριστικά: “Τολμήστε το δημοψήφισμα, αν δεν φοβάστε” ενώ σημείωσε ότι στο σκληρό πυρήνα της Συνθήκης, δίδεται προτεραιότητα στις δημοσιονομικές πολιτικές και στην ελευθερία των αγορών στο όνομα του ανταγωνισμού, αυτές που συνθέτουν και την παγκόσμια κρίση.

Σαν την «μεγαλύτερη απάτη εναντίον των λαών της Ευρώπης» περιέγραψε την Συνθήκη της Λισαβόνας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι καταργούνται τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Αναπτύσσοντας την θέση του κόμματός του ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως η κύρωση της Συνθήκης θα σημάνει και «συνταγματική εκτροπή» αφού δεν θα ισχύει το άρθρο 26 του Συντάγματος (περί άσκησης των εξουσιών του κράτους) κάτι που – όπως ανέφερε – δεν το γνωρίζει ο λαός αφού οι διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη έγιναν μυστικά, ενώ στις 300 σελίδες της συμπληρώνονται ακόμη 3.000 με παραπομπές ώστε να είναι δυσνόητες για τους λαούς.

Συγχαρητήρια από την ΕΕ

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, από την Ελληνική Βουλή, διατυπώνουν σε σημερινή γραπτή τους δήλωση, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντάουλ.

Στη δήλωσή του ο Ζ. Μ. Μπαρόζο αναφέρει: “Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα για την επιτυχή επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από το Κοινοβούλιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή για την αταλάντευτη στήριξή τους στην ΕΕ και στη μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Μέχρι στιγμής, τα κοινοβούλια 18 χωρών μελών έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας”.

Ο πρόεδρος Ντάουλ από την πλευρά του, συγχαίρει την Ελληνική Βουλή για την “ιστορική απόφαση”, όπως τη χαρακτηρίζει και συμπληρώνει ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής, θεσμικά, Ένωσης, που ολοένα μεγαλώνει. 

“Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συνέβαλαν ενεργά σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα”, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ και καταλήγει: “Συμφωνώ με τα λόγια του Κ. Καραμανλή ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι μια ρεαλιστική πορεία προς την Ευρώπη του 21ου αιώνα, μια πορεία για καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, με αλληλεγγύη, σταθερότητα, συλλογική πρόοδο και μια πορεία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ευρωπαίων πολιτών”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα