Πράσινα στρατόπεδα

Πράσινα στρατόπεδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ --ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ--ΦΩΤΟ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ./EUROKINISSI Eurokinissi

Οικολογικά στρατόπεδα που θα αξιοποιούν τις φυσικές πηγές ενέργειας προβλέπει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος.

«Πράσινα στρατόπεδα» με επιστράτευση των… φωτοβολταικών συστημάτων και της αιολικής ενέργειας για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος προωθούν με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα «πράσινο στρατόπεδο» σε κάθε όπλο ενώ το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα καταστεί «πράσινο νοσοκομείο».

Αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε κτήρια «με έξυπνα ενεργειακά χαρακτηριστικά» όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάτι που συνεπάγεται από αλλαγή λαμπτήρων μέχρι εκτεταμένη ανακύκλωση των απορριμμάτων.

«Κάνουμε αλόγιστη χρήση ενέργειας και αυτό πρέπει να περιοριστεί» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος ενώ η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη επισήμανε ότι με την πρωτοβουλία τα στρατόπεδα θα είναι χώροι λιγότερο ενεργοβόροι άρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τους στρατιώτες και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Στο μνημόνιο προβλέπονται ακόμη η κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων, περιβαλλοντική εκπαίδευση των οπλιτών και μείωση της εκπομπής ρύπων των στρατιωτικών οχημάτων.

Για το πρόγραμμα των πράσινων στρατοπέδων θα διατεθούν 40 εκατομμύρια ευρώ. Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η σχέση κόστους-οφέλους είναι συντριπτική καθώς όλες αυτές οι παρεμβάσεις εξοικονομούν πόρους.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, ότι μέχρι το 2020, το 20% των ενεργειακών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων θα παράγεται από τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα