Έμαθε να ρίχνει βέλη

Έμαθε να ρίχνει βέλη

Μόλις οκτώ ρίψεις βελών χρειάστηκε το ρομπότ iCub για να βρει στόχο. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό επετεύχθη μέσω ενός αλγόριθμου εκμάθησης. Το iCub χρησιμοποιείται για να εξερευνηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι τρόποι που τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο

Σας παρουσιάζουμε το iCub ένα ανθρωποειδές ρομπότ με αρθρωτό κορμό και άκρα και ύψος περίπου 60 εκατοστών. Έχει άσπρο πρόσωπο και μεγάλα στρογγυλά μάτια που μπορούν να παρακολουθούν κινούμενα αντικείμενα. 

Φορά καπέλο των γηγενών ινδιάνων και έχει μάθει πως να πετυχαίνει με ένα βέλος ένα μικρό πλαστικό κύπελλο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ιταλίας.

Οι ερευνητές βοήθησαν τον μικρό iCub να πραγματοποιήσει ρίψεις βελών  και τα κατάφερε… Μετά από μόλις 8 προσπάθειες το μικρό ρομποτάκι κατάφερε να βρει το στόχο!

Όλα αυτά για συμβούν χρειάστηκε ένας  αλγόριθμος εκμάθησης που ονομάζεται  ARCHER (Augmented Reward Chained Regression).

Ο εν λόγο αλγόριθμος   δεν βοηθά τον iCub να θυμάται την  γωνία και τη δύναμη για να πετύχει το κέντρο αλλά ‘μαθαίνει’ στο ανδροειδές τους κανόνες του παιχνιδιού και υπολογίζει τις παραμέτρους με βάση την προηγούμενη απόπειρα.

Έξι εκδοχές του iCub λειτουργούν σε διάφορα ευρωπαϊκά εργαστήρια και προσπαθούν να μάθουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, περίπου όπως την μαθαίνει ένα παιδί. Οι επιδόσεις του θα μπορούσαν μάλιστα να συνεισφέρουν στην κατανόηση της ανθρώπινης συνείδησης.

Ο iCub είναι ένα open source ρομπότ το οποίο χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα