Βουτιά στο Χρηματιστήριο λόγω τρόικας

Βουτιά στο Χρηματιστήριο λόγω τρόικας
ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Απώλειες 3,98% προκάλεσε η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του ΥΠΟΙΚ με την Τρόικα. Τα σενάρια μετά την αποχώρηση του κλιμακίου έριξαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, στη σκιά των οικονομικών εξελίξεων και του θρίλερ με την αποχώρηση της τρόικας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 891,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,98%. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο 1,35%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 36,92%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,352 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,28% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,72 %.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν απώλειες και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του Τ.Τ (-10,16%), της Alpha Bank (-9,26%), της Eurobank (-7,19%), της Ελλάκτωρ (-7,18%) της Εθνικής (-6,31%) και του ΟΤΕ (-6,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+3,57%), των Ασφαλειών (+2,38%) και της Υγείας (+0,26%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-6,25%) και των Τραπεζών (-5,82%).

Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 92 πτωτικά και 44 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: CPI +20,00%, Ιντρακάτ +16,98%, Minerva+10,00% και Μύλοι Κεπενού +9,09%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Δρομέας -16,67%, Βαρβαρέσος -16,67%, Audiovisual -13,04% και Alapis -11,11%.

Δεν τα βρήκαν Βενιζέλος – Τρόικα

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τα νέα μέτρα, που θα καλύψουν τη δημοσιονομική απόκλιση κάτω από το 1% του ΑΕΠ, αποχώρησαν τα στελέχη της Τρόικας, αφήνοντας πλέον τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα, στα “χέρια” των υπουργών Οικονομικών και των αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, πηγή της τρόικας, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί, ενώ η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή, με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Mega, η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μεταφέρθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου.

“Κλείστε ΔΕΚΟ, απολύστε άχρηστους υπαλλήλους”

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, τόνισε πως “ο πολιτικός κόσμος δείχνει ανίκανος να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να βάλει με τα σπλάχνα της, να κλείσει άχρηστους κρατικούς οργανισμούς και να λάβει μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη”.

Όπως είπε, “με τη φορολογία η χώρα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση, το ρευστό τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και εάν τελικά δε δοθεί η 6η δόση, τότε πάμε για στάση πληρωμών.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα μία ΔΕΚΟ, για παράδειγμα τον ΟΣΕ, να απολύσει άχρηστους υπαλλήλους, και να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών χωρίς να περιμένει το 2013”, σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα