Το NEWS 247 στην ΕΡΤ: Οι μικρές ανθρώπινες ιστορίες των εργαζομένων

Το NEWS 247 στην ΕΡΤ: Οι μικρές ανθρώπινες ιστορίες των εργαζομένων

Και ξαφνικά έπεσε "μαύρο". Η εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης σκοτείνιασε και ξεκίνησε το πιο ιδιότυπο αντάρτικο το οποίο έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Το News 247 πήγε στο κτίριο της Αγ. Παρασκευής, μίλησε με εργαζόμενους στην ΕΡΤ, δημοσιογράφους και μη, και κατέγραψε τις ανθρώπινες αντιδράσεις τους

Φτάνοντας στο κτίριο της ΕΡΤ, στο γνωστό δαιδαλώδες συγκρότημα στην Αγία Παρασκευή, οι δημοσιογράφοι του News 247 έπρεπε να περάσουν την περιφρούρηση των εργαζομένων η οποία σωστά είχε προνοήσει για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Εξάλλου ήταν γνωστό από την αρχή πως τέτοιες καταστάσεις γνωρίζουν μεγάλη υποστήριξη από τη μία, αλλά και τεράστιες αντιδράσεις από την άλλη.

Είναι γεγονός πως ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα βλέποντας πως παρά την πίεση, παρά το άγχος και την αγωνία οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν ξέφυγαν σε γενικές γραμμές από αυτό που λέμε “μέτρο”. Επικοινωνούσαν με τους δημοσιογράφους, απαντούσαν στις ερωτήσεις μας, συγχρόνως όμως δεν “κάηκαν” από το φως της δημοσιότητας.

Η Ε. (δεν θέλει να δώσει το όνομα της στη δημοσιότητα ούτε να φανεί το πρόσωπό της) εργαζόταν ως γραμματέας για χρόνια στην ΕΡΤ, πάνω από 20. Δεμένη με την εργασία της, ιδιαίτερα συγκινημένη και με τις εξελίξεις να τρέχουν, μας μίλησε για το πως ένιωσε βλέποντας το σήμα να πέφτει. Ο φακός έχει καταγράψει τα χέρια της εργαζόμενης την ώρα που παίζουν με ένα πλαστικό κάλυμμα, δείχνοντας την πλήρη διάσταση του εκνευρισμού και στρες της.

Ο Γιάννης Δάρας είναι χρόνια δημοσιογράφος. Έχει υπηρετήσει στην ΕΡΤ ως ελεύθερος ρεπόρτερ και ως πολιτικός συντάκτης ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν σε γνωστή εκπομπή ως παρουσιαστής.

Σχεδόν με το ζόρι, κατά μία έννοια, μίλησε στο News 247 η Λιλή, εργαζόμενη δημοσιογράφος στην παραγωγή των ειδήσεων. Δεκαεννέα χρόνια “στο κουρμπέτι” όπως λέμε η ΕΡΤ είναι και αυτή μέρος της οικογένειάς της.

Η ειδησεογραφία όμως και η ενημέρωση μέσω τηλεόρασης δεν είναι μία εργασία αποκλειστικά των δημοσιογράφων. Για να φτάσει η είδηση στον τηλεθεατή, στη συσκευή του, είναι απολύτως απαραίτητη η εργασία των τεχνικών ενός τηλεοπτικού σταθμού, όπως οι ηχολήπτες και εικονολήπτες.

Ο κ. Αντώνης ήταν για σχεδόν 40 έτη εικονολήπτης της ΕΡΤ με χρόνια υπηρεσίας στην πλάτη του. Αποκαλύπτει τη δική του πτυχή στο News 247.

Εκείνοι οι οποίοι όμως πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι εκτός Ελλάδος τηλεθεατές οι οποίοι είχαν δίαυλο επικοινωνίας με την πατρίδα μέσω και της ΕΡΤ. Στο εστιατόριο του κτιρίου της Αγ. Παρασκευής μιλήσαμε “στα πεταχτά” με τον Σ. Τσιάρα από την EΡΤworld.

Η επόμενη εργαζόμενη και μέλος παράταξης δουλεύει ή πιο σωστά δούλευε για χρόνια στον τομέα των ειδήσεων. Είναι από τους “αφανείς” ανθρώπους της τηλεόρασης, από εκείνους που δεν ξέρουμε και δεν μαθαίνουμε, τον ρόλο τους, στην ροή της είδησης.

Για το τέλος αφήσαμε τον κ. Μαργιωρή ο οποίος είχε υψηλή θέση, διευθυντική, και είναι από εκείνους οι οποίοι αν και δεν κατονομάστηκαν ως λαμβάνοντες υψηλούς μισθούς, εντούτοις, λόγω θέσης, θεωρούνται από τους συμπολίτες τους “ευνοημένοι”. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η άποψή του για τα όσα έχουν συμβεί. Εμείς σας λέμε πως είναι και άκρως αποκαλυπτικά τα όσα υποστηρίζει.

Η αρχισυντάκτης του πολύ δυνατού εξωτερικού δελτίου της ΕΡΤ, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κλείνει αυτόν τον πολύ μικρό κύκλο συνεντεύξεων στην ιστοσελίδα μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα