Αυξημένη επιτροπεία ζητά η τρόικα και επιτήρηση από την ΕΚΤ
Αυξημένη επιτροπεία σε έσοδα, δαπάνες αλλά και αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις απαιτεί η τρόικα, η οποία ζητά κει ειδικό λογαριασμό για το χρέος
- 12 Νοεμβρίου 2012 22:12
Διαφορετικό κλίμα διαμορφώνεται τώρα για την Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η τρόικα ζητά αυξημένη επιτροπεία σε έσοδα, δαπάνες, αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις αλλά και ειδικό λογαριασμό δεσμευμένο για το χρέος, την επιτήρηση του οποίου θέλει να αναλάβει η ΕΚΤ.
Όλα έχουν να κάνουν, όπως γίνεται γνωστό, με την ανησυχία των πιστωτών μας, ίσως και βεβαιότητα, πως η Ελλάδα θα έχει από τον επόμενο χρόνο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Έτσι, με τα χρήματα από τα δάνεια, δεν θα καλύπτονται εσωτερικές ανάγκες αλλά μόνο τα χρέη.
Παράλληλα, έχοντας ως δεδομένο, πως τα ως τώρα μνημόνια αποδείχθηκε ότι δεν βοήθησαν παρά ελάχιστο, πιθανά ούτε και αυτό, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, ο μόνος τρόπος για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους, είναι η αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας, ώστε οι δόσεις να πληρώνονται στην ώρα τους.
Τούτο με δεδομένο ότι η λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους θα είναι πολιτική και θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση είτε απευθείας από το δημόσιο τομέα είτε εμμέσως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα (EFSF).
Με αυτά και με αυτά καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα, εκτός από τη δύσκολη διαπραγμάτευση για τα μέτρα, θα πρέπει να συμφωνήσει σε έναν έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, για τα δημόσια οικονομικά της, ώστε οι δανειστές μας να είναι σίγουροι ότι οι δόσεις του χρέους θα πληρώνονται κανονικά.
Στην πρότασή της, όπως τουλάχιστον γίνεται γνωστό ως τώρα, η τρόικα επιβάλλει ένα πλαίσιο συνεχούς ελέγχου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της υλοποίησης, χωρίς νέες αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος, με 5+1 παραμέτρους.
Συγκεκριμένα:
– Ζητεί τη διεθνοποίηση του ελέγχου του δεσμευμένου λογαριασμού για το χρέος που σήμερα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Τούτο μεταφράζεται σε εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προτείνεται οι δόσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και από το ΔΝΤ, αλλά και η ελληνική συνεισφορά για την αποπληρωμή των δόσεων του χρέους να περνούν από τον εξωτερικά ελεγχόμενο δεσμευμένο λογαριασμό.
– Στον τομέα των εσόδων προτείνεται ένα μέρος από τα έσοδα να περνούν κατευθείαν στο δεσμευμένο λογαριασμό για χρέος σε μηνιαία βάση, καθώς εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται σε μηναία βάση οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους.
Επιπλέον, έχει φροντίσει και για την περίπτωση παραβίασης από την ελληνική πλευρά, των συμφωνηθέντων. Εάν τα έσοδα είναι μικρότερα του στόχου το ελληνικό κράτος θα εξαναγκάζεται σε αυτόματη διόρθωση, με την περικοπή πρωτογενών δαπανών.
Με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή αυτόματες εσωτερικές διορθώσεις), θα πρέπει να διορθώνονται, σύμφωνα με την τρόικα, όποιες άλλες αποκλίσεις εντοπίζονται στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
– Η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να έχει ένα έτοιμο πλάνο με δεξαμενές δαπανών, από τις οποίες θα πρέπει να γίνονται αυτόματα περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων του ελληνικού προγράμματος.
– Ζητείται εποπτεία και για όποιο επιμέρους δανεισμό. Θα πρέπει δηλαδή η Commission να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τον επιμέρους δανεισμό (έντοκα γραμμάτια) ή τις δανειακές συμβάσεις που θα υπογράφουν περιφέρειες και δήμοι, προκειμένου επίσης να μην υπάρχουν αποκλίσεις στο ύψος του χρέους.
– Τέλος, ζητά να υπάρχει εξωτερική πρόσθετη τεχνική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές σε θέματα όπως η συλλογή των φόρων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, τα στατιστικά στοιχεία, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς επίσης και για τη δημιουργία και εφαρμογή ειδικών αναπτυξιακών εργαλείων, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος.
Στην κατεύθυνση αυτή, η τρόικα προτείνει τη θέσπιση, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, συγκεκριμένων στόχων υλοποίησης, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή δίνεται στις δημόσιες χρηματοροές (έσοδα – δαπάνες).
Τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση της τρόικας που δόθηκε στη δημοσιότητα
Είναι γεγονός, τα πρώτα στοιχεία από το κείμενο της έκθεσης της τρόικας έρχονται σιγά σιγά στη δημοσιότητα, έκθεση η οποία δίνεται αποκλειστικά στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών.
Όμως το κείμενο της έκθεσης έχει διαρρεύσει και το επικαλείται το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2014 υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον για τη διετία 2015-2016, το χρηματοδοτικό κενό αυξάνεται ακόμη κατά 17,6 δισ. ευρώ.
Επομένως, συνολικά η διετής επιμήκυνση ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016.
Δείτε ολόκληρο το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας
Στην έκθεση επισημαίνεται πως η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των δανειστών την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας προς τους εταίρους της.
Μάλιστα, ως προς στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η τρόικα κάνει λόγο για “αισθητή βελτίωση”, ωστόσο επισημαίνει ότι “τα ρίσκα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα”.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός πως στις 115 σελίδες δεν υπάρχει αναφορά ούτε στο πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στην περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα η διετής παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ούτε και προτάσεις για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δε, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της Τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.