O ιός της Siemens

O ιός της Siemens

Ένας νέος ιός που σύμφωνα με τους Financial Times στοχεύει στην φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων και όχι απλώς στην εξουδετέρωση συστημάτων, χτύπησε τη Siemens. Διαψεύδει η εταιρία, που έστειλε αντίδοτο σε 15 πελάτες της

Ένας επικίνδυνος ιός έχει ως στόχο λογισμικό του γερμανικού ομίλου Siemens αποσκοπώντας να αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων εγκαταστάσεων εργοστασίων, ακόμη και του πυρηνικού σταθμό του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα της Πληροφορικής.

Πρόκειται για τον ιό Stuxnet, που ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο, και ο οποίος αναζητεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μολύνει ένα ειδικό πρόγραμμα, που έχει κατασκευασθεί από τον γερμανικό όμιλο, το οποίο ελέγχει τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου, των ηλεκτρικών σταθμών και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για τον πρώτο ιό της Πληροφορικής που έχει ως στόχο την φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων, και όχι μόνο την παράλυση ενός συστήματος Πληροφορικής.

“Είναι απίστευτο…Μάλλον είναι κάτι παραπάνω από βιομηχανική κατασκοπεία”, δήλωσε ο Τζέιμς Λιούις, ειδικός του αμερικανικού Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών.

Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτός ο πολύ εξελιγμένος ιός δεν μπορεί να είναι έργο ενός μεμονωμένου χάκερ, αλλά μιας οργάνωσης. Ο ιός μπορεί να μείνει κρυμμένος στους υπολογιστές και να τεθεί σε λειτουργία όταν θα έχει αναγνωρίσει τον στόχο του καθώς τότε μπορεί να ελέγξει βαλβίδες ή άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα, και μέσω αυτών να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Από τη πλευρά της η Siemens διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει τροφοδοτήσει με λογισμικό αυτή την πυρηνική εγκατάσταση, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την υπόθεση των ειδικών αυτών, ενώ ανέφερε ότι συνολικά έχουν εντοπισθεί 15 πελάτες που έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά δεν έχουν υπάρξει επιπτώσεις στην παραγωγή τους.

Παράλληλα,  η εταιρεία τούς τροφοδότησε με ένα αντίδοτο και από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει εντοπισθεί νέα προσβολή.

“Τα κενά ασφαλείας του συστήματος Windows που επέτρεπαν στον ιό να διεισδύει στους υπολογιστές διορθώθηκαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Siemens.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα