Η “Ωρα της Γης”
Εκατομμύρια άνθρωποι έκλεισαν για μία ώρα τα φώτα το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κλιματικές αλλαγές.Μεγάλη συμμετοχή στην Ελλάδα
- 28 Μαρτίου 2009 09:46
Εκατομμύρια άνθρωποι κλείνουν για μία ώρα τα φώτα το βράδυ του Σαββάτου (στις 20.30 τοπική ώρα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κλιματικές αλλαγές. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, βρίσκει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα καταστροφικά αποτελέσματά του γίνονται διαρκώς πιο φανερά. Απώτερος στόχος της φετινής διαδήλωσης είναι να ασκηθούν πιέσεις στη συνάντηση που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη φέτος με θέμα της δημιουργία μιας νέας συνθήκης για το κλίμα, που θα αντικαταστήσει τη συνθήκη του Κιότο.
Περισσότερες από 3.400 πόλεις σε 88 χώρες αναμένεται να λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία ενώ πέρυσι μόλις 370 πόλεις είχαν μετάσχει. Για πρώτη φορά έκλεισαν τα φώτα στο Πεκίνο, στα στάδια που έγιναν γνωστά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη Φωλιά του Πουλιού και τον Υδάτινο Κύβο. Εκτός από το Πεκίνο, κατέβηκαν οι διακόπτες στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη. Στην Ευρώπη, στο σκοτάδι θα μείνουν για μία ώρα το Κάστρο του Εδιμβούργου, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο Πύργος του Αϊφελ ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το Εμπάιρ και στην Αίγυπτο οι Πυραμίδες.
Στην Ελλάδα, η συμμετοχή φορέων και ενεργών πολιτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 1η θέση της παγκόσμιας συμμετοχής.
Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην συμβολική αυτή κοινή οικολογική εκστρατεία δήλωσαν περισσότεροι από 46.000 πολίτες, 437 δήμοι και κοινότητες, 1.107 επιχειρήσεις, 463 σχολεία, 315 φορείς, ενώ έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 100.000 εγγραφές σε blog, site και portal ( http://www.earthhour.org/news/gr:el).
Στις 20.30 κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας αλλά και γειτονιές βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Βασικές οδικές αρτηρίες και πλατείες, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, το Μνημείο του Φιλοπάππου και άλλα σταμάτησαν τη φωταγώγησή τους. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συσκότιση και στο Κοινοβούλιο, σε στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες, σε γήπεδα, δημοτικά κτήρια, στο λόφο του Λυκαβηττού καθώς επίσης σε ένα μέρος του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Στην Πνύκα, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκε συναυλία για την “Ώρα της Γης” με το Μάριο Φραγκούλη, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη μικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Η πόλη της Αθήνας έγινε φορέας του μηνύματος ότι “όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την πόλη και τον πλανήτη”.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχε και η ΔΕΗ με το σβήσιμο των φώτων, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων της Επιχείρησης στην επικράτεια με εξαίρεση τα κτίρια εκείνα που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες και την ασφάλεια εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων της Επιχείρησης. Για μία ώρα έσβησαν επίσης τα φώτα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τις κομματικές οργανώσεις .
Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ
«Στις 28 Μαρτίου ο κόσμος θα συμμετάσχει στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. “Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής”», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την “Ώρα της Γης”, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του υπογραμμίζει επίσης ότι «η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ. Οι άνθρωποι θα ζητήσουν από τους ηγέτες τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Μια συμφωνία που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα. Έχουμε πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.
Χρειαζόμαστε πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ενέργεια για ένα φιλικό προς το κλίμα κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί. Σε όλον τον κόσμο, πολλά διάσημα μνημεία θα συσκοτιστούν στην Ώρα της Γης. Στη Νέα Υόρκη, θα σβήσουμε τα φώτα στο κτίριο του ΟΗΕ. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σας παρακαλώ, στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα».