To NEWS 247 μπήκε στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Τι λένε οι επιστήμονες
Το NEWS 247 βρέθηκε στη Χαλκιδική με ένα στόχο. Να δοθεί όσο το δυνατόν πιο σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει με την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Στην προσπάθεια αυτή μιλήσαμε και με ειδικούς επιστήμονες, τους εκπροσώπους της εταιρείας Ελληνική Χρυσός, αλλά και του κατοίκους (Vids+Pic)
- 05 Μαρτίου 2013 10:54
Τι γίνεται τελικά με τη διαδικασία εξόρυξης χρυσού; Είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και σε ποιο βαθμό; Επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και το φυσικό περιβάλλον;
Το News 247 έφτασε στην Ιερισσό την Παρασκευή το βράδυ, γνωρίζοντας ελάχιστα για το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ότι είχαμε μάθει από διάφορα μπλογκ, από ενημερωτικές εκπομπές, αλλά και συνομιλώντας λίγο με κάποιους ανθρώπους.
*Συμφωνείτε με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Απαντήστε στο Poll του NEWS 247 στο τέλος του κειμένου
Έτσι, νωρίτερα την ίδια μέρα, τολμάμε να πούμε ότι βρεθήκαμε σχεδόν προ εκπλήξεως, όταν σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο δημαρχείο στη Θεσσαλονίκη, τον λόγο πήραν καθηγητές του ΑΠΘ οι οποίοι τάχθηκαν αναφανδόν κατά της δημιουργίας των μεταλλείων στην περιοχή, σε μία βραδιά όπου πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι έλειπε η άλλη πλευρά. Οι διοργανωτές μας έδειξαν το πρόγραμμα οπότε και διαπιστώσαμε πως πράγματι είχαν προσκληθεί συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία στηρίζουν την εξόρυξη χρυσού, τα οποία όμως ουδέποτε εμφανίστηκαν.
Ο Χρήστος Ελευθεριάδης για αρχή, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ, απαντά στη θέση του ΙΓΜΕ το οποίο θεωρεί το πρόβλημα του νερού λυμένο. “Το βουνό θα το στραγγίξουν όλο”, τονίζει.
Δεν είναι όμως μόνο το νερό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον καθηγητή. θα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αρσενικού οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα “δραπετεύσουν” στον αέρα. Το ίδιο θα γίνει και με το νερό, ενώ σημειώνει πως αν και η μεταλλευτική δραστηριότητα υπάρχει εδώ και 2.000 χρόνια, τώρα αυτή η δραστηριότητα θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από εκείνη πιο παλιά.
Στον αντίποδα, το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) σε ανακοίνωσή του, σημείωνε:
Σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας των υπογείων νερών της περιοχής εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αντίθετα σημαντικές ποσότητες υπογείων νερών και μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης θα εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα.
Αξιοσημείωτο όμως είναι πως ένας φορέας όπως το ΙΓΜΕ συνέχιζε την ανακοίνωσή του τοποθετούμενος πολιτικά, αφού χαρακτήριζε απαράδεκτα τα γεγονότα στις Σκουριές και υπογράμμιζε πως όσα έγιναν συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες και εξέθεσαν την Ελλάδα.
Οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν “γιατί θα έχουν μια σημαντική θετική επίδραση στη γενικότερη οικονομία της χώρας και στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών που θα πραγματοποιηθούν με δεδομένα και τα οξύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.
Αντίθετη όμως άποψη έχουν πολλοί ακόμα καθηγητές. Όπως για παράδειγμα, ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος καθηγητής εδαφολογίας στο Αριστοτέλειο, ο οποίος επικεντρώνεται στο ζήτημα του νερού και του περιβάλλοντος.
Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται και στην ανάγκη ζωντανού διαλόγου, εκτοξεύοντας και αιχμή για την απουσία των συναδέλφων του που έχουν άλλη άποψη αλλά δεν προσήλθαν.
Ο Αλέξιος Μπένος, καθηγητής Ιατρικής υποστηρίζει πως αφενός οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την υγεία τους θα ναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αφετέρου δεν θα είναι “ατύχημα” αλλά θα πρόκειται για έγκλημα, αφού θα θυσιαστούν ζωές προκειμένου να κερδίσει η εταιρεία.
Τέλος, επισημαίνει πως με βάση τα στοιχεία τα επίσημα και τις διεθνείς μελέτες, υπάρχουν πολλά θύματα (αρρώστιες αλλά και θάνατοι) από τη διαδικασία εξόρυξης του χρυσού.