Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Πάτρα

default image

Από εδώ που ξεκίνησαν την ιστορική πολιτική τους διαδρομή ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου στέλνουμε το μήνυμα ότι μικρό είναι το ΠΑΣΟΚ που χωράει στους συμβιβασμούς και τα στρογγυλέματα, μικρό είναι το ΠΑΣΟΚ που φοβάται να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην αποψινή του ομιλία στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα Πατρών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ” μεγάλο είναι το ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας, της ιστορίας μας, του μέλλοντός μας, το ΠΑΣΟΚ που δεν συμβιβάζεται και που γεννήθηκε από το λαό, εργάζεται για το λαό και εκφράζει γνήσια το λαό“, τονίζοντας ότι από τις 12 Νοεμβρίου ” θα βαδίσουμε ξανά στον ιδρυτικό μας δρόμο” και επισημαίνοντας με έμφαση ότι “δεν θα κάνουμε το χατίρι και θα στεναχωρήσουμε όσους μέχρι σήμερα προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι τώρα στρέφουν τις ελπίδες τους στη διάλυσή του“.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ισχυρό, μένοντας πιστό στις αξίες του και κάλεσε ” τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να υπηρετήσουν αυτές τις κοινές αξίες και στις δημόσιες εμφανίσεις τους καθώς δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ και στις απαιτήσεις των δημοκρατικών πολιτών να γινόμαστε βορά του κανιβαλισμού των τηλεοπτικών παραθύρων“. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και σε όσους ” επιβουλεύονται το ΠΑΣΟΚ” λέγοντας ότι ” σε αυτούς απαντώ ότι θα είμαστε και πάλι το λαϊκό, κοινωνικό, ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της ανατροπής, που ενθουσιάζει τους πολίτες και απογοητεύει κάποια εξωθεσμικά κέντρα, που ξαφνικά τα έπιασε ο πόνος για το μέλλον μας“.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, έξω από μηχανισμούς και γραφειοκρατίες, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παρόν με μια νέα ενότητα που βασίζεται στην αλήθεια και ο καθένας τώρα πρέπει να πάρει την ευθύνη αυτής της ενότητας, ζητώντας παράλληλα μία νέα δεσμευτική εντολή για τον ίδιο, αλλά και για ολόκληρη την ηγεσία του Κινήματος, ώστε να ξεκινήσει συλλογικά μία νέα πορεία προοδευτική, οραματική και νικηφόρα.

Ο κ. Παπανδρέου, είπε, ότι ζητά την εντολή για να κτισθεί και πάλι ένα ΠΑΣΟΚ που θα νικήσει τη δεξιά, επειδή θα βρίσκεται σε ρήξη με κάθε είδους κατεστημένο, δεν θα ανέχεται καμία επέμβαση στην αυτονομία του από οποιοδήποτε εξωθεσμικό κέντρο και θα εκπροσωπεί μια πλατειά κοινωνική συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων, των εργαζομένων και των αδυνάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, είπε πως ” η Νέα Δημοκρατία νόμιζε πως η δικιά μας κρίση θα συγκάλυπτε τα δικά της προβλήματα, αλλά σήμερα αυτή βρίσκεται σε κρίση και αντιμετωπίζει αδιέξοδα της πολιτικής της“.

Ανέφερε ακόμα ότι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου η Νέα Δημοκρατία απαντά με στασιμότητα, έλλειψη οράματος και υπευθυνότητα, αδυναμία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και με πολιτικές διαχείρισης της εξουσίας που ανοίγουν την ψαλίδα της κοινωνικής αδικίας.

Επίσης, στάθηκε και στην εξωτερική πολιτική, πιστώνοντας την κυβέρνηση Καραμανλή με αποκλειστικές ευθύνες για την απώλεια της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας στο θέμα της ΠΓΔΜ και την απώλεια της διαπραγματευτικής μας θέσης στην ΕΕ και με την Τουρκία. Και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει ” επιτέλους το καθήκον της που επιβάλλουν οι περιστάσεις και απαιτεί ο ελληνικός λαός“.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές και θα εκπληρώσει προασπιζόμενο τα συμφέροντα του πολίτη και εκφράζοντας όραμα και πρόγραμμα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Σημείωσε ότι αποτελεί βασικό διακύβευμα η αυτονομία της πολιτικής, που σημαίνει ότι αυτή ” οφείλει να κρίνει με τα δικά της κριτήρια αξίες και αρχές και να υπηρετεί μόνο τη γενική βούληση της κοινωνίας” και τόνισε ότι “η αυτονομία της πολιτικής είναι προϋπόθεση για να αλλάξουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση που ζούμε τώρα στο πολιτικό σύστημα“.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως αντιπάλους της αυτονομίας της πολιτικής όχι μόνο τα διαπλεκόμενα, αλλά και εκείνους που ανέχονται τις παρεμβάσεις τους ή και τις υπηρετούν. Και έκανε λόγο για απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο ” ενεπλάκησαν τα μεγάλα συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα στις εσωτερικές μας διαδικασίες“.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης” τόνισε και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ βασίζεται μόνο στη δύναμη του λαού για να υλοποιήσει τη νέα του πορεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει δημοκρατικός πολιτικός διάλογος πάνω στις θέσεις που παρουσίασε στο εθνικό συμβούλιο για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Τέλος υπογράμμισε ότι σε αυτό το διάλογο δεν έχουν θέση προσωπικές διχαστικές αντιλήψεις και δε χωρά ρεβανσισμός για το παρελθόν.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κίνημα δίνει μάχη για το μέλλον με μία ισχυρή πολιτική ενότητα, την οποία θα πετύχει και τόνισε ότι ” είμαι εδώ για να το εγγυηθώ. Μην επενδύουν κάποιοι σε μελλοντικές ήττες του ΠΑΣΟΚ, διότι εμείς θα βγούμε ισχυρότεροι” είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ταυτόχρονα και έναν απολογισμό της προσωπικής του πολιτικής διαδρομής.

Πρέπει να ξαναβρούμε το ριζοσπαστισμό μας, να συνομιλήσουμε με ειλικρίνεια, να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με την άλλη αριστερά και να τολμήσουμε το δημοκρατικά καινούργιο” είπε, τέλος, ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους πολίτες να κάνουν την 11η Νοεμβρίου αφετηρία μιας νέας δημιουργικής πορείας για τη νίκη, τη νέα αλλαγή και τη νέα αρχή του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας.


(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα