Κουβέλης: Ψηφίζουμε “ναι” για την ανάπτυξη της χώρας
Τη θέση της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε ο Φ. Κουβέλης για την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Γιατί το κόμμα του ψηφίζει "ναι"
- 11 Νοεμβρίου 2012 19:20
“Η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία”.
Με αυτά την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι “με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων”.
Ο κ. Κουβέλης, έκανε λόγο για πολύ κρίσιμες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η συζήτηση και τόνισε ότι είναι “απαραίτητο να πετύχουμε τις περισσότερες δυνατές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη δανειακή σύμβαση”.
“Αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά. Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης”, τόνισε ο κ. Κουβέλης ενώ υπογράμμισε: “Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και το ευρύτερο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη”.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης μίλησε για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με πρώτη την “αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου που μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι και οι δανειστές μας”.
“Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνετε στη διελκυστίνδα των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Κατανοούμε ότι υπάρχουν θέματα χειρισμών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της συνέχισης χρηματοδότησης με τη λήψη της συνολικής απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού , αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισεκ. και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων», υπογράμμισε.
“Είναι απαραίτητο, μαζί με τα όσα διεκδικούμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, να πετύχουμε και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας, στο κράτος και την οικονομία” σημείωσε ο κ. Κουβέλης.
Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής, ιδιαίτερα στα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι η στάση του κόμματος του παραμένει ίδια.
“Η αντιπαράθεση που έγινε γύρω από τα εργασιακά αφορά και αυτό το ζήτημα. Το αν δηλαδή η τρόικα, οι εταίροι και οι δανειστές μας, αποδέχονται ότι σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.
Η επιμονή μας μέχρι το τέλος δεν ήταν μια εμμονή. Ήταν κάτι που πρέπει να κρατήσουμε ως πολιτικό μήνυμα και διεκδίκηση: Ότι ναι, ως κράτος, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πίσω από τη θέση ότι πρέπει να δίνει ελπίδα στους πολίτες, ότι θα έχουν μερίδιο στις ωφέλειες από τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη”, επεσήμανε ο κ Κουβέλης και συμπλήρωσε: “Ανεξάρτητα από την ψήφιση των αλλαγών στα εργασιακά, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πίεση για επανατοποθέτηση του ζητήματος στη διαδικασία για τον ορισμό του κατώτατου μισθού και ενόψει της εκπνοής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας”.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα του, αγωνίζεται ώστε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει κυρίως στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού.
“Το πακέτο μέτρων είναι βαρύ. Θέσαμε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του, όπως: Η χρονική επιμήκυνση. Η ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων, έτσι ώστε αν έχουμε απόδοση εσόδων να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα. Η παράλληλη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι αναγκαία στοιχεία μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους. Πρέπει να εργασθούμε για να υπάρξει” υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.