Απώλειες μετά την υποβάθμιση

Απώλειες μετά την υποβάθμιση
ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 3 βαθμίδες από την Moody΄s εκτόξευσε τα Spread του δεκαετούς ομολόγου. Σε κατακόρυφη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών που έκανε βουτιά 3,81%. Μαζικές ρευστοποιήσεις

Πιέσεις προκαλεί στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά τρείς βαθμίδες στην κατηγορία B1, από το διεθνή οίκο Moody’s.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 3 βαθμίδες από την Moody΄s πιέζει τη χρηματιστηριακή αγορά από ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.

Παρόλο που και πριν από την υποβάθμιση, τα ελληνικά ομόλογα είχαν περιέλθει στην “μη επενδυτική κατηγορία” (non investment grade), η χθεσινή απόφαση της Moody’s, προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για την δυναμική του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους και πιό συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, “δημιουργούνται αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα θα κατορθώσει να αποφύγει την αναδιάρθωση του Χρέους της, δεδομένης της απροθυμίας που δείχνει η Ε.Ε να προχωρήσει σε μία πιο αποφασιστική αντιμετωπιση του προβλήματος”.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 936 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άνοδο 32 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς. 

Αργότερα, το spread υποχώρησε στις 931 μονάδες. Την περασμένη Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 886.

Έτσι, στις 11.00 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε φθάσει το 12,31% με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο επίπεδο του 9,03%.

Τα πενταετή ομόλογα διαπραγματεύονταν με απόδοση 13,8% και τα διετή 15,29%. Το ασφάλιστρο κινδύνου CDS κυμαίνονταν στο 10,29%.

Αναταραχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 3 βαθμίδες από την Moody΄s και της εκτόξευσης των spreads στην αγορά ομολόγων. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 1.525,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,81%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 133,557 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,05% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,20%.

Ολες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν πτώση και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του Τ.Τ (-7,99%), της Atebank(-7,59%), της Πειραιώς(-7,28%), της Εθνικής (-6,82%) και της Marfin Popular Bank(-6,59%)

Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,26%), της Υγείας(-5,58%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(-5,32%).

Από τις μετοχές, 20 κινήθηκαν ανοδικά, 143 πτωτικά και 30 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(πο) +16,67%, Χατζηϊωάννου +11,11%, Imperio +10,34% και Olympic Catering+8,11%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Σάνυο -16,67%, Sprider Stores -15,58%, ATTIKAT-14,29% και Νεώριο -11,54%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα