53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ημέρα πέμπτη

53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ημέρα πέμπτη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πέμπτη ημέρα του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης

Ποια ταινία παίρνει το προβάδισμα στο Διαγωνιστικό Τμήμα; Πώς τα πάνε οι ελληνικές; Ποια είναι η αποκάλυψη του Φεστιβάλ; Διαβάστε καθημερινά τις κριτικές του Flix για τις ταινίες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έξω στο Σκοτάδι / Out in the Dark του Μάικλ Μέιερ (Ανοιχτοί Ορίζοντες)

Ο Νίμερ, ένας Παλαιστίνιος φοιτητής, ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Μια μοιραία νύχτα γνωρίζει τον Ρόι, έναν Ισραηλινό δικηγόρο, κι οι δυο τους ερωτεύονται. Καθώς η σχέση τους γίνεται πιο σοβαρή, ο Νίμερ έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παλαιστινιακής κοινωνίας, που αρνείται να τον αποδεχτεί για τη σεξουαλική του ταυτότητα, και με εκείνης της ισραηλινής κοινωνίας που τον απορρίπτει για την εθνικότητά του.

Οταν ένας στενός του φίλος, που κρυβόταν παράνομα στο Τελ Αβίβ, συλλαμβάνεται και απελαύνεται στη Δυτική όχθη, όπου και δολοφονείται με πρωτοφανή αγριότητα, ο Νίμερ αναγκάζεται να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή που πίστευε πως επιθυμούσε και την αγάπη του για τον Ρόι.

Οσες φορές κι αν δεις στο σινεμά μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι μαζί γιατί έτσι αποφάσισαν πριν από τους ίδιους και τις επιθυμίες τους οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κράτη τους και οι προαιώνιες διαφορές τους, το συναίσθημα είναι το ίδιο. Αυτό της απόλυτης αδικίας και ταυτόχρονα η διαπίστωση πως το μόνο πράγμα που μπορεί να ενώσει δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους είναι η αγάπη.

Οσο πρωτόλειο κι αν είναι το ντεμπούτο του Μάικλ Μέιερ, μεταφέρει ακριβώς αυτά τα συναισθήματα μέσα από μια αφοπλιστική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν Ισραηλινό και έναν Παλαιστίνιο, καταγράφοντας την ίδια στιγμή όλο το χάρτη της απαγορευμένης queer κοινότητας της Παλαιστίνης και την πολιτική επικινδυνότητα του να είσαι ο εαυτός σου, όταν είσαι ανεπιθύμητος από όλους.

Τρυφερό, συγκινητικό, απενοχοποιημένο και «ακτιβιστικό» τόσο όσο να αποτελεί μια πολιτική ρομαντική κομεντί για τις «ταραγμένες» ημέρες μας, το «Εξω στο Σκοτάδι» έχει την ευτυχία να διαθέτει μια εξαιρετική ερμηνεία από τον νεαρό Νίκολας Τζέικομπ και δύο τρεις σκηνές που είναι πιο δυνατές από δεκάδες ταινίες που μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν ασχοληθεί με αυτήν την «σκοτεινή» γωνιά του πλανήτη. Μ.Κ.

Διαβάστε για τις υπόλοιπες ταινίες στο Flix

Διαβάστε ακόμα:

* Το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

* Τα πάντα για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα