Toyota iQ

Το AUTO 24 οδηγεί το Toyota iQ και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του (photos)
- 15 Μαρτίου 2009 22:09
Την πρώτη φορά που το είδα στο δρόμο με εντυπωσίασε η τετράγωνη λογική του ενώ η φαντασία μου ήταν αχαλίνωτη σχετικά το πώς σε αυτό το μόλις 2,985 μέτρων αυτοκίνητο μπορούν να φιλοξενηθούν τέσσερις επιβάτες.
Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ πίσω από το τιμόνι, το θέμα «τέσσερις επιβάτες» πέρασε μάλλον σε δεύτερη μοίρα και αυτό που από την πρώτη κιόλας στιγμή με εντυπωσίασε ήταν οι ανέσεις μοντέλου μεγαλύτερης κατηγορίας σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις κάτι που το κάνει εξαιρετικά φιλικό στο αφιλόξενο περιβάλλον της πόλης.
Πέρα πάντως από κάθε συζήτηση, το iQ δεν είναι ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο. Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος για το Smart, αλλά πέτυχαν όχι απλώς να το ξεπεράσουν, αλλά να φθάσουν τόσο μακριά που ίσως ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν.
Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το να καταφέρνει να βάζεις δύο σειρές καθισμάτων σε ένα αυτοκίνητο του οποίο το μήκος δεν φθάνει τα 3 μέτρα, αποτελεί κατόρθωμα και μάλιστα μεγάλο.
Βεβαίως το πρώτο που θα αναρωτηθείτε είναι, αν μπορούν να βολευτούν τέσσερις ενήλικες σε ένα iQ. Ε΄ ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Άλλωστε δεν νομίζω πως και οι σχεδιαστές της φίρμας είχαν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους όταν ξεκίνησαν από λευκό χαρτί την δημιουργία του αυτοκινήτου.
Μετά από μιας εβδομάδας συμβίωση με το αυτοκίνητο που διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, θα το περιέγραφα ως εξής:
• Μοντέλο ιδανικό για την πόλη, αφού «χώνεται» και παρκάρει παντού. Παράλληλα όμως είναι και αυτοκίνητο με το οποίο όμως μπορείς να κάνεις αξιοπρεπώς και άνετα ταξίδι, χωρίς να βλαστημήσεις την ώρα και τη στιγμή που ξεκίνησες.
• Μπορεί να φιλοξενήσει με ικανοποιητικό δείκτη άνεσης τρεις ενήλικες. Αρκεί βεβαίως αυτοί που θα βολευτούν στην θέση του συνοδηγού και πίσω από αυτήν, να μην είναι και οι δύο πάνω από 1,80 μ. ύψος.
• Η θέση πίσω από αυτήν του οδηγού, έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα. Βεβαίως ένα παιδί θα μπορέσει να στριμωχτεί, αλλά μόνο για μικρή διαδρομή. Αφού πέραν του στριμώγματος είναι και η έλλειψη ορατότητας που ενοχλεί.
• Με τα δύο πίσω καθίσματα ανοικτά, χώρος αποσκευών απλώς δεν υφίσταται.
• Κινητήρας και συμπεριφορά στο δρόμο είναι στα συν του αυτοκινήτου.
Η εξωτερική εμφάνιση του iQ δεν θυμίζει τίποτα από Toyota σε ότι αφορά τις εμπρός και πλαινές επιφάνειες. Ενώ στο πίσω μέρος, οι ομοιότητες με το Smart είναι αρκετές δεδομένου πως και τα δύο ανταγωνιστικά μοντέλα διαθέτουν κάθετη τρίτη πόρτα. Οι τροχοί είναι τοποθετημένοι στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, σε μια προσπάθεια να κερδισθεί και η παραμικρή σπιθαμή ωφέλιμου χώρου. Παράλληλα η Toyota επέλεξε να δώσει στο αυτοκίνητο πολλές ακμές και γωνίες, ενώ συγχρόνως στο εμπρός τμήμα, το καπό κλείνει πάνω σε μια ανασηκωμένη μάσκα, ανάμεσα σε δύο μεγάλων διαστάσεων φωτιστικά.
ΑΣΥΜΜΕΤΡΟ ΤΑΜΠΛΟ
Ανοίγοντας την πόρτα του iQ βρίσκεσαι μπροστά σε ένα καλοφτιαγμένο, με εξαιρετική ευφυΐα σχεδίασης σαλόνι. Με υλικά άριστης ποιότητας και υψηλό δείκτη εργονομίας και λειτουργικότητας αν και υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις. Η σχεδίαση του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας είναι αρκετά …προχωρημένη. Σήμα κατατεθέν; Τι άλλο πέρα από την τριγωνική κεντρική κονσόλα, η οποία στις ακριβότερες εκδόσεις φιλοξενεί και ψηφιακή οθόνη για το σύστημα πλοήγησης.
Καλοσχεδιασμένος ο πίνακας οργάνων , ενώ το τιμόνι ενσωματώνει ένα επίπεδο κάτω τμήμα, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τα γόνατα και των υψηλότερων οδηγών. Η μικρών διαστάσεων οθόνη πολλαπλών ενδείξεων (ράδιο, εξωτερική θερμοκρασία, σχέση στο κιβώτιο κλπ) είναι τοποθετημένη εμπρός από τον οδηγό και αριστερά στο ταμπλό. Ίσως όχι ότι το καλύτερο.
Έξυπνη λύση αποτελεί η αφαιρούμενη, υφασμάτινη θήκη που έχει τοποθετηθεί μπροστά από τον συνοδηγό και χρησιμοποιείται κυρίως για να τοποθετηθούν εκεί τα διάφορα έγγραφα του αυτοκινήτου, το βιβλίο χρήσης κλπ.. Όταν η θήκη αφαιρεθεί, ελευθερώνεται χώρος για τα γόνατα του συνοδηγού, έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να τραβήξει το κάθισμά του προς τα εμπρός, για να χωρέσει στην πίσω θέση ένας ενήλικας επιβάτης.
Ένσταση, για το μοναδικό χειριστήριο του ηχοσυστήματος που είναι τοποθετημένος στο τιμόνι και έχει την μορφή joystick. Πάνω που έλεγα πως αφομοίωσαν την λειτουργία του κάτι πατούσα λάθος και «φτου και από την αρχή».
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Στον τομέα «κινητήρας» η γιαπωνέζικη φίρμα δεν χρειάσθηκε να ψάξει και πολύ. Άλλωστε στην γκάμα της υπήρχε η λύση. Και αυτή δεν ήταν άλλη από το γνωστό 3κύλινδρο , 12βάλβιδο μοτέρ των 1.000 κ.ε. με το οποίο εφοδιάζονται τόσο το Yaris όσο και το Aygo. Ο εν λόγω κινητήρας διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων (VVT-i) και η απόδοσή του φθάνει τους 68 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει στα 93 Nm.
Το iQ εφοδιάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT. Εκτός από τις δύο κλασικές επιλογές, την D για την κανονική οδήγηση και την S για όσους θελήσουν να κινηθούν σε πιο σπορ ρυθμούς, υπάρχει και τρίτο πρόγραμμα με την ονομασία Β. Αυτό το πρόγραμμα αφορά την οδήγηση σε απότομες κατωφέρειες , όπου απαιτείται το φρενάρισμα του κινητήρα προκειμένου να υποβοηθηθεί η διαδικασία του φρεναρίσματος.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Έκπληξη; Ναι, γιατί όχι. Χωρίς ίχνος υπερβολής, η συμπεριφορά του iQ στο δρόμο αποτελεί έκπληξη και μάλιστα πρώτου μεγέθους. Λογικά ο οδηγός ενός τόσο μικρού μοντέλου θα περίμενε απότομες αντιδράσεις του αμαξώματος, σχετικά χαμηλά επίπεδα ακαμψίας, ακόμη υψηλά ποσοστά θορύβου αλλά και μέτρια επίπεδα άνεσης των αναρτήσεων.
Ε΄ λοιπόν, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Η ακαμψία του αμαξώματος είναι τέτοια που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται χωρίς προβλήματα. Ακόμη και σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100- 120 χλμ./ ώρα το iQ σου προσφέρει εκείνο το αίσθημα σιγουριάς ενός σύγχρονου αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας, μαζί με την άμεση απόκριση στις εντολές που δίνει ο οδηγός με το τιμόνι.
Ακόμη και αν αυτές οι εντολές είναι απότομες ή άτσαλες, το μικρό μοντέλο της Toyota δεν θα παρουσιάσει υστερικές καταστάσεις. Αφού οι όποιες τάσεις υποστροφής διορθώνονται εύκολα και σε αυτό συμβάλει το σύστημα ελέγχου ευστάθειας να είναι πανταχού παρόν και διακριτικά εμπλεκόμενο.
Οι θόρυβοι που φθάνουν στην καμπίνα είναι ελάχιστοι, το επίπεδο της άνεσης που προσφέρουν οι αναρτήσεις κρίνεται κάτι παραπάνω από θετικό, ενώ η ποιότητα κύλισης είναι υπεράνω κριτικής, λαμβανομένης υπόψη πάντα της κατηγορίας του αυτοκινήτου.
Αυτά ακριβώς τα στοιχεία δίνουν στο iQ έναν ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό (λέγε με Smart). Και ποιο είναι αυτό το πλεονέκτημα; Ό,τι ένα ζευγάρι, ακόμη και με ένα μικρό παιδί και λίγες αποσκευές, μπορεί να κάνει ένα ευχάριστο ταξίδι , χωρίς να νιώσει αίσθημα ανασφάλειας, κόπωσης, ή έλλειψης των στοιχειωδών ανέσεων.
Στα συν
Υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής
Οικονομικός κινητήρας
Αξιοπρεπείς επιδόσεις
Ευέλικτο στην πόλη
Εύκολο στο παρκάρισμα
Προβλέψιμη οδική συμπεριφορά
Πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός
Στα μείον
Αλμυρή τιμή για μοντέλο 1.000 κ.ε.
Μη εργονομική λειτουργία ηχοσυστήματος
TOYOTA iQ 1.0 Μultidrive
TIMH: 14.050 €, το αυτοκίνητο της δοκιμής.
(Η τιμή της έκδοσης Base είναι στα 12.850 ευρώ).
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος: 2,985 μ.
Πλάτος: 1,680 μ.
Ύψος: 1,500 μ.
Κινητήρας: 3κύλινδρος , 12βάλβιδος, 998 κ.ε.
Ιπποδύναμη: 68 ίπποι στις 6.000 σαλ.
Μέγιστη ροπή: 93 Nm στις 4.800 σαλ
Κιβώτιο: Αυτόματο CVT
Μετάδοση κίνησης: Στους εμπρός τροχούς
Επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα: 15,2 δευτερόλεπτα *
Τελική ταχύτητα: 150 χλμ./ώρα *
Κατανάλωση: 4,7 λίτρα ανά 100 χλμ. σε μικτό κύκλο *
* Εργοστασιακές μετρήσεις
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
9 αερόσακοι
ABS (Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Φρένων) με ΕΒD
Αιρ κοντίσιον
Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός
ΡάδιοCD με ΜΡ3.
Κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό
Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες.
Δερμάτινο τιμόνι και λεβιές ταχυτήτων.
Χειριστήρια ελέγχου στο τιμόνι.
VSC/TRC, BRAKE ASSIST.
Ζάντες αλουμινίου