Εντείνεται η μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Εντείνεται η μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η "προεκλογική" δραστηριότητα στο ΠΑΣΟΚ, με τους τρεις μονομάχους να παρουσιάζουν το όραμά τους για το κόμμα

Η 11η Νοεμβρίου πλησιάζει και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ εντείνουν την “προεκλογική” τους δραστηριότητα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε δημόσια κομματική εκδήλωση, μιλώντας στο Χαϊδάρι, στην συγκέντρωση που διοργάνωσαν 30 εν ενεργεία δήμαρχοι και 140 παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που συντάσσονται με τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Η απουσία του Παναγιώτη Φασούλα ήταν εμφανής όχι …μόνο λόγω ύψους. Η κριτική που έκανε ο Δήμαρχος Πειραιά στον κ.Παπανδρέου είναι πρόσφατη και φυσικά δεν μπορούσε να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση υπέρ του.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους διότι συμπαρατάσσονται στην ” νέα αρχή για το κίνημά μας που θέλει και η ελληνική κοινωνία”. Οπως σημείωσε ” έχουμε μπροστά μας πολλά να αλλάξουμε και κατ’ αρχήν ένα πολιτικό σύστημα που χειραγωγεί τις πολιτικές δυνάμεις και την αυτοδιοίκηση“. Υπεραμυνόμενος της νέας φυσιογνωμίας που προτείνει δήλωσε ότι κατακτώντας την, το ΠΑΣΟΚ, θα έχει ” τις δυνάμεις για να πορευθούμε νικηφόρα”. Ασκώντας κριτική στην πρότερη πορεία του κόμματός του μίλησε για τις ” μεγάλες σοβαρές τομές που δεν τολμήσαμε και πρέπει να τολμήσουμε, ενώ αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι έτσι όπως λειτουργεί χειραγωγείται η αυτοδιοίκηση”.


Ξέρω ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να κάνουμε τομές. Ξέρω ότι οι πελατειακές σχέσεις είναι σαράκι που δεν επέτρεψε ούτε σε μας να κάνουμε τομές. Αυτές τις αντιλήψεις πολεμάμε και θέλουμε να σπάσουμε” ,κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Βενιζέλος: “Ηγέτης νέου Τύπου”

Στο Άργος όπου περιόδευσε ο κ.Βενιζέλος μίλησε σε οπαδούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας την αναγκαιότητα για “ένα άλλου τύπου πολιτικό ηγέτη” που έχει ανάγκη το Κίνημα. Ο κ.Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ανδρέα Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη και Γιώργο Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ” αξιοποίηση όλων των στελεχών που να μπορούν να εκφράσουν το λόγο του ΠΑΣΟΚ παντού στη Βουλή, τα ΜΜΕ και το λαό. Χρειάζεται ένα νέο, άφθαρτο ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο στην πράξη, γνήσια δημοκρατικό”

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ενωτικός, έθεσε όμως ευθέως το δίλημμα: ” Προτιμάμε το ΠΑΣΟΚ του 48% που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή το ΠΑΣΟΚ του 35%;”. Δήλωσε δε, ότι, εάν ο ίδιος εκλεγεί στην προεδρία του Κινήματος, δεν θα προχωρήσει σε διαγραφές διαφωνούντων στελεχών.

Στην ερώτηση σε ενδεχόμενη δική του διαγραφή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως δεν θέλει να πιστέψει ότι θα εφαρμοστούν “σταλινικές μέθοδοι διαγραφών”. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: “Αν μου κάνουν την τιμή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να με εκλέξουν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να διαγράψω κανέναν. Θα αγκαλιάσω όλα τα στελέχη”

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Παπανδρέου: ” Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνω αυτή την άχαρη συζήτηση περί υπονομευτών”  είπε χαρακτηριστικά.

Έλειμμα συλλογικότητας βλέπει ο Σκανδαλίδης

Για συλλογικότητα και εσωκομμματική Δημοκρατία που είναι αναγκαία και λείπουν από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης τόσο το μεσημέρι στην Πρέβεζα, όσο και το βράδυ της Κυριακής στα Γιάννενα, όπου ολοκλήρωσε την διήμερη προεκλογική του περιοδεία στην Ήπειρο και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στελεχών και υποστηρικτών του σε κεντρικό ξενοδοχείο. “Και τα δύο, τόνισε, “δεν έλειπαν μόνο στην θητεία του κ. Παπανδρέου, αλλά από το 1992-93. Τότε που τα βήματα του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ακολουθήσουν όλα αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη νέα αριστερά”. 

Ο κ Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι ο ίδιος, δεν φοβάται διάσπαση, γιατί κανένας δεν μπορεί να διασπάσει ένα ΠΑΣΟΚ που η βάση του είναι ενωμένη σε μια αδιάσπαστη ενότητα όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί όμως να συνεχιστεί η συρρίκνωση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “αυτό δεν το χρωστάμε στον ελληνικό Λαό”. 

“Όσοι οραματίζονται, -συνέχισε-, ένα ΠΑΣΟΚ που ψαρεύει σε θόλα νερά χωρίς να πείθει, δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκία του Λαού. Πρέπει να παλέψουμε για ένα μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ. Και να παλέψουμε μόνο αν συνειδητοποιήσουμε τα βήματα της Ιστορίας, την πορεία μας, τις ανάγκες μιας νέας εποχής και δώσουμε επιτέλους πειστικές απαντήσεις”.

Γκάλοπ υπέρ Γιώργου

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας RASS η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Παρόν”, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 61.9% των προτιμήσεων για φήφο στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά από τον κ.Βενιζέλο που συγκεντρώνει το 27.8% είναι για πρώτη φορά τόσο μεγάλη. Ο κ.Σκανδαλίδης συγκεντρώνει το 4.7% των προτιμήσεων.

Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον Γ.Παπανδρέου κατά 65,6%, με αντίπαλο τον Ευ.Βενιζέλο τον οποίο θα ψηφίσει το 30,4%. Με αντίπαλο, στο δεύτερο γύρο, τον Κ.Σκανδαλίδη, τον Γ.Παπανδρέου δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 80,5% και τον αντίπαλό του το 17,6%.

Το “Βήμα της Κυριακής”, στο μεταξύ, παρουσίασε γκάλοπ του 2004 που είχε διεξάγει με μυστικότητα το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα οποία, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θεωρηθεί ο καταλληλότερος άνθρωπος για να οδηγήσει το Κίνημα στις εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Αλ.Παπαδόπουλος, απαντώντας σε στις κατηγορίες περί υπονόμευσης οι οποίες διατυπώθηκαν εναντίον του: “Επέλεξαν να με πλήξουν με μεθόδους σταλινικού φραξιονισμού. Αν είχα κάνει άλλη επιλογή στήριξης θα τις διατύπωναν; Προφανώς όχι”. Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο πιθανής διαγραφής του σχολίασε: ” Με αφήνει παγερά αδιάφορο”.¨

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα