Εθνικοποίηση από χρυσάφι στη Βενεζουέλα
Στην εθνικοποίηση χρυσωρυχείων και εταιρειών επεξεργασίας, προχωρά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση
- 17 Αυγούστου 2011 19:48
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού, τόσο τα χρυσωρυχεία όσο και τις εταιρίες επεξεργασίας, και ότι πρόκειται να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί στην εθνικοποίηση με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
“Έχω εδώ τους νόμους που θα επιτρέψουν στο κράτος να εκμεταλλευθεί όλες τις συναφείς δραστηριότητες. Θα εθνικοποιήσουμε το χρυσό και θα τον μετατρέψουμε, μεταξύ άλλων, σε αποθέματα διότι η αξία του συνεχίζει να αυξάνεται”, πρόσθεσε ο Τσάβες.
Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκάλυψε πως στελέχη της κυβέρνησης πρότειναν να επιστρέψουν στη χώρα τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό που βρίσκονται στο εξωτερικό.
“Καταφέραμε να αυξήσουμε τα διεθνή μας αποθέματα. Έχουμε σχεδόν 12 ως 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται η φυγή τους από τη χώρα”, τόνισε ο Τσάβες.
Πλούσια σε κοιτάσματα η Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα διαθέτει, στο νότιο τμήμα της χώρας, μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι επιχειρήσεις που έχουν άδειες εξόρυξης παράγουν 4,3 τόνους το χρόνο.
Ο Τσάβες, ο οποίος έχει ήδη εθνικοποιήσει μεγάλο μέρος της οικονομίας, είχε συμφωνήσει το 2010 να επιτρέψει σε εταιρίες που διαθέτουν χρυσωρυχεία να εξάγουν ως και το 50% της παραγωγής, από 30% προηγουμένως.
Το υπόλοιπο 50% πρέπει να πωλείται στην κεντρική τράπεζα. Οι ξένες εταιρίες εκφράζουν διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς αυτούς με το επιχείρημα ότι σημαίνουν πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.