Αισιόδοξος ο Σπηλιωτόπουλος

Αισιόδοξος ο Σπηλιωτόπουλος

Συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Δηλώσεις Παπαρήγα, προτάσεις Τσίπρα

Περίπου μια ώρα κράτησε η συζήτηση του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. 

Αμέσως μετά το πέρας τη συνάντησης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ευτυχής για την έναρξη του διαλόγου. Εμφανίστηκε, ωστόσο, συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας “στόχος μας είναι να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να συντονιστεί ο βηματισμός των θέσεων, που θα καταθέσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Θέλουμε να συγκλίνουμε σε μια πρόταση που θα υπηρετεί το καλό της Παιδείας. Έχει ωριμάσει πλέον η ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα και φαίνεται ότι οι προκαταλήψεις του χθες, περνούν στο περιθώριο. Στόχος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε αν προκύψει θετικό σχέδιο για την Παιδεία, να χαραχτεί μια στρατηγική που θα έχει συνέχεια”. 

Στην Πολιτική Επιτροπή συμμετείχαν με εκπροσώπους τους η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Απουσίαζαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως “το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει θέτοντας ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και δεν στέκεται απ’ έξω να πετάει πέτρες μέσα”, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα επιτραπεί να γίνει εκμετάλλευση της αγωνίας του ΠΑΣΟΚ για τον συγκεκριμένο τομέα, “από εκείνους που οπισθοδρόμησαν πέντε χρόνια τώρα την Παιδεία” για επικοινωνιακούς λόγους. 

Η Κρινιώ Κανελλοπούλου, εκ μέρους της ΝΔ, δήλωσε πως ήταν “ουσιαστικός ο διάλογος, ήρεμο το κλίμα, ετέθησαν όλα τα περί αρχών του διαλόγου, η ΝΔ θα καταθέσει την πρότασή της, ενώ το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου θα καθοριστεί στην πορεία του”. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που συμμετέχει στην Επιτροπή εκ μέρους του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι δεν δύναται να κατανοήσει τη μη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς και τόνισε και ο ίδιος ότι “στη δημοκρατία επιβάλλεται η συμμετοχή στους διαλόγους”. 

Σε αίτημα δημοσιογράφων να σχολιάσει τα λεγόμενα ότι το κόμμα του είναι δεκανίκι στην κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι “ο ΛΑΟΣ είναι δύναμη ευθύνης και θα είχε την ίδια θέση οποιαδήποτε και αν ήταν η κυβέρνηση”. 

Σημειώνεται, ότι η επίσημη έναρξη του διαλόγου θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη.

Προτάσεις Τσίπρα

Τις προτάσεις του κόμματός του για την Παιδεία παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το σχετικό δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε σήμερα.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε το διάλογο αυτό προσχηματικό, δηλώνοντας ότι “δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να παραβρεθούμε σ΄ ένα τραπέζι υποτιθέμενου διαλόγου. Είναι σαν να ρίχνουμε νερό στο μύλο της κυβέρνησης που προσπαθεί να κουκουλώσει τα προβλήματα”.

Είπε ότι ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία είναι μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για να καλυφθούν οι αστοχίες της πολιτικής της, επισημαίνοντας ότι για 3η φορά τα τελευταία χρόνια ξεκινάει ένας διάλογος, υποτίθεται, όπως είπε, από μηδενική βάση και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να “χαϊδέψει” τα αυτιά της εξεγερμένης νεολαίας, ενώ ουσιαστικός στόχος, όπως συμπλήρωσε, είναι να τεθούν νέα θέματα στο τραπέζι, όπως αυτό του ασύλου.

“Δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση, κρατώντας και εφαρμόζοντας όλα όσα δημιουργούν εντάσεις”, τόνισε και κάλεσε τον υπουργό της Παιδείας να τα αποσύρει ή να τα παγώσει και κατόπιν να ξεκινήσει έναν ειλικρινή, όπως τόνισε, δημόσιο διάλογο.

Είπε ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία στη χώρα μας αποτελεί σύντομο ανέκδοτο,καθώς, όπως υποστήριξε, μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού δαπανάται για την εκπαίδευση. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, είπε ο κ.Τσίπρας, έχει τρεις άξονες. Την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας και της έρευνας, την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάργηση του νόμου πλαισίου.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της θεματικής για την παιδεία της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Άλκης Ρήγος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος για την παιδεία όταν φοιτητές και μαθητές διώκονται για τους αγώνες που έδωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο για ένα καλύτερο σχολείο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις συναντήσεις και στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, ξεκινώντας με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με την ΟΛΜΕ, ενώ, όπως πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, τα συντονιστικά των μαθητών και φοιτητών και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Επιπλέον το ερχόμενο σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη πανελλαδική σύσκεψη για την παιδεία, ενώ στόχος του είναι να κλείσει η όλη συζήτηση με την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης στην Αθήνα περί τα τέλη Μαρτίου.

Δήλωση Παπαρήγα

“Ούτε ένα λεπτό χαμένος χρόνος μπροστά στον δήθεν και τάχα κοινωνικό διάλογο που κάνει η κυβέρνηση για τα θέματα της Παιδείας. Εδώ και τώρα χρειάζεται οργάνωση, πάλη, αντεπίθεση. Η υπόθεση «εξεταστικό», που είναι και το καρότο που προβάλει η κυβέρνηση, είναι ένα μαστίγιο.

Θα υπάρξουν νέοι ταξικοί φραγμοί και πολλά φίλτρα τόσο στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο, όσο και μέσα στο Πανεπιστήμιο. Καμμία αυταπάτη”.

Τη δήλωση έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά από συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα